Kemikaalikimara: Nitraatit ja nitriitit syyniin

torstai 27. elokuuta 2009

Nitraatit ja nitriitit syyniin

Asiantuntijoita huolestuttavia lisäaineita

Nitraatit ja nitriitit ovat menossa syyniin. Evira on aloittanut riskinarvioinnin lasten ja aikuisten altistumisesta nitriitille ja nitraatille. Nitraatteja on elintarvikkeissa luonnostaan, esimerkiksi punajuurissa, pinaatissa, nokkosessa, salaatissa ja kiinankaalissa. Suosikissani Rucola-salaatissa on myös runsaasti nitraatteja.

Nitraatteja ja nitriittejä käytetään lisäaineena liha- ja makkaravalmisteisiin sekä juustoihin. Ne estävät haitallisten mikrobien, erityisesti Clostridium botulinumin kasvua eli estävät supermyrkyllisen botuliinin muodostumissa tuotteissa. Nitriitit auttavat säilyttämään lihan punaisen värin sekä estävät rasvojen härskiintymistä.

Nitriitti voi hapettaa hemoglobiinin sisältämän raudan sellaiseen muotoon, ettei se pysty kuljettamaan happea elimistöön. Nitraateista on haittaa niiden muuttuessa elimistössä nitriiteiksi. Liiallinen nitraattien ja nitriittien saanti on myös yhdistetty joidenkin syöpien mahdolliseen lisääntymiseen. Vauvojen ruoassa ei esimerkiksi suositella käytettäväksi punajuurta ja pienille lapsille kehotetaan välttämään antamasta runsaasti lihajalosteita. Noin kolmevuotias 15 kiloa painava lapsi voi syödä korkeintaan yhden nakin päivässä nitriitin suositusarvon ylittymättä. Maltilla siis suomalaista perusvihannesta pienille.

Snack time


Hankkeessa selvitetään, kuinka paljon suomalaiset nitraatteja ja nitriittejä ruoastaan lopultakin saavat huomioiden sekä kasvikset että makkarat ja muut tuotteet, joihin nitraatteja ja nitriittejä on lisätty. Tämän jälkeen voidaan arvioida, onko kyseessä riski vai ei. Ja jos on, niin kenelle. Tutkimuksen tulokset julkaistaan vuonna 2011. Jäämme odottamaan.

Lue myös:
Sata kehua

KEHU 36. Jonotin tänään erään liikkeen palvelutiskille, edelläni oli yli 30 henkeä. En arvatenkaan jaksanut jonottaa loppuun asti, vaan luovutin. Jonossa ei tarvitse murjottaa vaan voi jutella vieruskaverin kanssa niitä näitä. Kiitos jonotusseurasta, Tuntematon.

Kuva1: Ellievanhoutte, Flickr, Creative Commons lisenssi
Kuva 2: Islandjoe, Flickr, Creative Commons lisenssi

6 kommenttia :

*P* kirjoitti...

Mitä itse arvelet?

Karpilla tulee helposti todella paljon nitriittejä, kun makkara ja metukka on niin helppoa ja hyvä pikaruokaa.


*P*

Kemikaalikimara kirjoitti...

Menee tosiaan arvelun puolelle. Makkaraa saattaa kulua, mutta toisaalta marinoitujen tuotteiden karttaminen tasapainottaa.
Vihanneksiahan karpit syövät reippaasti keskivertoa enemmän, joten sieltä tulee nitraatteja. Mutta sinänsähän kasvisten syönti on tosi mainio juttu. Tämä menee hyöty-haitta-puntaroimiseksi. Jätän sen omana tieteenalanaan suosiolla työtä tekeville riskikartoittajille.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta on hyvä, että tämä asia on esillä. Ja toivoisin, että päiväkotien keittiöissä työskentelevät saisivat tietoa. Ei pelkästään nitriittien ja nitraattien vuoksi, vaan siksikin että alle 3-vuotiaille tunnutaan tarjoavan ruokaa joka ei ole STM:n suositusten mukaista.

Ja luulen, että HK Bleu kavereineen löytyy niin monen kotoa ruokalistalta muutenkin, että päiväkodissa ei makkara-/lihajalosteruokia tarvitsisi olla lainkaan...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Ruokalistoissa on taatusti rukattavaa.
Toivon silti, että esimerkiksi punajuurta ei tämän takia aleta hyljeksiä. Kovin kun on aliarvostettu muutenkin. Uuden sadon punajuuret ovat herkkua.
Jätetään marinadilillingit vähemmälle. Makkaroitakin saa ilman nitriittejä.

Pekonin veivaaja kirjoitti...

Minusta on mukava tehdä itse pekonia suolaamalla possunkylkeä n. viikon verran jääkaapissa ja sitten siivuttamalla se. En käytä valmistuksessa nitriittiä. En edes tiedä onko tähän tarkoitukseen olevaa nitriittiä sisältävää suolaa kuluttajien saatavilla suomessa.

Olenko siis kuinka suuressa botulismin vaarassa? Kertaakaan en vielä saanut edes vatsan väänteitä.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Pekonia voi veivata rauhassa, kunhan ei laita lihoja hapettomiin olosuhteisiin. Botuliini kasvaa vain, kun pakkaus on ilmatiivis. Siksi botuliinia löytyy säilykkeistä, tyhjöpakatusta kalasta jne. Täältä voit lukea lisää:

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_bakteereja/clostridium_botulinum/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails