Kemikaalikimara: Hehkeä hymy - monta konstia hampaiden turmaksi

perjantai 24. huhtikuuta 2009

Hehkeä hymy - monta konstia hampaiden turmaksi

Sokeri vie hampaat, samoin happamat juomat - tuttu juttu. Silti sekä lapset että aikuiset lipittävät sokeroituja ja happamia juomia päivät pitkät. Energiaa kroppaan.

Sokerin ja happamien juomien lisäksi löytyy muitakin konsteja hampaiden tärvelemiseksi. Iltasanomat on listannut hampaille haitalliset jutut harvinaisen monipuolisesti "Varo! Happamat ruuat kutistavat hampaasi!" Sana kutistaa on tässä yhteydessä ehkä vähän outo, sillä yleensä puhutaan kulumisesta tai eroosiosta, jota happamuus edesauttaa. Kuluneeseen kiilteeseen tulee myös helpommin reikiä.

Toffeen jäystämisestä voi lähteä paikka irti. Oikomishoitoja tarvitaan, mutta haittana on, että hammasrautojen alta hampaita on vaikea saada puhdistettua. Liiallinen fluorin saanti voi puolestaan aiheuttaa hampaisiin valkeita läikkiä.

Hampaat voi tärvellä mekaanisesti avaamalla kruunukorkit hampailla. Huuli- tai kielilävistykset voivat aiheuttaa hammasvaurioita. Kävin poikani kanssa hammaslääkärissä ja tiedustelin, näkyvätkö yhä yleisimmiksi käyvät suulävistykset vastaanotolla hampaiden ja suun terveydessä. Kyllä kuulemma näkyy. Hammaslääkäri kertoi esimerkkinä nuoresta naisesta, jolla etuhammas heilui lävistyskorun aiheuttaman ienkuluman takia. Koru oli ollut naisella vasta pari viikkoa. Hammaslääkäri oli pyytänyt tulla näyttämään hammasta muutaman viikon päästä uudelleen, mutta eipä tämä ollut mennyt. Koru taisi olla hampaita tärkeämpi juttu. Mitäs noista hampaista...

Kuvan herran yläetuhampaiden pinnalla on klöntti betelpähkinää, jonka pureskeleminen on esimerkiksi Intiassa hyvin tavallista. Aine värjää hampaat pinttyneiksi ja suun punaiseksi. Ja entäpä nuuskan käyttö, jonka myyntiin ruotsalaiset ovat neuvotelleet yksinmyyntioikeuden Euroopassa? Olen toisinaan palaveerannut ruotsalaisten kanssa. Onhan se aika mielenkiintoista, kun palaverissa joku kaivaa nuuskapussin huulesta ja laittaa uuden... Nuuskaa käytetään nikotiinin takia, betelpähkinässä on piristäviä aineita ja kummassakin myös syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Lue myös:

  Kuva: Neilsphotography, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä

  2 kommenttia :

  Anonyymi kirjoitti...

  älä viitii nipoo, ihan oikeesti. toi mies näyttää olevan täysin tyytyväinen hampaisiinsa noin.usen

  Kemikaalikimara kirjoitti...

  Kieltämättä harvinaisen aurinkoinen ilme. :)

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails