Kemikaalikimara: Ripsiliimat ja verestävät silmät

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Ripsiliimat ja verestävät silmät


Mitä eroa on rautakaupasta ostettavalla pikaliimalla ja ripsien pidennyksissä käytettävillä ripsiliimoilla? Eipä paljon mitään. Kummassakin on syanoakrylaatteja, joita yksi valmistaja Henkel kuvaa näin:
"Syanoakrylaatit ovat erittäin nopeasti kovettuvia yksikomponenttisia liimoja, jotka tunnetaan pikaliimoina. Niitä voidaan tehdä eri syanoakrylaattimonomeereistä (kuten metyyleistä, etyyleistä jne.). Ne ovat liuotinaineettomia yksikomponenttisia tuotteita. Niiden polymerisaation käynnistää kosteus alustamateriaalien pinnalla ja ne kovettuvat lähes millä tahansa pinnalla tai alustalla muutamassa sekunnissa, erityisesti ohuissa liimasaumoissa."
Syanoakrylaatti- ja akrylaattiyhdisteet ovat herkistäviä aineita. Jo niiden huurut voivat ärsyttää silmiä. Muutenkin tuotteiden ominaisuudet sellaiset, että niiden kanssa pitää olla tarkkana. Tavallisen pikaliimatuubin kyljessä saattaa lukea esimerkiksi tällainen teksti:
"Estä iho- ja limakalvokosketus tuoreen liiman kanssa. Ärsyttävää, sisältää etyylisyanoakrylaattia, liimaa ihon silmänräpäyksessä."
Siis silmänräpäyksessä!  Juuri siksi syanoakrylaattia käytetään myös ripsiliimoissa. Ripsen saa niillä lujasti ja nopeasti kiinni.

Anna lähetti minulle oheiset kuvat sekä kuvauksen siitä, mitä hänelle oli tapahtunut ripsienpidennysten kanssa.
Mulla oli joku pari vuotta putkeen pidennykset, extreme lashes'it. Jossain vaiheessa alkoivat silmät aina huollon jälkeen punoittamaan ja kutisemaan. Meni muutamassa päivässä ohi. Totesin kuitenkin että parempi jättää räpsyt kokonaan. Siitä meni vuosi ja omaa tyhmyyttäni "no josko se ois kuitenkin ollut jotain muuta kuin allergiaa" menin laittamaan uudestaan ripset. Eri merkillä silloin. Laitto ei ärsyttänyt yhtään, eikä päivän mittaan mitään tuntemuksia.... seuraavana aamuna kun heräsin,  tulos oli kuvan mukainen. Reaktio onneksi helpotti sillä, että pääsin samantien poistattamaan ripset ja otin ihan perus zyrtecciä tms. Ei paljoa vaan naurattanut luomet turvoksissa ja kuivana koppurana patsastella kaverin kaasona.  Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis, vai miten se olikaan. Onneksi ei kovempaa reaktiota tullut ja opin kantapään kautta, ja tullut kyllä kavereillekkin paasattua aiheesta nykyään!

-Anna


Ystäväni, kemian alan ihminen hänkin, totesi hiljattain, että kemiaaa tuntevat ihmiset suhtautuvat aineisiin varovaisemmin kuin muut. Pitänee paikkansa. En tiedä, millainen luottamus pitäisi olla ihmiseen, jonka antaisin käsitellä hetkessä ihon liimaavaa ja herkistävää ainetta hyvin lähellä silmiäni. Vahinkoja nimittäin tapahtuu, aika useinkin vielä, kuten käy ilmi tästä artikkelista.
"Irtoripsien suosio on alkanut näkyä myös sairaalapäivystyksissä. Lääkäri Raimo Tuuminen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että pelkästään hänen vastaanotolleen tulee kuukausittain useita potilaita, jotka ovat saaneet ripsien kiinnitykseen käytettävää liimaa suoraan silmään. Liima poistetaan silmästä pinseteillä.  Usein sarveiskalvolle jää paikallinen haavauma." 
Ilmeisesti kaikki alalla toimivat eivät ole ammattilaisia, eivätkä tunne aineiden ominaisuuksia riittävän tarkasti. Kannattaa selvittää tekijän osaamista, jos ripset haluaa laitattaa.
INCImixin Annina Nyholm on selvittänyt ripsiliimoja perusteellisesti.
Tukesin Kukkahattutäti

7 kommenttia :

Plussapallo kirjoitti...

Itseänikin on joskus kiehtonut ajatus noista pidennyksistä, mutta on jäänyt toteuttamatta juurikin koska tuntuu että silmät on niin herkkä paikka ettei mitään liimaa halua siihen lähelle. Ei sitten ollutkaan omaa vainoharhaisuuttani pelkästään...

Anonyymi kirjoitti...

Itselleni tuli samanlaista silmien punoitusta ja turvotusta kun minulla todettiin glaukooma ja silmänpainetauti. Joudun tiputtamaan silmiini joka ilta lääketippoja, jotka ärsyttävät suunnattomasti. Silmät kutisevat, kirvelevät ja punoittavat aina tippojen jälkeen. Tipoissa on jotain säilytysaineita, jotta avattu purkki säilyy 4 viikkoa. On mielestäni ristiriitaista ja järkyttävää, että lääkkeet aiheuttavat tuollaisen reaktion, etenkin kun niitä on pakko käyttää jollen halua sokeutua. Enkä todellakaan ymmärrä ihmisiä, jotka haluavat myrkyttää itseään ylimääräisillä kemikaaleilla pelkästä turhamaisuudesta! - Heli

Anonyymi kirjoitti...

Miehellä myös glaukooma.. Hänellä vaihdettiin silmätipat kertakäyttöisiin pipetteihin. Ärsytykset lakkas!

Anonyymi kirjoitti...

Käytin n. vuoden pidennyksiä ja allergiaoireet pahenivat kerta kerralta. Vimeisestä kerrasta sain niin kovan turvotuksen vas. silmääni, että siitä jäi pysyvä syvä juonne silmäluomeeni. Käytin kyypakkauksia, silmätippoja ym. apteekkituotteita jo profylaktsesti ennen huoltoa. Silkkaa hulluutta se oli!! Ripseni eivät kärsineet kyllä milläänlailla, nyt riittää ripsari ja usein senkin korvaan vaseliinilla ja taivuttimilla.

Anonyymi kirjoitti...

hei Anonyymi2. Silmälääkäri ehdotti minullekin kertakäyttöisiä pipettejä, mutta työttömän budjetilla en pysty ostamaan niitä. Ne maksavat euron päivässä, kun säilytysainetipat maksavat euron kuukaudessa Kelan korvauksen jälkeen. Vähän ohi postauksen aiheen, mutta toivottavasti ei haittaa. :)
Aurinkoista päivää! -Heli

Anonyymi kirjoitti...

Oletko selvillä kankaiden kemikalikuormasta? Mieheni on kovin allerginen. En meinaa löytää kaupasta sellaista verhokangasta, jota hän sietäisi. Testaan kankaita niin, että yhden illan kangas on mieheni lähellä ja aina tulee allergiaoireita, liman eritys lisääntyy keuhkoissa, limakalvot turpoavat. Mistä kuluttaja saa tietoja kangaiden haitallisista kemikaaleista?
Kemikaalikimara kirjoitti...

Kuluttjan on vaikea tietää, mitä kankaat sisältävät. Niissä voi olla erilaisia käsittelyaineita. Jos miehesi saa herkästi oireita, kannattaa uusi verhokangas pestä ennen käyttöä.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails