Kemikaalikimara: Et ehkä sittenkään tiennyt kaikkea

tiistai 8. syyskuuta 2009

Et ehkä sittenkään tiennyt kaikkea

Kirjoitan aiheesta, josta kaikki tietävät kaiken - tai ainakin luulevat tietävänsä. Jos eivät tiedä, niin vähintäänkin haluavat sulkea korvansa tai silmänsä, aihehan on loppuun kaluttu. Viis siitä että kyseessä on aineyhdistelmä, joka tappaa vuosittain tuhansia suomalaisia. Tiedättekö muuten ketään joka olisi menettänyt henkensä esimerkiksi ruoan E-koodin takia? Tai edes sairastunut vakavasti? Jokin aika sitten kuoli nainen myrkylliseen ruokaan - valkoiseen kärpässieneen - luonnonaineeseen.

Tämä postaus käsittelee kasvia, jota ihminen on oppinut käyttämään nautintoaineena. Koska omat tietoni aiheesta ovat puutteelliset, lainasin kirjastosta kolme aiheeseen liittyvää kirjaa. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola on koonnut tupakasta tiukat tietopaketit sekä naisille että miehille erikseen. Joskaan asioita ei voida täysin luokitella mies-nais-asioiksi. Miehen impontessi tai naisen lapsettomuus kun ovat kumpaakin koskettava asia. Tupakka vaikuttaa terveydentilassa lähes kaikkeen, mutta ohitetaan tällä kertaa keuhkosyövät ja -ahtaumataudit, aivohalvaukset ja muut möröt, jotka kenties ensimmäisinä tulevat mieleen. Poimin kirjasta muutamia yksityiskohtia. Ovatko nämä seuraavat asiat ennestään tuttuja - entä tietävätkö lapsesi?

Pysy nuorena - elä kauemmin, Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja

"Tupakointi vanhentaa tehokkaasti: 20 savuketta päivässä tekee ihmisestä 10 vuotta ikätoveriaan vanhemman ja ryppyisemmän. Kun nainen (tai mies) on tupakoinut vähintään 10 vuotta, se näkyy kasvoissa."

"Tupakointi pahentaa kuukautiskipuja, koska nikotiini supistaa kohdun verisuonia. Yli 10 savuketta päivässä polttavilla on kaksi kertaa useammin kivuliaat kuukautiset. Tupakoinnin lopettaminen vähentää kuukautiskipuja. "

Lapsettomuuden riski kasvaa 35 %, jos nainen tupakoi.

Äidin raskaudenaikainen tupakointi, lapsen pieni syntymäpaino ja lapsen altistuminen kodin tupakansavulle ovat tärkeimmät kätkytkuoleman riskitekijät.

Raskauden aikainen tupakointi kaksinkertaistaa lapsen riskin saada astma tai allerginen nuha, ja myös atooppisen ihottuman vaara kasvaa.

Tupakansavusta emättimeen päätyvä bentsopyreeni vähentää tulehduksilta suojaavien maitohappobakteerien eli laktobasillien määrää, ja tupakoivilla on herkemmin pahanhajuista bakteeripitoista valkovuotoa ja emätintulehduksia.


Tupakansavun raskasmetalli kadmium kertyy munasarjoihin, ja siksi tupakoivilla naisilla munarakkulat hiipuvat aikaisemmin ja munasolun irtoaminen (ovulaatio) vaikeutuu. Myös menopaussi (kuukautisten päättyminen) tapahtuu 2-4 vuotta normaalia aiemmin."

Virtsankarkailu pahenee usein vaihdevuosi-iässä estrogeenihormonin puutteen takia. Tupakointi lisää virtsankarkailun vaaraa.

Siinäpä sitä naisen elämää tupakan kera - lopputuloksena kivuliaat kuukautiset, ennenaikaisesti rypistynyt naama ja aiemmin iskevä mummotauti ja Tenat - vapaaehtoisesti toki.


Tupakka - Miehen tietokirja


Englantilaisessa tutkimuksessa tupakoinnin havaittiin aiheuttavan nelinkertaisen ennenaikaisen hiusten harmaantumisen riskin ja hiustenlähtö (kaljuuntuminen) oli tupakoivilla kaksi kertaa yleisempää.

Tupakointi lisää miehen luunmurtumariskin keskimäärin 2,5- kertaiseksi.
Tupakointi vähentää luun tiheuttä.

Influenssarokotteen teho on tupakoivilla heikompi.

Yhden savukkeen tupakoiminen heikentää sormien verenkiertoa 42 %. Tämä kannattaa muistaa kaikissa lajeissa, joissa hyvä tuntuma kilpailuvälineeseen on tarpeen (ammunta, golf jne.)

Jo kahden savukkaan perättäinen tupakoiminen heikentää merkitsevästi erektiota. Tupakoivilla miehillä erektiohäiriöitä ilmenee kaksi kertaa useammin kuin tupakoimattomilla. Enemmistö impotenssiklinikoiden asiakkaista on tupakoivia ja ylipainoisia miehiä. Nuorillakin miehillä runsas tupakointi esimerkiksi ravintolaillan aikana voi heikentää erektiota.

Enemmistö potenssiongelmaisista nuorista miehistä tupakoi säännöllisesti.

Tupakansavu on lisääntymismyrkky nin miehelle kuin naisellekin. Tupakointi heikentää miehen siittiöiden laatua, määrää ja liikkuvuutta. Tupakansavun kemikaalit viakuttavat miehen hormoneihin ja toksisia aineita (lyijy, kadmium) kertyy siemenplasmaan spermantuotannossa.

Vierolan kirjat luettuani, tuumin aina kaupan edessä tupakalla olevan nuorison nähdessäni, että pojat ovat siinä hommaamassa impontenssia ja tytöt ennenaikaisia vaihdevuosia. Pitäsi varmaan sanoa asia ääneen.
Kirjan sisällöt ovat laajoja ja informatiivisia, joskin jossain määrin raskasta luettavaa. Vierola kertoo asioista tarkasti ja tutkimuksiin viitaten. Kirjat sopivat hyvin esimerkiksi niille, jotka kaipaavat motivaatiota tupakoinnin lopettamiseen. Kummastakin tietopaketista löytyy asiaa yli kolmensadan sivun verran.
Lue myös:

6 kommenttia :

Ana kirjoitti...

Ei ehkä kannata käyttää ennenaikaisia vaihdevuosia pelotteena, sillä kun tätä hemmetin tappisirkusta on ohjelmoinut yli 30 vuotta niin EI MITÄÄN _odota_ niin paljon kuin sen loppumista vihdoin joskus...

Että tervetuloa vaan vaihdevuodet, tupakan kanssa tai ilman. Miel asap.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hyvä pointti Zepa, tuolta kannalta en asiaa ajatellut. Lähinnä halusin korostaa sitä, että tupakka vanhentaa ja kuluttaa joka tavalla. Se näkyy ihossa sekä ennenaikaisena menopaussina. Tappisirkus ei tosiaan juolahtanut mieleen.
Mitä mieltä muut ovat menopaussilla pelottelusta?

Teja kirjoitti...

Menopaussi on tuskin kovin suuri pelote 15-vuotiaalle, jonka mielestä nelikymppinen on jo ihan käpy ja elämä ohi. Ja tuskin se muutenkaan hirvittävästi harmittaa, että kuukausittainen verenvuoto, päänsärky ja yleisvitutus loppuu, eikä ole enää huolta siitä että tulisi lisää muksuja, kun edellisetkin ovat kohta lähdössä pois pesästä.

Mut poikien impotenssi on kyl varmaan vähän toimivampi pelote.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Menopaussi voi tosiaan tuntua teinistä etäiseltä. Mutta luulisi ainakin sen tiedon kiinnostavan, että iho vanhenee nopeammin. Kurttuja tulee nopsempaan.

Välillä on käynyt mielessä, että pitäisikö tokaista tupakalla oleville nuorukaisille, että ovat hommaamassa impontessia, mutta eipä ole ainakaan toistaiseksi tullut tehtyä.

Anonyymi kirjoitti...

Paras 30 sekkaa estää tyttöjä aloittamasta tupakointia. Tuli YLE TV uutisissa 23.3.2012

http://www.youtube.com/watch?v=5zWB4dLYChM

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos, onpas pätkä.
Noita on näköjään Youtubessa lisääkin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails