Kemikaalikimara: Sauna pyörille ja lupia ei muka tarvita?

perjantai 9. lokakuuta 2015

Sauna pyörille ja lupia ei muka tarvita?

Mainonnasssa käytetään ties millaisia ylisanoja. Oma lukunsa on se, jos tuotteen valmistaja esittää väitteitä, jotka ovat ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Jos saunan laittaa pyörien päälle liikuteltavaksi, voiko sillä välttää rakennusluvan? Saunavaunujen valmistajan Season storen mukaan voi. Valmistaja ratsastaa mainonnassaan tällä harhaanjohtavalla väitteellä.

 Kuva Saunavaunut.fi sivulta

Rantasauna, pihasauna, retkisauna, kärrysauna, mökkisauna, kaminavaunu ja mökkivaunu.
Season storen Reijo Määttä kertoo yrityksen nettisivujen videossa seuraavasti: 
"Reijo Saunavaunusta, terve!
Meillä on kolme päätuotetta: On Miniluxus, Luxus ja sitten on mökkivaunu. Tarvii vain vaimon luvan!
Saunoja saa eri varustetasoilla. Tuote on katsastusvapaa, rakennusluvista vapaa, viimeisen päälle pehmeillä löylyillä varustettuja saunoja. Kulkee henkilöauton perässä, voi viedä mökkirantaan, pihasaunaksi, mökkisaunaksi, kalastussaunaksi - ihan mihin vaan!"
Videonpätkällä näkyy myös kuva "lupakopista", josta voi soittaa vaimolle. Hiljaisuus on myöntymisen merkki!




Voiko Suomessa todellakin pitää pyörien päällä olevaa saunaa ihan missä vaan  - vaikka  rakennusoikeudettomalla rantapalstalla?  Jos näin tosiaan olisi, voisivat kaikki rantaviivaa omistavat hihkaista riemusta.  Saunan voisi hinata rantaan, ei tarvitsisi piitata kaavasta, ei hakea toimenpide- tai rakennuslupaa tai ylipäänsä asioida rakennusvalvonnan kanssa eikä kuulla naapureita. Entä jos laittaisi useita vaunuja samalle alueelle, yhden kiukaalla ja loput ilman? Voisiko näin pystyttää mökkikylän ilman lupia?  Retkisaunana tuote on varmasti oiva, mutta mökki- tai pihasaunana se ei ole sen kummemmassa asemassa kuin kiinteästi paikalle rakennettava sauna. Jos olisi toisin, Suomen rannat olisivat vapaasti käytettävissä kaavamääräyksistä piittaamatta. Lainsäätäjäkin tietää tämän, eikä salli moista toimintaa.

Pyörät, saunan koko ja hinailukikkailut eivät poista rakennusluvan tarvetta

Meidän mökki -lehden nettisivulla Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksen PRKK:n Jouko Lommi vastaa lukijakysymykseen "Tarvitseeko siirrettävä sauna luvan?" seuraavasti:
"Aivan ensiksi teidän tulee ottaa yhteys kunnan rakennustarkastusvirastoon ja rakennustarkastajaan. Viime kädessä rakennusvalvonta päättää tapauskohtaisesti, millaisen luvan pysyvään käyttöön tarkoitettu, siirrettävä saunarakennus vaatii. Vaihtoehdot ovat rakennuslupa, toimenpidelupa tai ilmoitusmenettely.
Pyörät tai liikuteltavuus eivät sinällään vaikuta siihen, millainen lupa tarvitaan. Olennaista on, onko rakennelma tarkoitettu tämän kiinteistön pysyvään käyttöön. Jopa asuntovaunulle on hankittava lupa, jos se muodostaa pysyvän lisätilan tontilla. Myös väliaikainen käyttö saattaa vaatia viranomaisluvan, jos vaikutukset ympäristöön tai turvallisuuteen niin edellyttävät. Siirreltävässä saunassa esimerkiksi vesi- ja viemäröintijärjestelmä sekä tulisija saattavat edellyttää viranomaislupaa. Rakennusasetuksessa 62§ säädellään liikuteltavien sekä vesirajaan tulevien laitteiden luvanvaraisuutta. Se oikeuttaa ja jopa velvoittaa rakennustarkastajaa puuttumaan kysymyksessä esitettyihin rakennelmiin."

Rakennettu ympäristö -lehden 1/2010 artikkelissa on puolestaan korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä koskien  erilaisiin liikuteltavia ja rekisteröityjä rakennelmia.  Esimerkkeinä on ollut asuntolaiva, pyörien päälle rakennettu talo sekä myös sauna. Asuntolaivasta todetaan näin:
"KHO on selkeästi linjannut, ettei rakennelman rekisteröiminen veneeksi poista maankäyttö- ja rakennusasetuksen säännöksestä johtuvaa luvanvaraisuutta. Silläkään, millä tavoin tai mihin rakennelma on kiinnitetty, ei KHO:n päätöksen mukaan ole merkitystä."
Liikuteltavuutta pyritään toisinaan käyttämään keinona välttää lupavaatimus, kuten talossa,  jossa oli oma moottori ja vetolaitteisto.  Kaikkiaan 9,5 metriä pitkän ja 6,5 metriä leveän rakennelman päälle oli rakennettu harjakattoinen lämpöhirsitalo, johon vesi tuli letkulla, sähköt kaapelilla, WC:ssä omat säiliöt, jotka eivät olleet yhteydessä maahan. Liikuteltavuudesta huolimatta kyse oli rakennuksesta. 
"Pieni koko ei yksistään ratkaise:

KHO 31.12.2004 t. 3529: Pyörillä kulkeva puurakenteinen sauna, jota siirreltiin tilan alueella eri paikkoihin, oli rakennus."
Olisikin varsin kummallista, jos rakennusmääräyksiä voisi kiertää laittamalla pyörät alle tai kikkailemalla hinaamalla vaunua tilalla edestakaisin. Rekisteröity ajoneuvo ei tarkoita sitä, että luvista voisi luistaa. Rakennusvalvonnalla on velvollisuus puuttua kaavan vastaisiin rakennelmiin ja naapureilla oikeus pyytää viranomaisia puuttumaan moisiin.


Kuva: Hakusanalla "saunavaunu" näkee ylimpänä Season Storen mainoksen tekstillä "Saunavaunut.fi - Sauna ilman Rakennuslupaa"


Harhaanjohtavaa mainontaa

Season storen mainonta on ristiriidassa lainsäädännön kanssa ja niin kyseenalaista, että siihen olisi kuluttajaviranomaisten syytä puuttua.  Entä jos asiakas ostaa 10 000 euroa maksavan saunavaunun, eikä saakaan pitää sitä suunnitelmassaan paikassa? Ostajan on tosin turha jälkikäteen vedota hankkineessa saunavaunun hyvässä uskossa, ettei rakennuslupaa tarvittaisi, vaan hänen olisi ensin pitänyt selvittää asia rakennusvalvonnasta. Mutta vähintäänkin moraalinen vastuu on tuotteen myyjällä; antaako asiakkaalle harhaanjohtavaa tietoa vai neuvooko häntä varmistamaan lupien tarpeen viranomailta.

Season store ei ole tässä asiassa yksin, vaan samaa harrastavat myös muut valmistajat, kuten
  • Pihatuuri.fi   "Siirrettävä valmissauna on ratkaisu moneen paikkaan, pyörillä oleva sauna ei tarvitse rakennuslupaa. Siirrä kesäksi vaikka veden ääreen ja talveksi omaan pihaan."
  • Anvianet.fi    "Mikä parasta, kokonaisinvestointina huvilavaunu on edullinen kesämökki. Se ei vaadi rakennuslupaa, liittymiä, erillistä liikennevakuutusta, eikä kahden vuoden välein tapahtuvaa katsastusta sillä vaunu luokitellaan hinattavaksi laitteeksi." 
Season Store väittää, että vain vaimon lupa riittää. Rakennusvalvonnan lisäksi lupaa saattaa joutua kysymään myös naapurin vaimolta. Se voi olla vaikea rasti - mission impossible.

6 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

ja näin suomalainen sääntähelvetti on taas valloillaan...itse välitän piut paut maaseudulla moisista nipotuksista....kuten 99% muistakin jotka asuvat kehäkolmosen ulkopuolella.

saunoja kirjoitti...

Suomen lain mukaan kannettu vesi saa valua vaikka kunnantalon portaille.
Rakennusluvalla tarkoitetaan kiinteää rakennusta ja kärrysauna ei sitä ole ja ei sille siksi voida myöntää lupaa ja ei se sitä myöskään tarvi.
Kateellisten panettelua yllä oleva kirjoitus!
Minulla on kärrysauna mökinrannassa ja eipä meidän tervepäinen rakennustarkastaja siitä muuta kysynyt kuin että mistä noin komeita voi tilata.
Ei tarvi lupia ei nyt ja tulevaisuudessakaan koska ei ole kiinteä rakennus josta voisi maksaa kiinteistöveroa. Pitäis tämä nyt tyhmemmälläkin plokin kirjoittajalla ymmärtää..mutta eihän kaikkille taho mikään asia mennä oikein jakeluun. Kateus se perisynti taitaa tässäkin yllä olevassa kirjoituksessa olla motiivina..ja ainiin täytyy lähteä löylyihin!

Anonyymi kirjoitti...

Saisikohan liikkuvan rakennusluvan?
Se tuolle kärrysaunalle varmaanki sopisi!

Kemikaalikimara kirjoitti...

@Anonyymi
Rakentamista säädellään ranta- ja asemakaavoilla. Niihin kuuluu osana se, että jos haluaa rakentaa, siihen on oltava lupa. Eihän saunavaunu tarvitse rakennuslupaa, kun sen kanssa retkeillään, mutta tilanne on toinen, jos pyörien avulla koitetaan kiertää rakennusluvista. Näihän voidaan yrittää silloin, kun lupaa ei tavalliselle saunalle tulisi.

@Saunoja
Mielenkiintoista, että kirjoitukseen reagoivat ne, jotka itse ovat luistaneet rakennusluvista. Et tainnut lukea kirjoitusta tarkasti. Ratkaisuthan ovat korkeimman hallinto-oikeuden, ei blogikirjoittajan. Jos pyörillä oleva sauna ei ole tavanomaisessa retkeilykäytössä, kyseessä on rakennus. Ei taida kunnan rakennustarkastaja olla säännösten tasalla.

Jos tontilla on rakennusoikeutta, niin mikäs siinä. Mutta kun näitä saunavaunuja viedään pysyvästi ranta-alueille, joilla ei edes ole rakennusoikeutta. Tällöin kyseessä ei ole tavanomainen retkeily vaan selvä yritys kiertää kaavamääräyksiä.

@Anonyymi
:) Eipä ole tarpeen.

Anonyymi kirjoitti...

Yritäppä todistaa että se *ei olisi tavanomaisessa retkeilykäytössä*. Mission impossible, onnea yrityksiin lahjomisine kaikkineen. Jos nyt sen verran pistäisit rahaa sivuun että saisit itse ostettua moisen, vedellen sitä välillä eri paikkoihin, niin pääsisit eroon kateudestasi ja voisit lopettaa hölmöläisiäkin pahemman resurssiesi tuhlailun näihin pelottelukirjoituksiisi. Hyödyttäisi sekä Sinua, että mobiilin saunan jo nyt hankkineita, tai hankitsemista harkitsevia.

Kemikaalikimara kirjoitti...

@Anonyymi
Näistä epäselvistä tapauksista ja Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksistä on alunperin kirjoitettu Rakennettu ympäristö -lehdessä.
Season storen harrastamaa mainontaa on kritisoinut myös eräs rakennustarkastaja.
Kateuteen vedotaan yleensä siinä vaiheessa, kun argumentit loppuvat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails