Kemikaalikimara: Sata olennaista asiaa

torstai 25. kesäkuuta 2009

Sata olennaista asiaa

Sata postausta

Tämä on Kemikaalikimaran sadas juttu. Sinänsä asiassa ei ole mitään ihmeellistä, 100 on luku siinä missä 89 tai 126. Mittari osoittaa kuitenkin sen, että kirjoitan tätä blogia innolla. Vaikka blogi onkin vasta noin puoli vuotta vanha, Kemikaalikimara starttasi jo vuonna 2006, jolloin laadin kustantajalle ehdotuksen kirjasta sisällysluetteloineen.

Aihepiiri on laaja ja liittyy tietenkin kemikaaleihin - tai pikemminkin aineisiin - ilman erityisiä rajauksia. Voin kirjoittaa kellarissa lymyävästä radonista, ihovoiteen säilötäaineesta, tatuointiväreistä, kiihdytysautojen polttoaineista, tekstiiliväreistä, seinälaasteista tai vaikkapa lainsäädännöstä, jos joku sellaista tietoa kaipaa. Vinkatkaa, jos toivotte jotain erityistä. Olen luvannut kirjoittaa muutamasta aiheesta. En suinkaan ole unohtanut niitä. Moni juttu on keskeneräisenä, luonnosvaiheessa. Ne ilmestyvät sieltä aikanaan, kuten zeoliitit, makeutusaineet (aspartaamit, steviat ynnä muut).

Poison

Sata tärkeintä kemikaalia

Lukuun 100 liittyy varsinainen aihekin - 100 olennaisen tärkeää kemikaalia. Törmäsin tähän Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen juttuun ympäristömyrkyistä. Kirjoituksessa esitetään mielenkiintoinen ja hyvin havainnollinen vertailu. Lukekaa kursiivilla kirjoitettu ajatuksella! Boldasin tekstistä muutaman lauseen.
"Tunnettuja kemiallisia aineita on yli 10 miljoonaa. Teollisia kemikaaleja on käytössä arviolta 50 000 - 100 000. Siten kukaan ei voi hallita kaikkia niiden ominaisuuksia, ei myöskään haittoja. Toisaalta tilanne ei ole näin synkkä. On todennäköistä, että kymmenen tärkeintä haitallista kemikaalia aiheuttaa ihmisen terveydelle enemmän haittoja kuin loput yli 10 miljoonaa yhteensä. Luultavasti sata tärkeintä haitallista kemikaalia aiheuttaa terveyshaitoista ylivoimaisesti suurimman osan. Nämä tuntemalla voi välttää olennaisen osan kemikaalien haitoista. "
Kymmenen ainetta aiheuttavat enemmän haittaa kuin 10 000 000 ainetta yhteensä? Kymmenistä tuhansista sata tärkeintä aiheuttaa ylivoimaisesti suurimman osan haitoista? Mitkä nämä sata ainetta ovat ja missä niitä esiintyy? E-koodilistalla, INCI-luettelossa - tuskinpa.

Vuonna 2005 tehdyssä kemikaaliriskien kartoituksessa koko väestöä koskien esille nousivat ongelmakohdiksi ja lisäselvityksen aiheiksi muun muassa seuraavat asiat:
  • hengitysilman epäpuhtaudet (pienhiukkaset, otsoni, häkä, mikrobitoksiinit, tupakansavu)
  • juomavesi (mikrobiologiset riskit, vedenpuhdistuksessa syntyvät yhdisteet, kaivovesien fluoridit, arseeni, uraani ja radon)
  • ravinto (riskit vähäisiä, lähinnä mikrobiologisia, ympäristömyrkyt PCB, dioksiinit jne., suuri yksittäinen riski etanoli)
  • Kosmetiikka (ei pidetä suurena riskinä, joskin tiedoissa puutteita, erityinen riskiryhmä tatuoinnit)
  • Näiden lisäksi on erityisryhmiä, kuten metsästäjät ja kalastajat, joilla raskasmetallien saanti voi muodostua liian suureksi, puulämmitteisissä taloissa asuvat (häkä) tai ne, jotka harrastuksensa takia ovat alttiina kemiallisille aineille (askartelu, remontointi, jne.)
Näin ovat pähkäilleet professorit ja tutkijat - alan asiantuntijat - ja miksi emme uskoisi heitä? Kantavana teemana sekä kirjassa että tässä blogissa on kertoa asioista siten, että riskit on suhteutettu. Myrkyiksi ei pidä leimata aineita, jotka eivät sellaisia ole. Toisaalta on hyvä tietää riskeistä ja asioista, jotka saattavat koskettaa itseä tai lähipiiriä, mutta joita ei kenties ole tullut ajatelleeksi.
Sata kehua

Olen totaalisen, täysin ja perin juurin kyllästynyt - en suinkaan kirjoittamiseen vaan lukemiseen. Minusta on mielenkiintoista lukea ihmisten kokemuksista. Varjopuolena asiassa on, että netissä kirjoituksissa, blogeissa sekä erilaisilla keskustelufoorumeilla törmää erittäin usein täysin asiattomiin kirjoituksiin ja kommentteihin. Eriävää mielipidettä ei suvaita, ei eroteta asiaa ja henkilöä, halutaan tietoisesti loukata, luetaan rivien välistä, kuvitellaan ja keksitään asioita.

Tästä suivaantuneena päätin aloittaa 100 kehun kampanjan. Naisjärjestöjen keskusliitolla oli muutama vuosi sitten kampanja:"Kehu nainen päivässä". En lähtenyt moiseen mukaan, vaikka tarkoitus varmaan oli hyvä. Mielestäni muutkin kuin naiset ansaitsevat kehuja. Aloitetaan tästä, tuleekin isolle porukalle isot kehut.
KEHU 1: Olen tosi onnellinen siitä, että olen saanut ja saan työskennellä iloisten ja mukavien ihmisten kanssa, jotka ovat tosiammattilaisia. Hommat hoituvat! Tämä koskee niin entistä kuin nykyistä työnpaikkaani. Terveiset kaikille!

Lue myös:
Lähteet:
Kuva: rvacapinta, Flickr, lisensoitu Creative Commons-lisenssillä

4 kommenttia :

Ezka kirjoitti...

En nyt halua mitenkään kehua mutta minun sadas juttu tuli jo reilun parin kuukauden bloggauksen jälkeen. ;-)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kyllä kehua saa. Sehän oli yksi tämän kirjoituksen teemakin. :)
Ehkä tämä oli yllätys itsellenikin, eipä sitä aloittaessaan mietinyt, että lähiaikoina kirjoittaa yli sata juttua, mutta tähän jää vähän koukkuun. Päässä pyörii aiheita enemmän kuin ehtii naputtamaan. Vuorokauden tunnit eivät tahdo aina riittää.

Sata juttua vajaassa kolmessa kuukaudessa on tosi reipas tahti, enemmän kuin yksi juttu päivässä.
Toisaalta seuraan blogeja, joissa juttuja voi ilmestyä kerran viikossa. Mikähän olisi optimaalinen määrä? Vai onko sellaista? Muistaakseni olet sitäkin pohtinut omassa blogissasi?

Ezka kirjoitti...

Kyllä se juttu päivässä olisi hieno homma, siihen tahtiin ei vain (kuten jo totesit) riitä aika.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Minulta luontuu parikymmentä kirjotusta kuukaudessa. Juttu päivässä olisi tosiaan hyvä tavoite, mutta se olisi jo pois jostain muusta. Elämää kun on netin ulkopuolellakin. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails