Kemikaalikimara: Banaanikärpäsansa

torstai 10. syyskuuta 2009

Banaanikärpäsansa

Pyöriikö keittiössäsi banaanikärpäsiä? Meillä pyörii, mutta ei kauaa, sillä satuin näkemään kaverini Facebook-sivulla oheisen vinkin. Kuvassa oleva ystäväni (huomatkaa kärpäslasit) kertoo:
"Olen imponeerattu uusimmasta tietooni tulleesta keittiövinkistä: banaanikärpäsansan saa rakennettua juomalasista, balsamiviinietikasta, tiskiaineesta ja paperinpalasta. Etikka ja pesuaine lasiin, paperista pienireikäinen truutta lasin päälle ja pyydys on valmis. Elikot menevät paperitötterön pohjassa olevasta reiästä sangen viskoosiksi muuttuvaan seokseen ja sinne jäävät! Pari päivää eikä kärpäsistä tietoakaan..."

Tätähän täytyi kokeilla ihan heti. Viritin ansan tiskipöydälle. Ohjeista poiketen en käyttänyt balsamiviinietikkaa vaan omenaviinietikkaa. Töräytys tiskipulveria päälle, hölskytys ja paperitruutta lasin päälle. Ilmeisesti seoksesta lähtee vastustamattoman ihana tuoksu. Joskaan kovin suuria kulinaristeja banaanikärpäset eivät tunnu olevan, sillä omenaviinietikkakin tuntuu toimivan. Lasissa kellui aamulla kahdeksan ruumista.

Ystäväni ohjeen mukaan tiskiaineen tulee olla konetiskiainetta, mutta taidan tehdä testin, toimiiko ansa myös käsitiskiaineella. Perustuuko ansan tappoteho konetiskiaineen emäksisyyteen vai kenties siihen, että kärpästen siivet kastuvat tahmassa? Siinä mielessä voisi toimia vaikka tuoremehu. Täytyy varmaan testata sekin.
Kärpäsentappoon tuli sen verran kommentteja, että tein niistä yhteenvedon.
Banaanikärpäsansaan tarvitaan:
  • Juomalasi tai lasipurkki (läpinäkyvä, niin voi laskea raadot)
  • Kansi: ei välttämätön, voi käyttää esimerkiksi paperista truuttaa tai kantta, jossa reikä.
  • Nitistysliemeen jotain makeaa, yksi tai useampi näistä: balsamiviinietikka, omenaviinietikka, mikä tahansa etikka,siirappia, sokeria, mehua, hedelmänpala, punaviiniä, konjakkia (banaanikärpäset ovat näköjään persojaalkoholijuomille...)
  • sekä käsi- tai konetiskiainetta
  • Nitistysliemi sekoitetaan juomalasiin, joka sijoitetaan banaanikärpästen majapaikoille. Ansa on viritetty... 
Flybusters

Kemiallisten konstien lisäksi voi banaanikärpäskansaa harventaa julmalla, mutta tehokkaalla tavalla - imuroimalla. Työhön soveltuu mikä tahansa pölynimuri, mutta suulake kannattaa ottaa pois. Ja jotta homma sujuu mukavasti, niin taustalle voi laittaa soimaan aiheeseen sopivan kappaleen Ghostbusters.

Muita konsteja on hedelmien peseminen. Banaanikärpästen munia on kiinni hedelmissä ja pesulla niistä saa suuren osan pois. Pidä hedelmät peitettyinä. Huolehdi bioroskiksesta ja kartonkikeräykseen menevistä maito-, mehu ja jugurttitölkeistä. Kärpäset kun piipahtavat niissäkin munimassa.
Lue myös
Sata kehua
Kehu 45. Parhaat keksinnöt ovat yksinkertaisia. Kehut sille, joka on tämän truuttaohjeen keksinyt alun perin.

Kärpäskuva: Zimpenfish, Flickr, Creative Commons lisenssi

10 kommenttia :

moody kirjoitti...

Itse olen tehnyt ansan vedestä, sokerista ja käsitiskiaineesta. Sokeri liuotetaan veteen ja perään sitten käsitiskiainetta.

Olen antanut itseni ymmärtää, että jekku perustuu siihen, että sokeri houkuttelee kärpäset paikalle ja tiskiaine puolestaan poistaa veden pintajännityksen, jolloin kärpäset hukkuvat veteen.

Pitänee kokeilla tuota viinietikkaakin, sokeriansalla harvoin saa noin montaa ruumista yön aikana (ellei keittiössä ole massiivinen kärpäsongelma..)

Anonyymi kirjoitti...

Käsitiskiaine käy ihan yhtä hyvin, perustuu nimenomaan siihen, että veden pintäjännite poistuu.
Erittäin tehokkaaksi olen kokenut punkun ja balsamicon, siihen lisäksi tippa fairya ja hiukan vettä, joskus laitan vielä pikkuruisen hedelmänpalan lasiin. Saalis saattaa olla kymmenenkin ruumiista yön aikana.
Mitään paperia en ansassa käytä vaan juomalasi on ihan avoinna.
Toimii =)

Sirpale kirjoitti...

Mummu oli jostain lehdestä (?) lukenut samanoloisen niksin, mutta litkuna oli konjakkia. Myös punaviini taitaa toimia, muista en tiedä. Tätä siis tippanen lasipurkin pohjalle ja päälle peltikansi, johon oli tehty pieni reikä. Melko tehokas sekin.

Annimaria kirjoitti...

Mullakin on yleensä vastaava ansa käytössä. Siinä on etikkaa (mitä vaan sattuu kaapista löytymään), siirappia, käsitiskiainetta ja vettä. Ja lasi tosiaan avoinna. Ja kyllä sieltäkin niitä kuolleita raatoja aina löytyy, laskemaan en kyllä ole vielä ryhtynyt.

Annika kirjoitti...

Minullakin alkoi olla alkuviikosta melkoinen kärpäsongelma keittiössä hedelmien seurauksena ja laitoin omenaviinietikka-ansan. Ensimmäisenä päivänä laitoin ilmeisesti liikaa vettä omenaviinietikan joukkoon ja tuloksena oli aamulla vain yksi raato. Seuraavana päivänä laitoin vain pienen tilkan vettä omenaviinietikan joukkoon ja johan oli kuusi raatoa aamulla. Mahtava keksintö joltakin! :)

Etanaongelmaan sopii olutansa. Upotetaan pieni purkki aivan suuaukkoa myöten multaan ja kaadetaan purkkiin olutta. Etanat ryömivät juomaan ja uppoavat olueen. Julmaa mutta toimii, mitäs menevät ahneet olueen. :)

http://marjonsivuilut.blogspot.fi/ kirjoitti...

Pitänee kokeilla tuota. Ei niitä lätki millään kun ovat niin pieniä... ( toukat taas ei, ne näkee, yäk)...
Ja jokasyksyinen "sadonkorjuun riesa".

Anonyymi kirjoitti...

surkee ohje. ei auta mitään. ota selvää ennenku pistät mitään ohjeita. taas meni päivä hukkaan

Anonyymi kirjoitti...

Ei mitään hajua mikä on "truutta", ehkäpä näissä jutuissa voisi käyttää yleiskieltä?

Unknown kirjoitti...

Mulla on kans ollu noita banaanikärpäsiä kuukauden verran.Eilen uuden vuoden kunniaksi tyhjensin jämän jalokahvipullon ja laskin hanasta vähän vettä pohjalle.Nyt huomasin että suurin osa oli mennyt pullon pohjalle itsensä hukuttamaan.En itse osta hedelmiä,joskus äiti antaa niitä,niin siinä kai niiden lähde.

Anonyymi kirjoitti...

Otin tyhjän muovisen hunajapurkin ja tein sen kanteen yhden noin 3x3mm kokoisen aukon. Purkkiin laitoin banaanin kuorta ja pohjalle lorautin nestemäistä yskänlääkettä noin millin kerroksen. Suljin purkin kannen ja jätin sen yöksi keittiön työpöydälle. Aamulla purkin sisällä oli kymmeniä banaanikärpäsiä pörräämässä. Tämä on todella tehokas ansa verrattuna punaviini-omenaviinietikka-mehu-olut tyyppisiin houkuttimiin. Jos kaapista löytyy jo vanhaksi mennyttä yskänlääkettä, niin käytä sitä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails