Professori Kari Salminen 04.10.2015
Toiminut Elintarviketeollisuusliiton ja Valion tutkimusjohtajana,
Elintarvikkeiden tutkimussäätiön ja Ravitsemuksen tutkimussäätiön
asiamiehenä, Dosenttina Helsingin yliopistossa ja Turun yliopistossa, missä
myös lyhytaikaisesti professori. Elintarviketieteiden seuran kunniapuheenjohtaja. Nykyisin eläkkeellä
(lukuun ottamatta Turun yliopiston dosenttuuria). Riippumaton sidonnaisuuksista
ja eturistiriidoista.
Synteettisiä vai luontaisia rasvoja
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja Käypä hoito-suositukset
ovat suosittaneet terveellisiksi ravintorasvoiksi margariineja ja ns.
kasvirasvalevitteitä niin ruoanlaittoon kuin pöytälevitteiksi. Maitorasvapohjaiset
tuotteet, voi ja oivariinivalmisteet on leimattu epäterveellisiksi. Näin on
jatkunut vuosikymmenet, kunnes 1990-luvun ja erityisesti 2000-luvun tutkimus on
saattanut suositukset uuteen valoon.
Kasviöljyjen katalyyttinen kovettaminen: hydraus.
Juoksevat kasviöljyt
täytyy kovettaa, jotta niistä saadaan rasiassa pysyviä, levittyviä margariineja
ja kasvirasvalevitteitä. Tämä on
tapahtunut kemiallisella katalyyttiprosessilla, osittaishydrauksella. Siinä
syntyvät trans-rasvahapot kovettavat kasviöljyjä kiinteiksi, levittyviksi rasvaseoksiksi.
Prosessissa syntyviä synteettisiä trans-rasvahappoja ei aikaisemmin ravinnossa
ollut esiintynyt. Niiden terveysvaikutuksista ei ollut laisinkaan tutkittua
tietoa. Näitä valmistusaineita ei myöskään ilmoitettu valmistusaineina
elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä. Kiinnitin asiaan huomiota (Salminen
1990). Kirjoitukseni aiheutti kiivaankin keskustelun, missä trans-rasvojen
vaikutuksia vähäteltiin. Olen kuvaillut nuo tapahtumat nyt 25 vuotta myöhemmin (Salminen
2015).
Ensimmäiset havainnot synteettisten trans-rasvahappojen
sydänhaitallisista vaikutuksista ilmestyivät jo 1990-luvulla. Eräs keskeinen
näyttö oli Kansanterveyslaitoksen ja Harvardin yliopiston SETTI-tutkimus
(Pietinen ym. 1997), joka kuitenkin vaiennettiin tehokkaasti. Nyt tutkimusnäyttö
on vahva ja asiantuntijat ovat yksimielisiä niiden haitallisuudesta.
Margariiniteollisuus on luopunut kaikessa hiljaisuudessa osittaishydrauksesta
ja siten poistanut trans-rasvahapot pääsääntöisesti, vaan ei täysin,
tuotteistaan.
Tästä kymmeniä vuosia kestäneestä, ikävällä tavalla
päättyneestä, sinänsä tahattomasta väestökokeilusta tulee ottaa oppia. Teemmekö
niin?
Kasviöljyjen katalyyttinen kovettaminen: vaihtoesteröinti
Osittaishydrauksesta
ja synteettisistä trans-rasvahapoista luopuminen ei ole poistanut margariiniteollisuuden keskeistä ongelmaa:
juoksevat kasviöljyt täytyy edelleenkin kovettaa kiinteiksi rasiassa pysyviksi
tuotteiksi. Osittaishydrauksen tilalle onkin otettu toinen synteettisen kemian
menetelmä, katalyyttinen vaihtoesteröinti.
Vaihtoesteröintiprosessi jakautuu kahteen vaiheeseen.
Ensivaiheessa valittua kasviöljyä hydrataan, kunnes se on mahdollisimman
tyydyttynyttä. Seuraavaksi näin saadun synteettisen rasvan ja prosessiin
valitun kasviöljyn tai niiden seoksien triasyyliglyseridirakenteet puretaan ja
kootaan katalyyttisesti uusiksi triasyyliglyseroleiksi, siis täysin uusiksi rasvoiksi.
Tavoitteena on vaihtaa tyydyttynyt rasvahappo kasviöljymolekyylin keskimmäiseen
sn-2 hiiliatomiin, missä luontaisesti
on tyydyttymätön rasvahappo. Saatu synteettinen, vaihtoesteröity kova ”kasvirasva” sitoo juoksevaa kasviöljyä
kiinteiksi margariineiksi ja ns. kasvirasvalevitteiksi. Tällaisia vaihtoesteröityjä
uusia rasvoja ei ole aiemmin ollut ihmisen ravinnossa. Niillä ei ole myöskään enää
mitään yhteyttä luonnon kasviöljyihin ja -rasvoihin. Ravitsemukseen ne tulivat vasta
osittaishydrauksesta luopumisen yhteydessä.
Vaihtoesteröinnillä saadun kovan ”kasvirasvan” kemiallinen bruttokaava ei
juurikaan muutu prosessissa käytettyjen kasviöljyjen yhteisestä bruttokaavasta.
Sen sijaan molekyylien rakenne muuttuu, koska vaihtoesteröinnin aiheuttamat
paikkaisomeria ja stereoisomeria muuntavat kasviöljyjen triglyseridirakenteen
aivan olennaisesti.
Paikkaisomeria. Vaihtoesteröinnin tarkoituksena on siis
vaihtaa luontaisen kasviöljymolekyylin sn-2
asemassa oleva tyydyttymätön rasvahappo poikkeuksellisesti tyydyttyneeseen
rasvahappoon. Samalla myös tämän triasyyliglyserolin sn-1 ja sn-3 asemissa
olleet rasvahapot vaihtuvat satunnaisesti. Prosessiolosuhteista, käytetyistä
kasviöljyistä ja katalyytistä riippuen tuloksena saadaan kymmeniä, jopa yli
sata paikkaisomeerista uusrasvaa, joita erheellisesti kutsutaan kasvirasvoiksi.
Berryn (2009) julkaisu antaa hyvän katsauksen aihepiiriin.
Optinen stereoisiomeria.
Vaihtoesteröityjen kasviöljyjen stereoisomeriaa ei ole ravitsemustieteessä
juurikaan käsitelty. Berry (2009) ei asiaa koskettele, Haraldsson (2015) sivusi
hiljattain aihepiiriä herättävästi. Optinen
isomeria saattaa olla vielä paikkaisomeriaakin tärkeämpi huolellisen tarkastelun
kohde. Lääketieteessä siihen on jo pitkään kiinnitetty huomiota (Himberg 1993).
Rasvamolekyylin keskimmäinen sn-2 hiiliatomi on asymmetrinen eli siihen on sitoutunut neljä
erilaista kemiallista ryhmää. Molekyyli on tällöin kiraalinen. Kiraalisella yhdisteellä esiintyy kaksi muotoa, jotka
ovat toistensa peilikuvia kuten oikea ja vasen kätemme. Puhutaankin molekyylien
peili-isomeriasta eli rakenteen ”kätisyydestä”, oikea R ja vasen S. Molekyylit
ovat toistensa enantiomeereja ja
niiden seos on raseeminen. Luonnossa
esiintyy yleisesti vain molekyylin toista enantiomeeriä. Kemiallisessa
synteesissä, kuten rasvojen vaihtoesteröinnissä, syntyy raseeminen seos
sisältäen siis sekä R- että S-enantiomeeria. Siten jo saatujen monien
paikkaisomeerien lukumäärä kaksinkertaistuu vaihtoesteröinnissä.
Miten rasvaenantiomeerit vaikuttavat fysiologiassa ja
kansanterveydessä?
Enantiomeerien fysiologiset
vaikutukset poikkeavat toisistaan. Eräitä esimerkkejä. R-limoneeni tuoksuu appelsiinilta, S-limoneeni sitruunalta. R-karvoni
maistuu mintulta, S-karvoni
kuminalta. S-dopa (Levodopa)
lääkitsee Parkinsonin tautia, R-dopa
on myrkyllinen. S-ibuprofeeni on
anti-inflammatorinen, R-ibuprofeeni
on inaktiivinen. Traagisin ääriesimerkki markkinoille päässeestä väärästä
enantiomeerista on pitkiin oikeudenkäynteihin ja suuriin korvauksiin johtanut talidomidi.
Esimerkit antavat oikeuden kysyä, mitkä ovat katalyyttisessä
vaihtoesteröinnissä syntyvien synteettisten R-
ja S-rasvaenantiomeerien mahdolliset
pitkäaikaisvaikutukset kansanterveydessä. Väärä enantiomeeri saattaa sopia
aineenvaihduntaamme yhtä huonosti kuin vasemman käden sormikas oikeaan käteen.
Miten rasvaisomeerit sitten vaikuttavat ravitsemuksessa ja
terveydessä? Sitä emme tiedä. Yhtään pitkäaikaistutkimusta ei ole tehty.
Muutaman lyhytaikaisten, korkeintaan muutamia viikkoja kestäneiden tutkimusten
tulokset ovat ristiriitaisia. Nekin ovat keskittyneet vain lipidi- ja
sokerimetaboliaan (Berry 2009). Tilanne on täysin verrattavissa aikaan, jolloin
katalyyttisessä osittaishydrauksessa syntyvät, sydänhaitallisiksi osoittautuneet
trans-rasvahapot tuotiin terveysvaikutuksia tutkimatta markkinoille.
Margariineja ja kasvirasvalevitteitä valmistava ja Suomessa
markkinoiva teollisuus on kysyttyäni kertonut käyttävänsä vaihtoesteröityjä
rasvoja tuotteissaan. Mikäli näin nyt edelleen on, olemme jälleen keskellä
laajamittaista väestökokeilua, joka olisi pitänyt osata ennakoida
trans-historian valossa. Miten nämä uudet rasvat vaikuttavat väestötasolla?
Berry, joka on alan johtavia tutkijoita Lontoon Kings Collegesta, toteaakin
julkaisunsa yhteenvedossa (2009) mm., että vaihtoesteröityjen
rasvojen ravitsemusvaikutukset ovat
laajasti laiminlyöty potentiaalinen terveyskysymys ja siksi niitä koskevaa keskustelua on pidettävä tärkeänä. Tähän
toiveeseen kaikkien lienee helppo yhtyä.
Asian tekee vielä mielenkiintoisemmaksi se, että suomalaiset
ravitsemussuositukset suosittavat vaihtoesteröityjä margariineja ja ns.
kasvirasvalevitteitä ainoiksi vaihtoehdoksi esimerkiksi lasten päiväkodeissa.
Monissa kunnissa vanhemmat eivät edes saa tuoda muita vaihtoehtoja, esimerkiksi
luontaisiin raaka-aineisiin perustuvia, lisäaineettomia oivariinityyppisiä levitteitä
lapsilleen. Laaja väestökokeilu kohdistuu pakonomaisesti siis myös ja
erityisesti kansakuntamme pienimpiin. Näinhän
ei vapaassa yhteiskunnassa voi eikä saa olla.
Vaihtoesteröityjä rasvoja ei ilmoiteta elintarvikkeiden
pakkausmerkinnöissä
EUn Elintarviketietoasetus (2011) edellyttää ehkäpä
keskeisimpänä periaatteena, että kaikki
valmistusaineet tulee poikkeuksetta ilmoittaa elintarvikkeiden
pakkausmerkinnöissä. Yhdestäkään margariini- tai
kasvirasvalevitepakkauksesta ei tällaista lainsäädännön edellyttämää merkintää
vaihtoesteröidyistä rasvoista löydy. Kuluttajalla
tulee olla kuitenkin täysi oikeus ja mahdollisuus tietää valintojensa pohjaksi,
mitä kukin rasvavalmiste sisältää.
Oletin kaikkien olevan tästä yhtä mieltä. Esimerkiksi
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kysyttyäni kuitenkin eri mieltä
perustelematta kantaansa. Niinpä olen tiedustellut asiaa seuraavasta virkaportaasta,
maa- ja metsätalousministeriöstä 17.06. En ole saanut vastausta. Olen kysynyt
asiaa uudelleen kirjatussa kirjeessä 08.09. En ole saanut vastausta. Olen
koettanut kiinnittää asiaan huomiota myös Kehittyvä Elintarvike-lehdessä
(Salminen 2015a, 2015 b). Toivoisinkin mahdollisimman paljon näkemyksiä ja
kannanottoja tähän mielestäni tärkeään ongelmaan.
Viitteet
Berry SEE.
Triacylglycerol structure and interesterification of palmitic and stearic
acid-rich fats: an overview and implications for cardiovascular disease. Nutr
Res Rev 2009;22:3-17.
Elintarviketietoasetus
(EU) N:o 1169/2011.
Haraldsson
GG. Chirality in Fats and Oils. Seminar to Celebrate the 45th Anniversary of
Food Chemistry Program.University of Turku, Finland. May 22, 2015.
Himberg J-J. Lääkeaineilla on kahdet kasvot. Duodecim
1993;109:1823.
Pietinen P, Ascherio A, Korhonen P ym. Intake of fatty acids and risk of coronary heart
disease in a cohort of Finnish men. The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention
Study. Am J Epid 1997;145:876-76.
Salminen K. Ravinnon
tyydyttyneet ja tyydyttymättömät rasvat. Duodecim 1990;106:1684-5.
Salminen K. Toistaako kasviöljyjen kovetuksen historia
itseään? Duodecim 2015;131:1271-2.
Salminen K. Mitkä ovatkaan ”kovaa rasvaa”? Kolumni. Kehittyvä
Elintarvike 2015a;n:ro2:6.
Salminen K. Vaihtoesteröidyt kasviöljyt tulee ilmoittaa
valmistusaineluettelossa. Kehittyvä Elintarvike 2015b;n:ro4:8-9.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti