Kemikaalikimara: Huippuhetkiä elämääsi - Bullshit!

maanantai 24. elokuuta 2009

Huippuhetkiä elämääsi - Bullshit!

Tahdotko luoda loistavan ura, nousta maineeseen urheilussa, pyörittää menestyvien yritysten verkostoa, kasvattaa liudan lapsia ja siinä ohessa vielä rakentaa omakotitalon? Haaveet on tehty toteutettaviksi!
Elämme toista vuosituhatta, mutta vuorokaudessa on yhä vain 24 tuntia ja viikossa seitsemän päivää. Tästä huolimatta elämämme on muuttunut vauhdikkaammaksi kuin koskaan, ja vaadimme joka sekunnilta paljon.
Haluamme suorittaa ja kokea aina vain enemmän, olla paremmassa kunnossa ja pysyä kauemmin hereillä. Öin ja päivin, töissä ja vapaa-aikana, joka puolella maailmaa. Tarvitsemme siivet selkään!
Red Bull -energiajuoman mainosläpykkä on juuri niin pöljä kuin yllä olevasta tekstistä voi päätellä. Mainoslehtinen kuvaa ahdistavaa elämäntapaa, josta selvitytyy tietenkin Red Bull -juoman avulla.
Kun väsyt ja vireytesi laskee, Red Bull antaa nopeasti lisää energiaa. Se auttaa sinua pysymään aktiivisena ja hereillä. Redbull antaa siivet!
Bullshit! Energiajuomat ovat kofeiinipitoisia makeita juomia, joita markkinoidaan jaksamiseen ja piristymiseen. Energiaa tuotteissa on saman verran kuin tavallisessa virvoitusjuomassa. "Lisäenergiaa” oletetaan antavan juomien piristävät yhdisteet, kuten kofeiini, guarana, tauriini tai glukuronolaktoni. Tölkillisessä juomaa on suunnilleen saman verran kofeiinia kuin pienessä kupillisessa kahvia. Suomalaiset ovat maailman kärkisijoilla kahvin juonnissa. Kofeiinisiivet ovat selässä ilman Bulleja ja muita energiajuomia, joita ovat muun muassa Battery, ED, Teho, Devil ja Rockstar.

Sokerilimsat eivät mitenkään kuulu terveelliseen ruokavalioon, eivätkä siten myöskään "energiajuomat". Tuotteet ovat kuitenkin erityisesti nuorison suosiossa. Kofeiini saattaa aiheuttaa sydämentykytystä ja vapinaa. Lapsilla voi esiintyä myös ärtyneisyyttä ja levottomuutta. Kofeiinijuomat voivat valvottaa nuorta, happamat juomat kuluttavat hampaita, lisäksi vielä tarpeettomat sokeriannokset. Turhia tuotteita, joiden käyttöä kannattaa välttää - oli sitten nuori tai aikuinen. Energiajuomia ei ole myöskään tarkoitettu urheilukäyttöön. Sokeriliuos jää hölskymään vatsaan. Kuivalla suulla happaman juoman hampaita kuluttava vaikutus tehostuu.

Sitäpaitsi juomien antamat siivet on keksitty jo ajat sitten. Katsokaapa vaikka tämä 60-luvun psykedeelinen 7 Up -mainos. Videon katselumahdollisuutta on muutettu, joten klikkaus johtaa Youtuben sivuille. Onneksi pongasin tämän aarteen jo kauan sitten. Sain kauniit siivet näkyviin blogiinkin.
Lue myös:

KEHU 34. Päivän kehut menevät Eviralle, joka ehdotti reippaasti julkisuutta huonoja elintarvikkeita myyville liikkeille. Katso kirjoitus "Kuluttajakapina!"

8 kommenttia :

rhoda kirjoitti...

Muuan kanadalainen älysi kehittää mainion anti-energiajuoman, Slow Cown. Nimi on ihan harkittua kettuilua Red Bullin suuntaan, mutta tuo juoma kuulostaa ihan ajatuksella tehdyltä.

Linkei: http://inventorspot.com/articles/red_bull_has_competition_antienergy_drink_company_slow_cow_30636

ja http://www.slowcowdrink.com/english.asp?no=121

Anonyymi kirjoitti...

2-tyypin diabetes yleistyy Suomessa siihen malliin, että energiajuomille pitäisi saada haittavero kuten makeisille aikoinaan.

Ymmärtääkseni tauriinia ei enää Norjassa lisätä energiajuomiin. Jotain mielestäni kertoo sekin, että energiajuomia ei suositella raskaana oleville. Kun huomioi, että samaa sanotaan tupakasta ja alkoholista, niin aikamoisessa 'kastissa' energiajuomat ovat.

MahaTar kirjoitti...

Hihhei! Tuohon tekstiin voisi vielä ympätä, että varaudu pistämään ainakin ylimääräisiä yksiköitä, jos olet insuliinidiabeetikko ja varaudu myös siihen, että heräät sairaalasta! Ookoo, olen sarkastinen ja julma, mutta... :p

Kemikaalikimara kirjoitti...

Rhoda, kiitos linkeistä. Onpas oiva "vastatuote". :)

Siivousfriikki: Energiajuomat ovat täysiä turhakkeita ja haittavero olisi hyvinkin paikallaan. Raskaanaoleville rajoitus johtuu kofeiinista. Näin Eviran sivuilla:
"Lapsille energiajuomia ei kuitenkaan suositella niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi, koska lapsille jo pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta. Runsasta kofeiinipitoisten juomien, kuten kahvin sekä energiajuomien, nauttimista ei suositella myöskään raskaana oleville naisille. Komitea katsoi, että 300 mg/vrk on turvallinen kofeiinin saantimäärä raskaana oleville. Uusimpiin tutkimustuloksiin perustuen on käyty keskustelua turvallisen rajan asettamisesta 200 mg:aan."

MahaTar: Olet sarkastinen ja julma, mutta siihenhän me olemme tottuneet. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kun kuulin hallituksen alv-kaavailuista ja makeis- sekä virvoitusjuomaverosta, tuli hieman oraakkelifiilis! Mutta en, en ole Valtiovarainministeriössä töissä ;)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Makeisvero ei ole uusi keksintö. Se jouduttiin EU:n painostuksesta poistamaan. Vuoden 1999/2000
vaihteessa karkkien hinta putosi ja suomalaiset alkoivat ostaa entistä enemmän mässyä...

Anonyymi kirjoitti...

Eviran nettisivut muuttuivat toissa vuonna.

Vanhentunut linkki

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/energiajuomat/

Nykyinen linkki

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/energiajuomat/

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos tiedosta!
Korjasin linkin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails