Kemikaalikimara: CosmEthics edelleen keskeneräinen

keskiviikko 17. helmikuuta 2016

CosmEthics edelleen keskeneräinen

Täydennys 20.2.2016. Tekstiä täydennetty kommenttien perusteella. 

CosmEthics on sovellus, jolla voi kätevästi viivakoodista kännykän avulla tarkistaa, mitä ja millaisia aineita kosmetiikkatuote sisältää. Sovellus kertoo, jos tuotteessa on esimerkiksi allergisoivia säilöntäaineita tai hormonihäiriköiksi epäiltyjä aineita. Testailin ja kommentoin CosmEthicsiä noin vuosi sitten  ja esitin kysymyksiä koskien palvelun perustajan Katriina Rantasen tiimiä sekä sovelluksen toimintoja. Kymmenen kuukautta myöhemmin sain vastauksi Kemikaalicocktailin kautta: "CosmEthics avaa kosmetiikan tuoteselosteen hetkessä".

CosmEthics on näppärä apuväline. Se tosiaan avaa ainesosaluettelon hetkessä - sillä edellytyksellä, että tuote on kantaan syötetty. Sovelluksella on vankka kannattajakunta. Itse suhtaudun CosmEthicsiin neutraalisti. Se on oiva väline, sitten kun se on  valmis.
Valitettavasti CosmEthicksiä ei saa Windows-puhelimelle, joten testailin palvelua pienimuotoisesti perheenjäsen kännykällä. Tarkistin myös, mikä on vuosi sitten esittämieni kysymysten tilanne.

Keitä kuuluu Rantasen tiimiin, joka laatii tietokantaa ja kirjoittaa kuvaukset ainesosille?  
Miten valitaan referenssiartikkelit?
CosmEthicsin tiimin kolmesta biokemististä Jie Liu on kiinalainen, ja siksi Kiinan markkinoille pääsy on ollut mahdollinen. Liu on kääntänyt sisällöt kiinaksi ja työskentelee parhaillaan Euroopan Komission Cosing-palvelun kanssa yhteistyötä aloitellen.
Liun lisäksi tiimin kaksi muuta biokemistiä, Jianpin Cheng ja Anusree Viswanath ovat avainasemassa kemikaalien arvioinnin osalta. He kaikki kahlaavat jatkuvasti läpi tieteellisiä artikkeleja ja päättävät siitä, mitä yksittäisistä kemikaaleista CosmEthicsin sivuilla sanotaan. He myös vastaavat tieteellisten artikkelien lisäämisestä CosmEthics-palveluun, mutta alleviivasivat minulle, että koska surin osa lähteistä, joita he käyttävät ovat maksullisia, ei kemikaalien perässä välttämättä ole kuin muutama artikkeli. Ne, jotka kuluttajat saavat lukea ilmaiseksi. Kemistit siis käyvät läpi huomattavasti enemmän aineistoa, kuin mitä CosmEthicsin kemikaali-infosivuille voidaan liittää.
Tietoa varmasti kahlataan perusteellisesti läpi, mutta ensimmäinen kerta, kun kuulen referenssejä valittavan sillä perusteella, ovatko ne maksullisia vai ei. Tietokirjoihin tai artikkeleihin ei valita aineistoa edellä mainitulla perusteella. Referenssiluettelon tarkoitus on kertoa lukijalle, mihin tieto perustuu. Onko tieto luotettavista julkaisuista, kyseenalaisista artikkeleista vai kenties Wikipediasta? Suuri osa tieteellisistä artikkeleista on maksumuurin takana, monesta kuitenkin abstrakti luettavissa. Jos valinnan kriteesinä on maksullisuus, olennaista tietoa jää kertomatta, eikä kuluttaja saa oikeaa kuvaa. Lisäksi kuluttajissa on iso joukko ihmisiä, joilla on pääsy maksullisiin artikkeleihin.

Kuinka äkkiä tuotetiedot vanhenevat ja miten päivitys sujuu valmistajien muuttaessa reseptejä?
"CosmEthics pyrkii saamaan uuden tuotteen palvelunsa piiriin kahdessa päivässä ilmoituksesta. Mikäli jo palvelun piirissä olevasta tuotteesta ilmestyy markkinoille päivitetty versio, päivittyy tieto myös CosmEthicsiin, mikäli tuotteen viivakoodi on muuttunut. "
Kyselin tuotetietojen päivityksestä jo vuosi sitten, eikä tämä auennut minulle vieläkään. Jos tuote on tietokannassa ja resepti muuttuu, niin millä tavoin - ja millä viiveellä - tieto päivittyy? Tapaus PHMB osoitti, että CosmEthicsin tietokannassa on tuotteita vanhoilla tiedoilla, tuotteita joiden valmistus on lopetettu jo vuosia sitten tai joiden ainesosia on muutettu. Nythän urakoidaan, että tuotteet saadaan tietokantaan. Entäpä kun palvelu on ollut käytössä viisi, kahdeksan tai kymmennen vuotta? Mistä kuluttaja tietää, miten vanhaa tietoa sovellus tarjoaa? Itse asiassa sovelluksen pitäisi hälyttää siitä itse. Jos tieto on esimerkiksi yli kolmen vuoden (tai jonkun muun ajan) takaa, sovellutuksen pitäisi se kertoa. Aikaleimat tiedoille ovat olemassa. Ne olisi hyvä näyttää sovelluksen käyttäjällekin.

Täydennys 20.2.2016 Katariina Rantanen/Cosmethics vastaa kommenteissa näin: 
"Nostit esille PHMB-tuotelistauksen yhteydessä tietokantamme tuotetiedot. Tuotteiden historiatieto on olennaista. Katsoithan sivultamme lähdeaineiston läpi? Siinä on aivan olennaisena tietona sekä viivakoodi että lisätietosarake.

http://open.cosmethics.com/Products_with_PHMB.pdf

Osa bloggareista/toimittajista teki tämän lähdeaineiston pohjalta omia poimintoja, joista jätettiin kirjoittajien toimesta lisätiedot tai viivakoodi pois. Toivomme että otat kantaa vain julkaisemaamme lähdeaineistoon, joka on sivullamme avoimena kaikille.

Osaa tuotteista (eri valmistajilta) on nimittäin liikkeellä useasta eri valmistuserästä, mihin voi vaikuttaa jälleenmyyjän valikoiman vaihtuvuusnopeus. Valmistajat ovat useassa tapauksessa ottaneet lausunnoissaan kantaa parhaillaan valmistettaviin eriin liittyen. Siksi listasimme tietokannastamme löytyvät kaikki tuotteet, joissa on PHMB:tä löytynyt (historiatiedon kera) ja merkitsimme viivakoodin exceliin. Tämä siksi, että vaikka valmistaja ei tällä hetkellä käytä PHMB:tä koostumuksissaan, saattaa silti alelaareista ja kauppojen hyllyiltä myynnissä olla sitä sisältäviä koostumuksia muista tuote-eristä. Hyllyajat voivat olla pitkiä. Huomioithan, että suuri osa listatuista tuotteista on käyttäjiemme lähettämiä tietokantaamme palvelumme analysoitavaksi. Siksi ne ovat kokonaisuudessaan relevantteja, sillä niitä on liikkeellä, tai kuluttajilla on niitä hallussaan."

Hiusvärejä koskevat listat puuttellisia

Sovelluksessa on valmiita listoja eri tarkoituksiin.
Valmiita listoja on esimerkiksi vegaaneille, heille jotka haluavat välttää muoveja, tuoksuallergeeneja tai tiettyjä hiusväriherkistäjiä. 
Vuosi sitten sovellus ei hälyttänyt hiusvärien haitallisista aineista lainkaan. Nyt varoituslistalla Chemical Sensitisers (Colorants) Ready-made List on nettisivujen mukaan seitsemän hiusvärikemikaalia:
p-Phenylenediamine, Toluene-2,5-Diamine, Resorcinol, Acid Red 52, 4-Chlororesorcinol, 2-Chloro-6-ethylamino-4-nitrophenol, 2-Amino-3-Hydroxypyridine
Todellisuudessa haitallisia aineita on kymmeniä. Lisäksi hälytykset pitää käyttäjän itse valita. Jos ei huomaa näin tehdä, sovellus näyttää PPD:tä sisältävätkin värit turvallisina. Kuvan esimerkissä sovellus hälyttää, mutta ei suinkaan superherkistäjä PPD:stä tai resorsinolista, vaan jostain muusta komponentista. On myös väriaineita, joita saa käyttää hiusväreissä, mutta ei esimerkiksi ripsien kestovärjäyksessä. Tämäkin olisi kuluttajalle tarpeellista tietoa. 

Olin hiljattain Yle Puhe ohjelmassa, jossa keskusteltiin kosmetiikasta. Esillä oli myös CosmEthics-sovellus ja mainitsin puutteista koskien hiusvärikemikaaleja. Muutama päivä ohjelman jälkeen CosmEthicsin biokemisti otti minuun yhteyttä ja kysyi, mitä tietoja kannasta puuttuu. Hiusvärejä koskevat herkistävien aineiden luettelot kun ovat peräisin Tukesilta. Olin hämmästynyt, mutta autan mielelläni. Lähetin CosmEthicsin biokemistille linkit EU:n kosmetiikkalainsäädäntöön, jossa on kerrottu sallitut väriaineet ja rajoitukset tietyille aineille sekä tanskalaiseen selvitykseen hiusvärien sisältämistä aineista. Sivulta 39 alkavassa luettelossa on kaikkiaan 95 yleisesti käytettyä hiusvärikemikaalia. Pelkästään ensimmäisellä luettelon sivulla on jo 20 kappaletta herkistäviä aineita.

En epäile lainkaan, etteikö sovellutusta tehtäisi tosissaan, mutta kyllä minua jäi vaivaamaan, eivätkö CosmEthicsin asiantuntijat tunne kosmetiikkalainsäädäntöä. Vielä enemmän vaivaa se, että Tukesin asiantuntijat antavat noin puutteellisen listan. Onko pyyntö Tukesille joko esitetty tai tulkittu täysin väärin? Ihmetyttää myös, ettei kukaan ole tätä hiusvärejä koskevia puutteita aiemmin huomannut, vaikka ne ovat ilmeisiä. Mutta toivotaan nyt, että tämäkin palikka saadaan sovelluksessa kuntoon.
Johtopäätös CosmEthicsistä on sama kuin vuosi sitten -  näppärä sovellus, mutta keskeneräinen.

Täydennys 20.2.2016 Jarkko Loikkanen / Tukes vastaa kommenteissa, että CosmEthics on tosiaan kysynyt näistä Tukesilta. Tukes on toimittanut vuosi sitten asianmukaisen vastauksen viittauksine lainsäädäntöön. (Ks. koko vastaus kommenteista) ja toteaa vastuista näin:
"Viranomaisena tehtävämme on toki kertoa kosmetiikkalainsäädännön velvoitteista ja ohjata kosmetiikkalainsäädännön lukemisessa ja lainsäädännön vaatimusten soveltamisessa. Emme kuitenkaan voi olla mukana kehittämässä mitään yksittäistä palvelua tai huolehtia erilaisissa verkkosovelluksissa tarjottavan tiedon oikeellisuudesta. Asetusten ja lainsäädännön kehittymisen seuraaminen on aina toiminnanharjoittajan omalla vastuulla.

Kosmetiikka ja kemikaalit ovat viime aikoina herättäneet vilkasta keskustelua ja aihe kiinnostaa ihmisiä. Valitettavasti aihe on monimutkainen ja kun mutkia suoristetaan, saattaa asiasisältökin muuttua. Tiedon luotettavuus on kaikkien etu, tässäkin aihepiirissä."
Katariina Rantanen/Cosmethics vastaa kommenteissa tietokannan päivityksestä koskien hiusvärejä näin (koko vastaus kommenteissa):
"...Lisäksi päivitämme hiusvärien osalta herkistäjiä. Näiltä osin on läpikäynnissä laaja aineisto, sekä juuri näistä Tukesin kommentissaan mainitsemat EU:n kosmetiikka-asetukseen liitteestä III löydettävät aineet. Näiltä osin tulemme päivittämään listaamme aivan lähiaikoina. Tiimimme kolme biokemistiä ovat dedikoituneita ja osaavia, mutta analyysin laajuuden vuoksi läpikäyntiin menee vielä arviomme mukaan 2-4 viikkoa. Olemme jo julkaisseet liki 2000 kiellettyä ainetta, joiden joukossa on PHMB.

Lopuksi: Teemme laajasti yhteistyötä tiedonhaun osalta ja pyrimme konsultoimaan eri asiantuntijoita, sekä perehtymään mahdollisimman laajalti eri tietolähteisiin. Keskeneräisyys, putteet tai virheet ovat yksinomaan meidän, mikäli niitä on. Kiitämme myöskin lähettämästäsi tanskalaistutkimuksesta. Kysyimme sinulta eritoten hiusväreistä, sillä sinulla on vakiintunut asiantuntijuus nimenomaisella sektorilla ja nostit asian esille Ylen keskustelussa.
"


14 kommenttia :

hellin kirjoitti...

Mä olen sitä tässä yrittänyt käyttää, mutta harvoja omistamiani tuotteita sieltä löytyy. Sinne voisi lähettää kuvat puuttuvista tuotteista, mutta sovellus kaatuu joka kerta, kun yritän niin tehdä.

hellin kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

On hienoa, että kemikaalit ja niihin liittyvät riskit kiinnostavat ihmisiä ja että asiasta puhutaan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on viranomainen, jonka tehtävänä on valvoa ja edistää muun muassa kemikaaliturvallisuutta.

Mitä hiusvärien herkistäviin aineisiin tulee, CosmEthics on tosiaan kysynyt näistä Tukesilta. Tässä ote vuosi sitten lähettämästämme vastauksesta: "Tämän lisäksi on monia muita kosmetiikan ainesosia, joille voi herkistyä. Kannattaisi ainakin ehdottomasti kiinnittää huomio ainakin hapettavissa hiusväreissä käytettäviin väriaineisiin, joille voi herkistyä. Näitä on koko joukko Kosmetiikka-asetuksen liitteessä III: mm. p-Phenylenediamine, Toluene-2,5- Diamine, Resorcinol, Acid Red 52, 4-Chlororesorcinol, 2-Chloro-6-ethylamino-4-nitrophenol, 2-Amino-3- Hydroxypyridine ja monia muita. Lainsäädäntö edellyttää näiden kohdalla varoittamaan allergisesta reaktiosta 'Hiusvärit saattavat aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita'… CosmEthics-sovellus näyttäisi hälyttävän ainoastaan sellaisten hiusvärivalmisteiden kohdalla, jotka sisältävät parabeeneja (methylparaben, ethylparaben). Mielestäni huomio tulisi kohdistaa erityisesti em. hiusväriaineisiin, jotka edellyttävät tuon merkinnän vakavan allergisen reaktion vaarasta ettei kuluttajaturvallisuus vaarannu."

Samassa yhteydessä lähetimme myös linkin EU:n kosmetiikka-asetukseen (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?qid=1455712940671&uri=CELEX:02009R1223-20150818), kerroimme asetuksen liitteistä ja niiden muutoksista sekä ohjeistimme liitteiden lukemisessa ja kuinka kaikki ne hiusväriaineet, jotka edellyttävät varoitusta vakavan allergisen reaktion vaarasta, löytyvät asetuksen liitteestä III.

Viranomaisena tehtävämme on toki kertoa kosmetiikkalainsäädännön velvoitteista ja ohjata kosmetiikkalainsäädännön lukemisessa ja lainsäädännön vaatimusten soveltamisessa. Emme kuitenkaan voi olla mukana kehittämässä mitään yksittäistä palvelua tai huolehtia erilaisissa verkkosovelluksissa tarjottavan tiedon oikeellisuudesta. Asetusten ja lainsäädännön kehittymisen seuraaminen on aina toiminnanharjoittajan omalla vastuulla.

Kosmetiikka ja kemikaalit ovat viime aikoina herättäneet vilkasta keskustelua ja aihe kiinnostaa ihmisiä. Valitettavasti aihe on monimutkainen ja kun mutkia suoristetaan, saattaa asiasisältökin muuttua. Tiedon luotettavuus on kaikkien etu, tässäkin aihepiirissä.

Jarkko Loikkanen, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos Jarkko,

Vastauksesi selvensi asiaa. Olin kyllä varsin hämmästynyt CosmEthicsin viestistä. Minusta Tukesilla on tuollaiseen pyyntöön vain yksi vastaus: "Katsokaa lainsäädännöstä." Ja näinhän olette tehneetkin.

Toisaalta on hyvä, että asia tuli ilmi, varsinkin kun Tukesin nimeä käytetään markkinoinnassa laadun takeena.

Oheisen kirjoituksen kommenteissa Katariina Rantanen toteaa näin: "Applikaation allergiaosio on tulossa käyttöön seuraavan päivityksen yhteydessä ja se sisältää mainitut hajusteallergeenit sekä hiusväreistä tutun PPD:n. Tämä on työstetty yhdessä TUKESin kanssa. "

http://blogit.kauneusjaterveys.fi/ostolakossa/virvella-on-asiaa-case-cosmethics-app/

Kaikkein ikävintä tässä on se, että kyllähän puutteelliset tiedot lainsäädännöstä sekä selvien ohjeiden väärin ymmärtäminen heikentää luottamusta tiimin osaamiseen.
Sovellus sinänsä on hyödyllinen. Lisäksi kuluttajien kiinnostus asioihin pakottaa asioita parempaan suuntaan.

Väärä tai puutteellinen tieto ei tosiaan ole kenenkään etu. Hiusvärit ovat yksi pahimmista tuoteryhmistä.

Anonyymi kirjoitti...

Minkä takia väität että palvelu ei ole vielä valmis? Eihän mikään palvelu ole koskaan valmis tai saatavilla kaikilla haluamillasi laitteilla, vaan palveluiden tuottajilla on aina oikeus päättää millä tekniikoilla palvelu tarjotaan.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Olet aivan oikeassa. Palveluntuottaja päättää, millä tekniikoilla palvelu tarjotaan. Ja sainhan minäkin testattua sovelluksen lainakännykällä.

Palvelu ei ole valmis, koska sieltä puuttuu suuri määrä hälytyksiä olennaisista aineista. Se on koko sovelluksen ydinjuttu.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Anja,
kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kun sitä lukee, tulee väistämättä mieleen, onko sinulla jokin henkilökohtainen missio Cosmethcisia vastaan?

Olli Kähkönen

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Olli,

Olenkin odottanut, että koska joku kysyy tuota. Jos on olemassa palvelu tuote tms., jota kehutaan ja jonka ideologia on hieno, kritiikin esittämistä katsotaan pahalla. Minulla ei ole missiota sen koommin CosmEthicksiä vastaan kuin sen puolestakaan.

Testasin palvelua vuosi sitten, enkä ajatellut kirjoittaa enempää. Nyt tartuin aiheeseen, koska minulle laitettiin erikseen viesti, että esittämiini kysymyksiin on vastattu.
Valitettavasti kävi ilmi, että hiusvärilistat ovat puutteelliset.
Suurin hämmästys koski kuitenkin Tukesin roolia, mutta sehän tuossa selvisikin. Eihän tuo nyt ihan nappiin mennyt. Mietin aika tavalla, kirjoitanko aiheesta ja jos kirjoitan, niin miten. Toisaalta osana päivätyötäni on käydä läpi projektiehdotuksia, niiden heikkouksia ja vahvuuksia. Ehkä tämä heijastuu kirjoittamiseenkin.

Kun sekä CosmEthics että minä olemme avoimuuden asialla, niin eikös avoin keskustelu ole silloin paikallaan?
Laitoin Facebookin puolelle näin: "Positiivista tässä on se, että tällainen pakottaa kehittämään toimintaa. Ihan samalla tavalla kuin sovellus pakottaa kosmetiikkayrityksiä petraamaan. Kyllä siitä vielä hyvä tulee."






Unknown kirjoitti...

Hei!
Kiitos arviostasi palveluamme kohtaan. Haluaisin kuitenkin nostaa muutaman kohdan esiin, jotka CosmEthicsin mielestä eivät aivan pidä paikkaansa. Ensinnäkin tämäntyyppinen sovellus tulee aina elämään ja siis olemaan “kesken”- työstämme sisältöä jatkuvasti ja myös lainsäädäntö muuttuu ajan myötä.

Toki väriaineherkistäjä- lista on vielä vajaa, mutta sen eteen tehdään koko ajan parannusta (lisää tästä alla). Kuitenkin CosmEthics applikaatiolla kuka tahansa rekisteröity käyttäjä voi luoda oman listansa ja applikaation voi laittaa hälyyttämään kaikki cosing-tietokannan ainesosat. Se että tarjoamme käyttäjille valmiita hälytyslistoja on vain osa palvelua ja käytön helpottamista.

Toivoisin, että pyynnöstämme haastattelisit tiimiämme, jotta voimme kertoa toimintalogiikasta ajankohtaisessa muodossa. Viittauksia on mm. vuosi sitten jättämiini kommentteihin edellisistä artikkeleista. Minut tavoittaa osoitteessa Katariina@cosmethics.com ja lainaamme hyvin mieluusti myös iOS tai Android puhelimen käyttöönne, jotta pääset kunnolla perehtymään applikaatioomme.

Nostit esille PHMB-tuotelistauksen yhteydessä tietokantamme tuotetiedot. Tuotteiden historiatieto on olennaista. Katsoithan sivultamme lähdeaineiston läpi? Siinä on aivan olennaisena tietona sekä viivakoodi että lisätietosarake.

http://open.cosmethics.com/Products_with_PHMB.pdf

Osa bloggareista/toimittajista teki tämän lähdeaineiston pohjalta omia poimintoja, joista jätettiin kirjoittajien toimesta lisätiedot tai viivakoodi pois. Toivomme että otat kantaa vain julkaisemaamme lähdeaineistoon, joka on sivullamme avoimena kaikille.

Osaa tuotteista (eri valmistajilta) on nimittäin liikkeellä useasta eri valmistuserästä, mihin voi vaikuttaa jälleenmyyjän valikoiman vaihtuvuusnopeus. Valmistajat ovat useassa tapauksessa ottaneet lausunnoissaan kantaa parhaillaan valmistettaviin eriin liittyen. Siksi listasimme tietokannastamme löytyvät kaikki tuotteet, joissa on PHMB:tä löytynyt (historiatiedon kera) ja merkitsimme viivakoodin exceliin. Tämä siksi, että vaikka valmistaja ei tällä hetkellä käytä PHMB:tä koostumuksissaan, saattaa silti alelaareista ja kauppojen hyllyiltä myynnissä olla sitä sisältäviä koostumuksia muista tuote-eristä. Hyllyajat voivat olla pitkiä. Huomioithan, että suuri osa listatuista tuotteista on käyttäjiemme lähettämiä tietokantaamme palvelumme analysoitavaksi. Siksi ne ovat kokonaisuudessaan relevantteja, sillä niitä on liikkeellä, tai kuluttajilla on niitä hallussaan.

...jatkuu...

Unknown kirjoitti...

....
jatkoa.....
Teemme laajaa päivitystä koskien EU:n kieltämiä ainesosia kosmetiikan valmistuksessa. Tämä pohjautuu nimenomaan Cosingiin, sekä EU:n kosmetiikka-asetukseen sekä liitteisiin (joihin Jarkko kommentissaan viittaa). Muokkaamme lähde merkintää, jonka nostit esille, sillä Tukes on ohjannut meidät erinomaisen korrektisti näiden edellämainittujen lähteiden luokse. Huomioithan että aineiden listaus on hyvin hyvin laaja, eikä sitä ole laadittu INCI nimillä. Täten työstäminen on hidasta, sillä se vaatii käännöksen INCI muotoon ja perehtymisen esim. PHMB:n tapauksessa myös CMR (carcinogenic, mutagenic, repro-) luokituksiin ja SCCS (scientific committee on consumer safety)- paneelin arvoihin. Lisäksi päivitämme hiusvärien osalta herkistäjiä. Näiltä osin on läpikäynnissä laaja aineisto, sekä juuri näistä Tukesin kommentissaan mainitsemat EU:n kosmetiikka-asetukseen liitteestä III löydettävät aineet. Näiltä osin tulemme päivittämään listaamme aivan lähiaikoina. Tiimimme kolme biokemistiä ovat dedikoituneita ja osaavia, mutta analyysin laajuuden vuoksi läpikäyntiin menee vielä arviomme mukaan 2-4 viikkoa. Olemme jo julkaisseet liki 2000 kiellettyä ainetta, joiden joukossa on PHMB.

Lopuksi: Teemme laajasti yhteistyötä tiedonhaun osalta ja pyrimme konsultoimaan eri asiantuntijoita, sekä perehtymään mahdollisimman laajalti eri tietolähteisiin. Keskeneräisyys, putteet tai virheet ovat yksinomaan meidän, mikäli niitä on. Kiitämme myöskin lähettämästäsi tanskalaistutkimuksesta. Kysyimme sinulta eritoten hiusväreistä, sillä sinulla on vakiintunut asiantuntijuus nimenomaisella sektorilla ja nostit asian esille Ylen keskustelussa.


Yhteistyöterveisin,
Katariina Rantanen, CosmEthics Oy:n perustaja

Anonyymi kirjoitti...

Yleisenä huomiona sekä palautteena Katariina Rantaselle ja hänen tiimilleen: Koska kosmetiikassa sallituista parabeeneista ei ole kiistatonta tietoa haitallisuudesta, olisi kiva jos ne eivät olisi CosmEthics-sovelluksen oletusasetuksissa. Tai olisi edes lievempi kuin "myrkky"-varoitus. Tai olisi oletusasetuksena, mutta saisi halutessaan ottaa niiden hälytyksen pois. Jotta saisivat kuluttajat itse päättää, millä tasolla haluavat ko. aineista hysterisoitua.

Näkisin epäluottamusta aiheuttavana ja uskottavuutta rapauttavana toimintatapana sen, että painokkaasti lausutaan haitallisiksi aineita, joihin liittyvä tieto ei ole niin varmaa, vahvaa ja aukotonta kuin "myrkky"-varoituksen voisi edellyttää olevan, ja samaan aikaan varoituksista puuttuu hyvin varmaksi tiedettyjä ärsytystä ja herkistymistä aiheuttavia tai muutoin haitallisia aineita. Esim. tietyt hajusteet tai juurikin nuo jo mainitut hiusvärien aineet.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Katariina,

Kiitos viesteistäsi. Olenkin jo tänään keskustellut yritykseen sijoittaneen hallituksenne jäsenen kanssa, joka myös esitti kutsun tulla tapaamaan tiimiänne. Tässä siis osittain samaa asiaa kuin tietoonne on jo tullut.

Se että sanon, ettei tuote ole vielä valmis, on neutraali fakta. Tarkoitan valmiilla sitä, että sovellus sisältää olennaiset komponentit. Nyt se ei sisällä. Hienosäätö on sitten erikseen. Täysin valmiiksi sovellus ei tule koskaan. Se on täysin ymmärrettävä asia. Se että kirjoitan julkisesti, johtuu siitä, että kuluttajien on myös saatava tietää, että sovellus ei hälytä kaikista aineista, joista sen pitäisi hälyttää.

Kiitän kutsusta, mutta valitettavasti minun on kieltäydyttävä. Kemikaalikimara-blogin kantavana periaatteena on, että se on minun henkilökohtainen kanavani, johon en ota mainoksia enkä tee pyynnöstä tuotearvioita tai muuta vastaavaa. Tämä koskee kaikkia tahoja, vaikka idea tai ideologia olisi kuinka hieno. Kirjoitan aiheelliseksi katsomistani asioista omalla aikataulullani. Tämä periaate on ollut blogin alusta, vuodesta 2009 asti. Mutta arvostan aina palautetta sekä korjaan mahdolliset epätarkkuudet ja väärinkäsitykset. Täydennän tekstiäni noilta osin kuin kommentoit. Muuten minulla ei ole aikomusta kirjoittaa aiheesta enempää tässä vaiheessa, mutta saatan testata sovellusta taas joskus myöhemmin.

Kaiken kaikkiaan näen kaiken tämän keskustelun positiivisena asiana. Kävihän siinä kävi ilmi, että Tukesin vuosi sitten välittämät tiedot ovat kadonneet matkalla. Kuten hallituksenne edustajalle totesin, kirjoitukseni auttaa teitä kehittämään tuotteestanne paremman – ja sehän on tietysti sekä käyttäjien, sinun että myös sijoittajienne etu.

Terveisin Anja

Unknown kirjoitti...

Hei! Olethan huomannut, että saat kytkettyä perushälytykset esim parabeenien osalta pois päältä? Ne ovat myös käyttäjän hallittavana. Sovellus pitää tosin päivittää uusimpaan versioon.
Terveisin, Katariina

Unknown kirjoitti...

Hei Anja,
Tukesin välittämät lainkohdat ovat nimenomaan työstämämme listauksen pohjana kuten edellä selvensimme.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails