Kemikaalikimara: Mihin tarvitaan pyykinhuuhteluainetta?

sunnuntai 9. elokuuta 2009

Mihin tarvitaan pyykinhuuhteluainetta?

Towels


Olen jo kauan sitten lopettanut huuhteluaineen käytön. Syynä oli se, että aine haurastuttaa elastaania. Laiskuudessani en jaksa pohtia joka koneellisen kohdalla, sisältääkö pyykki elastaanitekstiilejä vai ei. Helpointa on siis jättää lorauttamatta huuhteluainetta koneeseen. Pyyhkeet jäävät vähän karkeammiksi, mutta siitä perhe vain pitää. Suosikkipyyhkeitä ovat karheimmat ja kuluneimmat, joilla on paras imuteho. Uudet, hienot ja pehmeät pyyhkeet makaavat kaapissa odottamassa vanhan pyyhesukupolven riekaloitumista räteiksi.

Sattuipa kirjastossa käsiini opus "Puhdas Raikas koti". Kirja on tarkoitettu oppikirjaksi esimerkiksi talouskoulu- ja lähihoitajaopiskelijoille, mutta sopii luettavaksi ihan kenelle vaan. Kirjassa on hyvää perustietoa kodin hoitamisesta, kuten siivouksesta, eri materiaaleille sopivista puhdistusaineista, jääkaapin puhdistuksesta, huonekalujen hoidosta, pyykinpesusta, silittämisestä ja prässäämisestä, tahrojen poistosta ja kukkien hoidosta. Oiva perusteos aiheesta. Mikroaaltouunin puhdistuksessa siivousfriikin sivuilla oleva ohje veden keittämisestä mikrossa kuitenkin päihittää kirjan neuvot.

Kirjaa selaillessani silmiini sattui luku pyykinhuuhteluaineista. Huuhteluaineet vähentävät synteettisten kuitujen sähköisyyttä, lisäävät tekstiilien pehmeyttä ja helpottavat silitystä. Vaikutus perustuu siihen, että ainettä jää tekstiilien pintaan. Huuhteluaineet sisältävät tensidejä, liuotinta, hajusteita, väriä ja vettä.

Huuhteluaineiden huonoina puolina kirjassa mainitaan seuraavat:
  • maksavat paljon
  • saastuttavat vesistöjä
  • vähentävät kankaiden imukykyä
  • kerääntyvät vaatteisiin
  • saattavat kellastuttaa vaatteen auringonvalossa
  • jopa tahrata sen
  • tiivisteet liukenevat huonosti ja huuhteluainelokeroa pitää erikseen pestä
Mikäli huuhteluainetta käytetään, sitä ei missään tapauksessa kannata käyttää joka pesukerralla, sillä niillä on taipumus kertyä vaatteisiin. Herkkäihoisille suositellaan hajustamattomia tuotteita.

Jotkut rakastavat pehmeää pyykkiä ja haluavat käyttää huuhteluainetta. Suotakoon se heille, sillä kyseessä on lopultakin varsin pieni asia. Toisaalta, jos huuhteluaineen käyttö on vain tapa ilman perusteltua syytä, voi pohtia rutiinin tarpeellisuutta - varsinkin kun kotitalousalan ammattilaisetkin löytävät kyseisten aineiden käytössä enemmän haittoja kuin hyötyjä. Suomessa on noin 2,3 miljoonaa kotitaloutta. Vaikka joka kodissa ei huuhteluainetta käytetäkään, liikkeellä on melkoinen määrä huuhteluainepulloja, joiden hyödyllisyyden kanssa on niin ja näin. Turhia pakkauksia, sangen tarpeeton sisältö.

Lue myös:
Kuva: Flickr, Michael Coghlan, Creative Commons-lisenssi


Sata kehua

KEHU 24. Kehut menevät niille pyyhevalmistajille, joiden pyyhkeissä lenkki on pyyhkeen pitkällä sivulla, ei päädyssä.

20 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Minä lopetin huuhteluaineen käytön atooppisen ihottuman takia. Enkä ole kaivannut. Kuivausrumpu pehmentää pyyhkeitäkin ihan riittävästi. :)

*P*

Kemikaalikimara kirjoitti...

Tuliko sinulle *p* oireita huuhteluaineesta?
Ripustan pyykin yleensä telineelle. Rumpu pyörii vain, kun on jostain syystä kiire. Energian säästöä...
Pyyhkeet ovat tällöin hieman karheita, mutta perhe ei ole siitä valittanut.

Anonyymi kirjoitti...

Enpä ole ikinä käyttänyt huuhteluainetta, ja tämä tapa periytyi jo äidiltä. Kun siirryin pesupähkinöihin, totesin huuhteluaineen entistäkin tarpeettomammaksi.

Mutta sen jotenkin ymmärrän, että anoppi Lohjalla sitä käyttää. Siellä vesi on paljon kovempaa kuin Tampereella, Vaasassa tai Helsingissä - tai ylipäätään suurimmassa osassa maata. Toivoisin vain että käyttäisivät hajusteetonta, yö "tuoksuvien" lakanoiden välissä on joskus pitkä... Siivoukseen on kaiken maailman kotitekoisia puhdistusainevinkkejä, mutta olisiko huuhteluaineeksi edes yhtä?

- MH

minna kirjoitti...

Sama, en ole myöskään koskaan käyttänyt huuhteluainetta, alunperin laiskuuttani, ja nykyään ihan tietoisena valintana. Samallalailla kuin kosmetiikassa, pyrin siivousaineissakin minimalistisuuteen, vähemmän mömmöjä, parempi mieli! (Ja luontokin ehkä kiittää..)

M

Kemikaalikimara kirjoitti...

Jotkut käyttävät huuhteluaineena etikkaa. En ole koskaan kokeillut, eikä oikeastaan tullut enää edes mieleen, että jotain huuhteluainetta pitäisi olla. Ehkä joku lukijoista voi kertoa kokemuksista.

Minimalistisuudesta pitää myös lompakko. :)

Ana kirjoitti...

Jos haluaa käyttää pesupähkinöiden tai ufojen kanssa prekarbonaattia tai soodaa valkaisuun, tiedättekö laitetaanko se pesuainelokeroon vai ripotetaan pyykin päälle rumpuun?

Juu, asian vierestä mutta menköön...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Itsellä ei ole asiasta kokemusta, mutta tässä linkki yhden merkin sivuille, jossa varsin selkeät ohjeet tahranpoistoon, liotukseen ja normaalipesuun.

http://www.muksuaitta.net/index.php/Pesuaineet/-hygienia/Pyykinvalkaisija/flypage.tpl

Johki kirjoitti...

En ole käyttänyt huuhteluainetta toooodella pitkään aikaan. Omillani olen asunut jo 17-vuotiaasta, joten aika äkkiä se sen jälkeen jäi pois, osaltaan ihan kustannuskysymyksestä mutta myös siitä että olin kuullut että se tukkisi pesukoneen. No, onhan huuhteluainelokerot monesti aika karmeaa katseltavaa jos niitä ei siistitä.

Itse käytän laimennettua sitruunahappoa (myydään täällä ruokaosastolla eli on aika laimeaa), se raikastaa pyykin todella upeasti. Etikka ei oikein toimi. Kestovaipoista tulee oikein raikkaan tuoksuisia, mutta käytän myös muuhun pyykkiin kun tunkkaisuus uhkaa. Minulla oli myös suht pahasti paikoitellen värjäytyneet Nanson pussilakanat ja nyt huomasin yhtäkkiä että ne ovat hävinneet kun aloin käyttämään sitruunahappoa (sekä ruokasoodaa). Toki voi olla ettei sillä ole mitään tekemistä asian kanssa, mutta merkillistä että värjäytymät ovat olleet niissä vuoden ja nyt kuin taikaiskusta ovat poissa!

*P* kirjoitti...

Ihottuma ainakin hieman lieveni kun luovuin huuhteluaineesta, eli ilmeisesti sensitive- malleistakin jää aika tavalla jäämiä pyykkiin.

Mä olen päättänyt, että koska meillä ei ole telkkaria, saan tuhlata sähköä kuivausrummun muodossa. Kämppä on kumminkin sen verran pieni, etten tykkää pitää pyykkitelinettä olohuoneen lattialla. Paitsi kesällä, jolloin kuivausrumpu lämmittäisi "hieman" liikaa.

Etikkaa muuten kannattaa käyttää villavaatteiden pehentämiseen, neuvoi eräs virolainen villapaitakauppias. Pari ruokalusikallista etikkaa huuhteluveteen vaan. Oletan että sen voi laittaa pesukoneen huuhteluainelokeroon.

*P*

Kemikaalikimara kirjoitti...

Huuhteluaineista jää jäämiä. Sensitive-vaihtoehdoissa ei ole käytetty hajusteita.

Annimaria kirjoitti...

Meillä jo lapsuuden kodissa äiti luopui huuhteluaineesta ihotautilääkärin ehdotuksesta, kun minulla oli niin paha maitorupi ja myöhemmin atooppinen ihottuma. Tunnistan huuhteluaineihottuman heti, se on erilaista kuin muut ihottumani. Itse en huuhteluainetta käytä, mutta joskus kun vaatteita on pesty vieraassa paikassa, saan sellaista nokkosrokon näköistä kutiavaa ihottumaa, joka kyllä onneksi menee ohi melko nopeasti.

Etikkaa käytän joskus raikastajana, jos pesuun menevät vaatteet ovat kovin tunkkaisen hajuisia. Kovin pehmeiksi se ei tekstiilejä mielestäni tee, mutta en sitä kaipaakaan. Mielestäni huuhteluaineen jättämä pehmeys saa vaatteet tuntumaan likaisilta, tai ainakin kertaalleen käytetyiltä. Kai se johtuu juuri sitä, että kotona puhdas pyykki on aina ollut karheaa, joten yhdistän karheuden puhtauteen.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa huuhteluaine on tosiaan pääosin turha. Ainoa kerta, jolloin olisin sitä kaivannut, oli talvipakkasen vuoksi kuivassa huoneilmassa sähköistynyt lapseni fleeceunipussi. Yön pimeydessä siitä lähti aikamoinen välke, kuin pieniä tulikärpäsiä...

Minusta pyyhkeet ovat imukykyisimpiä, kun ne on kuivattu narulla ja pesty ilman huuhteluainetta. Mutta makuasia tämäkin.

Huoneilman kosteudesta - talvisin halvimman ja vähäriskisimmän ilmankostuttimen saa kuivatettavasta pyykistä. Paita tai kaksi vain makuuhuoneeseen kuivumaan. (Testattu kosteusmittarin kera.) 'Oikeata' ilmankostutinta pitää puhdistaa, ettei levitä homeitiöitä...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hyvä vinkki tuo paitojen kuivatus makuuhuoneessa. Pyykkiteline ei ole kovin esteettinen ilmestys makuuhuoneessa, mutta pari puseroa henkarissa menee. Niillehän voi vaikka varata oman nurkkauksen.

Anonyymi kirjoitti...

Käytetyn pesuohjelman linkousnopeus vaikuttaa myös lopputulokseen. Mitä 'tiukempi' linkous, sitä enemmän tekstiili kaipaa silitystä (tietenkin materiaalista riippuen). Kaltaiseni laiska silittäjä peseekin hankalimmat ryppykasat löysällä linkouksella. Toki energiaa pyykinkuivaukseen menee hieman enemmän, tosin kuivausrummuttomassa taloudessa veikkaisin vaikutuksen olevan pieni (hieman enemmän lämmitysenergiaa).

Kemikaalikimara kirjoitti...

Sama havainto tuosta linkouksesta. Pitäisi malttaa käyttää pienempiä kierroksia. Jos ei ole kuivausrumpua, energiankulutuksesta ei tarvitse murehtia. Kuluuhan sitä sähköä toisaalta vähemmän, jos pyöritetään linkoa vähemmillä kierroksilla.

Anonyymi kirjoitti...

Tiedoksi: asun ulkomailla kovan veden alueella, enkä käytä huuhteluainetta. Ei se mitenkään vaikuta kalkkiin eli veden kovuuteen. Kalkkia vastaan voi käyttää hyperkalliita kalkinpoistonappuloita.
Ulkomaanterveisin!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos anonyymi ulkomaanterveisistä!
Kalkki vaikuttaa tarvittavan pesuaineen tai pikemminkin vedenpehmintimen määrään. Huuhteluaine on tosiaan asia erikseen.

Stazzy kirjoitti...

Itse käytän niin huuhteluaineena kuin samalla kalkkia vastaan (täällä kanssa aika kalkkista vettä) väkiviinaetikkaa.

Pehmentää pyykin, poistaa sen hieman tunkkaisan hajun joka jää jos pesen pesupähkinöillä ja tosiaan suojaa pesukonetta. Itse etikan hajua ei tule jos ei liikaa lotraa, ja vaikka tulisikin, se haituu kuivatuksen aikana.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos kommentista Stazzy, Hyvä tietää, jos joskus haluaa lisäraikastusta.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kaikessa tarvitse mennä äärimmäisyydestä toiseen, eli joko käyttää ylenmäärin huuhteluainetta tai luopua siitä kokonaan. Olen todennut muutaman millilitran huuhteluainetta riittävän pyykin pehmittämiseen. Ei tee pyyhkeistä imukyvyttömiä, eikä myöskään pilaa elastaania sisältäviä vaatteita. Ja mikä parasta: säästää silityksen vaivalta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails