Kemikaalikimara: Pyykinpesu ja Rapa-Ripa

keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Pyykinpesu ja Rapa-Ripa

Muistatte varmaan kirjoitukseni fosfaateista. Vesien rehevöityminen ei kaupunkilaisen pyykkärin näkökulmasta ole aivan yksioikoinen asia.

Fosfaatteja käytetään veden pehmentämiseen. Veden pehmennyksessä veden kovuustekijät, kuten kalsium ja magnesium, sidotaan yhdisteiksi, jotka eivät haittaa pesua. Pesuaineen muut komponentit pystyvät tällöin suoriutumaan hommastaan eli irrottamaan ruoho- ja rasvatahrat sekä kurat lahkeista. Suomessa vesi on pehmeää, toisin kuin Keski-Euroopassa, jossa kovan eli paljon kalsium- ja magnesiumsuoloja sisältävän veden takia pesuaineet vaativat enemmän vedenpehmentäjiä. Jos pesuaineisin ei käytetä fosfaatteja, veden pehmentäminen pitää tehdä muilla aineilla. Fosfaatteja on korvattu zeoliiteilla, jotka ovat saven kaltaista synteettisesti valmistettua ainetta. Zeoliittien lisäksi tarvitaan myös muita vedenpehmentimiä.

Pölinää kuin Rapa-Ripalla

Tenavien yksi hahmoista on Rapa-Ripa (Pig Pen), jonka ympärillä leijuu alati pölypilvi. Pyykkipulverissa zeoliitit ovat veteen liukenematonta valkoista jauhetta, jota näkee välillä vaatteiden pinnalla, kun niitä nostelee pesukoneesta kuivumaan. Zeoliittien ongelmana on niiden huono huuhtouvuus. Zeoliitti pölisee vaatteista huoneilmaan, mikä ei ole astmaatikoilla ja allergikoille kovin kiva juttu. Parhaiten zeoliittijäämät takertuvat neulosvaatteisiin. Onhan se loogista: mitä sileämpi kangas sen huonompi siihen on tarttua, mutta neuloksissa on rosoa ja koloa, johon hiukkset voivat jämähtää kiinni. Zeoliitit voivat kerääntyä myös pesukoneeseen, jolloin mönjä alkaa ennen pitkää haista, letkuihin ja lämmitysvastusten pinnalle, jolloin vastus saattaa rikkoutua.

Pyykkärin päänsärky

Matalat pesulämpötilat, vähäinen huuhteluveden käyttö ja liian täydet koneelliset - eli energian ja veden säästämistoimet- edistävät zeoliittien kertymistä. Toisaalta pitäisi säästää energiaa ja vettä, toisaalta pyykki pitäisi saada puhtaaksi ilman pesuainejäämiä. On siinä pyykkärillä tasapainoilemista. Itse pesen ihan hyvällä omalla tunnolla lakana- ja varsinkin pyyhepyykin kuudessakympissä. Pesukonekorjaajat suosittelevat silloin tällöin tehtävää 90 asteen pesua tyhjällä koneella ilman pesuainetta. Jos koneessa on tunkkainen haju, voi yrittää sitruunahappopesua. Sitruunahappoa voi ostaa ainakin apteekeista, mutta muistelen nähneeni sitä myös jossain suuressa ruokakaupassakin, olikohan säilöntä- vai kotiviiniosastolla.
Pyykkäyksen jälkeen kannattaa koneen luukku jättää aina auki, että kone kuivuu.

Martoilla on oivallisen selkeät ohjeet, mitä pitää tehdä jos pyykkikone haisee, Pyykipesukoneen puhdistus.

Ei ole pyykkärin elämä helppoa. Jos tuska energiankulutuksesta käy liian kovaksi, voi vaikka rakentaa tällaisen. Hoituu kuntoilu samalla. Pätkän kesto on alle pari minuuttia.




Lue myös:
Sata kehua

KEHU 13. Kehut sappisaippualle ja sappisaippuan keksijälle, kuka sitten lieneekään. Kyseessä lienee vanhaa viisaus ja perinnetieto. Pelastin sappisaippualla lempipuseroni, jota luulin jo entiseksi.

1 kommentti :

Salla kirjoitti...

Minäkin olen kiinnittänyt huomiota näihin vesien kovuuksiin. Samalla myös totesin, että meidän vesi muutenkin on jotenkin tunkkaista - Siihen täytyisi keksiä jonkinlainen keino. Ehkäpä vedensuodatin. Jää kummallinen haju myös pyykinpesun jälkeen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails