Kemikaalikimara: Olivia-lehti oikaisi

torstai 1. tammikuuta 2015

Olivia-lehti oikaisi

Kirjoitin hiljattain Olivia-lehden jutusta, jossa kerrottiin virheellisesti Wellan Koleston Perfect Innosense -hiusvärin sopivan PPD-allergiselle. PPD johdnnaisineen on yleinen hapettavissa hiusväreissä käytetty väriaine. Asiasta heräsi keskustelua Olivia-lehden Facebook-sivulla, sillä kyseinen väite on allergiselle vaarallinen. Lue koko tapahtumasarja täältä.


Olivian numero 1/2015 :

"OIKAISU
Oliviassa 12/14 Kauneuden valopilkut 2014 -jutun väliotsikko "Hiusväri allergiselle" oli virheellinen. Mille tahansa kosmetiikan ainesosalle voi allergisoitua ja etenkään hiusväriallergia ei ole leikin asia. Pahimmillaan se voi olla hengenvaarallinen. Jos olet joskus saanut allergisen reaktion hiusväristä konsultoi lääkäriä ennen hiusten värjäämistä. Pahoittelemme virhettä. "


Hyvä, että toimitus oikaisi virheen allergisille sopivuudesta. Sen sijaan jutussa olleesta viitteestä mustaan hennatatuointiin oikaisussa ei sanottu sanaakaan. Jos on joskus otattanut mustan hennatatuoinnin, ei hiustenvärjäystä hapettavilla hiusväreillä suositella lainkaan. Musta henna sisältää parafenyleenidiamiinia PPD, joka on erittäin herkistävä aine.

Olivia-lehden kömmähdyksessä on viime kädessä kyse hiusvärien harhaanjohtavasta mainonnasta. Wellan Koleston Innosense on mukana viranomaisille tekemässämme ilmoituksessa hiusvärien harhaanjohtavasta mainonnasta. Kun viestit ovat epäselviä, pahojenkin väärinymmärrysten vaara kasvaa, kuten Olivian esimerkki osoittaa. Wellan soisi toimia mainonnassaan paljon vastuullisemmin kun mitä se nyt tekee. Kyse on ihmisten terveydellä leikkimisestä.

Lisää aiheesta:

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kun asia oikaistiin. Mutta minua mietityttää, ovatko Sante -yrttikestovärit turvallisia? Ovatko ne täysin yrttivärejä jotka eivät sisällä PPD :tä tai sen johdannaisia? Tai muita vaarallisia aineita?

Heta Muurinen kirjoitti...

Hei!

Hyvää työtä hiusvärien suhteen kaiken kaikkiaan!

Linkkasin Herbatint-kirjoitukseesi omassa blogissani: http://www.kulutus.fi/artikkelit/elamantapa/ekokaupan-arvot-eivat-aina-ole-omiani/

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä että oikaistiin, mutta kuitenkin yhä edelleen näen että jäipä oikaisu pieneksi! Ajatelkaa jos teksti olisikin ollut "HIUSVÄRIT JA MUU KOSMETIIKKA SISÄLTÄÄ PALJON AINEOSIA JOTKA KASVATTAVAT ALLERGIARISKIÄ", ei vain pieni merkintä siitä että "mille tahansa voi allergisoitua" - joka voi jättää mielikuvan siitä että allergia on enemmän jokaisen omasta itsestään johtuva ongelma, kuten esim. ruoka-aineallergia usein mielletään tälläiseksi. Kyseessä on kuitenkin aivan eri mekanismit. Ajatelkaa jos olisimme saaneet artikkelin joka sisältää analysoinnin kyseessä olleen hiusvärin markkinoinnista. Mutta ei, vaikutaa edelleen siltä että lehdet ovat valmistajien ostettavissa ja todellinen keskustelu jää puuttumaan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails