Kemikaalikimara: Kosmetiikan säilöntäaine PHMB

keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Kosmetiikan säilöntäaine PHMB

beauty ~ only skin deep?
Kuva, Flickr, sunshinecity
Päivän kemikaalipuheenaihe on ollut polyaminopropyl biguanide (PHMB). 
Täydennys 20.1.2016 (Lisätty Kemikaalitutkan ensimmäinen artikkeli ja INCIMIX:n kirjoitus)
PHMB tuli taannoin esille desinfiointiaineiden yhteydessä, erityisesti suihkutettavien tuotteiden kohdalla. Ainetta käytetään myös säilöntäaineena, koska se tepsii mikrobeihin.  
PHMB on  vuoden 2015 alusta ollut luokittelussa Carc 2 : "epäillään aiheuttavan syöpää", lievempi kuin "aiheuttaa syöpää". Mutta ei sellaisiakaan aineita saa kosmetiikassa olla. Hämmentävää on, että kielto aineen käyttämisestä ei ole ollut yksiselitteinen, koska valmistajat sitä noin yleisesti käyttävät.

THINK Chemicals'in selvitys on herättänyt keskustelua.  Sain lukijaltani viestin, jossa pyydettiin kirjoitusta aiheesta. 
"Mikä on todellisuus tämän aineen takana, kannattaako tätä pelätä? Onko syytä vaihtaa tuotteet joissa tätä on? Sokos ainakin minulle lupautui ystävällisesti vaihtamaan pari kk takaperin ostamani tuotteen muuhun vastaavaan jossa tätä ainesosaa ei ole. Olisi kiva tietää vähän asiallisempaa tietoa kuin paniikkireaktiot somessa."
Paniikkireaktioilla viitattaneen keskusteluihin somessa. En alunperin ajatellut tästä aiheesta kirjoittaa, koska tieto on ollut jo tehokkaasti eetterissä - ja hyvä niin. Muutaman pohdiskelun laitan silti. Jos aine on kielletty, niin se on ja siihen on syynsä. Tukesin mukaan PHMB on kielletty, mutta valmistajat ovat näköjään toista mieltä. Toisaalta, jos joku ainesosa kielletään, kielto alkaa jostain päivämäärästä ja kaupoissa olevat tuote-erät saa myydä loppuun.    
Uusista ostettavista tuotteista kannattaa tarkistaa, etteivät ne sisällä PHMB:tä. Vaan mitä tehdä jo ostetuille tuotteille?  Lukijani aikoo kiikuttaa hiljattain ostetun tuotteen takaisin kauppaan.  On varmasti tehokas tapa vaikuttaa yritysten toimintaan. Entäpä vajaat jo tovi sitten hankitut tai lahjaksi saadut? Tein pikaisen syynin kotoana, löysin yhden tuotteen, jossa on PHMB:tä. Käytän kyseisestä voidetta harvoin. Laitoin sen takaisin kaappiin ja käytän sitä kuten tähän asti eli harvakseltaan joko loppuun  tai hävitän mahdolliset jämät säilyvyysajan mentyä umpeen. Kannattaa myös pohtia altistuksen määrää. Poishuuhdeltavissa tuotteissa altistus on erittäin pieni. Iholle jätettävissä tuotteissa, kuten voiteissa, suurempi. Altistus riippuu myös siitä, paljonko usein ja kuinka monia tuotteita käyttää. Mutta toki jokainen tekee omat päätöksensä ja lasten kohdalla kannattaa olla tarkempi.

Väkisin tuli mieleen, että ainakin osaa näistä PHMB:llä säilötyistä tuotteista todennäköisesti  markkinoidaan sloganilla "Ei sisällä parabeenejä".  Ei sisällä -markkinoinnista olisi hyvä päästä eroon, koska taakse saatetaan jemmata haitallisempia aineita. 
Kiinnostaa kuulla niin viranomaisia kuin myös kosmetiikka-alan edustajia, miksi PHMB:n käytön kielto on valmistajille epäselvä asia. 

Lisäys 20.1.2016
Lukijani lähetti asiasta
PHMB:ta sisältävästä tuotteesta kysymyksen Tukesille. Ohessa lukijani saama vastaus:
"Kyseisen aineen käyttö on tullut kemikaalilainsäädännössä annetun luokitusmuutoksen johdosta kosmetiikassa kielletyksi vuoden 2015 alusta, mutta markkinoilla saattaa olla vielä tuotteita, joissa ainetta on. Aine on myös edelleen EU:n kosmetiikka-asetuksen sallittujen säilöntäaineiden listalta, mikä on omiaan aiheuttamaan sekaannusta.

Ainetta sisältävien kosmeettisten valmisteiden myynti on Tukesin tulkinnan mukaan kiellettyä, mutta kuluttajien ei tarvitse erityisesti huolestua jos on aiemmin käyttänyt tätä ainetta sisältäviä tuotteita."
 Kuten arvelinkin. Hyllyt saa myydä tyhjäksi, vaikka joku ainesosa olisi kielletty. Lisäksi tilanne on lainsäädännöllisesti sekava, mitä kuvastaa se, että PHMB:tä sisältäviä tuotteita on niin paljon markkinoilla. Mutta eiköhän viimeistään nyt kaikki ole asiasta tietoisia, niin valmistajat kuin kuluttajatkin. Ehkä lainsäätäjäkin saa viimein kosmetiikka-asetuksen liitteen päivitettyä.

Kiitos lukijani tiedoista ja vinkeistä!

1 kommentti :

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails