Kemikaalikimara: Suhinaa spraymaaleista

torstai 6. elokuuta 2009

Suhinaa spraymaaleista

Mitä tarvitaan, kun maalataan spraymaaleilla? Pelkkä purkki ei riitä, vaan hommaan tarvitaan muutakin rekvisiittaa. Tässä mallia Porista, heinäkuiselta Jazz-kadulta. Kuvassa on Jussi Koistinen, joka teki sabluunoiden kanssa etualalla näkyviä töitä. Huomatkaa Jussin hengityssuojaimet ja hanskat. Molempia ovat välttämättömiä, sillä spraysumu kulkeutuu hyvin helposti hengitysteihin. Spray- ja ruiskumaalaussumu sisältävät liuottimia, väripigmenttejä ja sideaineita. Liuotinhöyryjen (ksyleeni, sykloheksaani, liuotinbensiini, tärpätti, jne.) hengittäminen voi aiheuttaa päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia. Suuret pitoisuudet ovat huumaavia. Tuotteet voivat aiheuttaa ärsytysihottumaa, Ne saattavat kuivattaa ihoa ja imeytyä ihon läpi. Liuotinhöyryt ovat myös hyvin tulenarkoja. Kyseessä ei siis ole mitään "terveystuotteita". Omissa maalaustöissäni suosinkin mieluummin pensseliä tai telaa, maalaan sitten vanhaa kaappia tai taulua. Toki silloinkin on tärkeää huolehtia tuuletuksesta.




Ohessa kemikaalitietoa taiteen tekijöille: "Taidegraafikon työsuojelu". Sivusto on hyvä yhteenveto aineista ja niiden vaatimista toimenpiteistä. Taiteilijat saattavat käyttää samoja maaleja kuin autokorjaajat tai huonekalumaalarit. Maalisumu ei tiedä, tuleeko se taiteen tekemisestä vai ruostuneen lokasuojan entraamisesta. Yhtä lailla tunkeutuu keuhkoihin ja iholle. Sivustolla on jonkin verran päivitystä tarvitsevaa tietoa, kuten esimerkiksi veneenpohjamaaleista, joissa ympäristölle pahimmat tinayhdisteet ovat nykyisin kiellettyjä.

Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC-yhdisteiden, Volatile Organic Compaund) käyttöä pyritään vähentämään ja esimerkiksi suosimaan vesiohenteisia tuotteita. Liuottimet ovat rasite niin maaleja käyttävälle kuin ympäristölle. Liuotinmaaleja kuitenkin tarvitaan, valmistetaan ja käytetään. Valokuvasta näkee, että Koistisenkin spraymaalit ovat liuotinohenteisia. Sen paljastaa spraypullon liekin kuva.

Helsingin Sanomissa oli 23.7.2009 juttu bristolilaisesta Banksystä, joka tekee sabluunoiden kanssa graffiteja. Seinientöhrjijä on vallannut kotikaupunkinsa taidemuseon ja on nykyisin suosittu taiteilija. Banksyn oikeaa nimi on vahingonkorvausten takia tarkoin varjeltu salaisuus. Kysyin Jussi Koistiselta, tekeenkö hän oikeita graffiteja. Ei kuulemma tee - vai eikö vain tunnusta? Ihminen tarvitsee taidetta, mutta tarvitseeko se töhryjä, joiden tekeminen lisää kemikaalien käyttöä ja kustannuksia yhteiskunnalle? Töhry on töhry ja yksi ilkivallan muoto. Niistä ei iloa ole. Toinen asia ovat taidokkaat ja älykkäät kuvat. Parhaimmillaan graffitit voivat olla tällaisia.

Lue myös:
Sata kehua

KEHU 21. Ei pidä jumittua tiukasti sesonkeihin. Oli ilo nähdä tänään ulkona tyttö tonttulakin kera.

3 kommenttia :

Annimaria kirjoitti...

Bongattiin pari noista Jazz-kadulla spraymaali tauluja kaupanneista hemmoista sprayjaamassa varsin kauniita sabluunakuvia Porissa kulttuuritalo Anniksen seinaan sunnuntai-iltana jazzien ollessa ohi. Toki siis Anniksen sienaan sprayjaaminen on ihan luvallista, mutta laskisin sen silti 'oikeaksi' graffitiksi. Siita en ole ihan varma, oliko kyseessa juuri Jussi Koistinen, vai joku toinen samalla kojulla olleista tyypeista.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos tiedosta Anni.
Täytyypä käydä katsomassa Anniksen seinää, kun seuraavan kerran poikkean Porissa.

Annimaria kirjoitti...

Anniksen seinää maalaillaan kyllä sen verran ahkerasti, että siellä on mitä todennäköisimmin jo nyt uudet kuvat, mutta kantsii käydä katsomassa silti, seinällä on välillä varsin kivojakin graffiteja, toki töhryjäkin aina välillä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails