Kemikaalikimara: Joulukinkun paistoliemi

maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulukinkun paistoliemi

Viime hetken vinkki niille, joiden joulupöytään kuuluu kinkku. Joka vuosi LVI-ihmiset varoittelevat, että kinkun rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Rasva jähmettyy putkistossa ja voi tukkia koko röörin.  Ohje on ihan aiheellinen, mutta mihin unohdetaan kinkunliemi? Meillä paistetaan perinteinen harmaasuolattu kinkku, paistopussissa mittarin kera. Kinkunpaistolientä en kippaa viemäriin, vaan kulhoon ja annan jäähtyä. Tämä liemi oli jääkaapissa yön. Pinnalla on ohut kerros rasvaa.


Kun kuorii rasvan pois, löytyy alta hyytelöitynyttä lihalientä. Voi tietty kuoria aiemminkin, ennen kuin liemi on jähmettynyt, mutta rasva jo kiinteää. Suurin osa paistoliemestä on mainiota lihalientä - ei siis rasvaa.

Lusikoin hyytelön pakastusrasioihin. Kulhon pohjalle jäävä sakka joutaa roskikseen. Etualalla pinnalta kuorittu rasva, joka sekin ennen vanhaan otettiin talteen ja käytettiin paistamiseen. Lihaliemirasioita tuli tällä kerralla viisi kappaletta. Lientä voi käyttää keiton pohjana tai kastikkeissa. Katsokaapa muuten huviksenne kaupassa, paljonko lihafondi maksaa.


Kinkunpaistoliemen kaataminen viemäriin on melkoista tuhlausta. Jos eläin syödään, kannattaa hyödyntää kaikki, mitä siitä irti saa. Jos kinkunpaisto on vielä kesken, muista ottaa liemi talteen.

7 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Mahtava vinkki! Kiitos, ei ole tottapuhuen itselle tullut koskaan mieleen. Tämän otan ehdottomasti käyttöön ensikerralla.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hieno juttu. Minua harmittaa joka vuosi ohjeet laittaa "rasvat" roskiin. :)

Vaaleanpunaisessa puutalossa kirjoitti...

Ompa hyvä idea! Meillä käytetty liemi aina kastikkeena jouluruuan kera, mutta ylijääneet kaadettu kompostiin.

Mirka kirjoitti...

Meillä sitä rasvaa mihinkään kuorita, vaan liemellä rasvoineen mehevöitetään laatikot. Tullut koskaan edes mieleen heittää mitään pois. Liemessä muuten on kollageenia, josta tietämättömät maksavat järjettömiä hintoja ryppyvoiteissa, joista se ei edes imeydy.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Rasvan voi käyttää vaikka paistamiseen tms.
Kollageenia hyvinkin. Olen joskus todennut ostaessani irtomyynnistä lihahyytelöä, että otan tuota ihonhoitotuotetta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kun laittaa kinkunpaistolientä karjalanpaistiin,niin voi et on hyvää.

Anonyymi kirjoitti...

Minä teen liemestä kinkulle kastikkeen. Laitan siihen reilusti omenahilloa ( omatekosta). Suurustan vain pikkusen ruskealla Maizenalla. Voi että se on hyvää,.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails