Kemikaalikimara: Minäkö jouluihminen?

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Minäkö jouluihminen?

Virpi Salmi kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissaan jouluihmisistä. Salmi kirjoittaa värikkäästi ja toisinaan niin ärhäkästi, että se ärsyttää ainakin osaa lukijoista. Joulukolumni "Jokainen on vähän jouluihminen" on seesteisen tuumiskeleva ja jäin sen luettuani pohdiskelemaan omaa suhtautumistani jouluun. 
Meistä jokainen on vähän jouluihminen. Mutta vain vähän. Todelliset jouluihmiset ovat keskuudessamme kuin tontut. Niitä ei näe, mutta niiden jättämiä jälkiä saattaa löytää, kun osaa etsiä.
En ikinä odota joulua, se tulee itsestään ja itse asiassa monesti pienin stressin kanssa. En ole koskaan pitänyt itseäni jouluihmisenä, mutta ehkä pitää tuumia asia uudelleen.
"Jouluihmisen paketeissa on aina lahjanarua. Sen antamat lahjat eivät ole pröystäileviä eivätkä huonoja, vaan huomaamattoman hyödyllisiä."
Pitää paikkansa, tavaraa on ihmisillä liikaakin. Joskin lahjassa voi suoda ylellisyyttä, sopivassa määrin.
"Jouluihmisiä varten on useita erilaisia teollisuudenhaaroja, kuten kauppoja, joissa myydään sellofaaniin käärittyjä kynttilöitä ja käppyräisiä yhden viinipullon telineitä, mutta jouluihminen ei koskaan anna kenellekään lahjaksi mitään niin mautonta. "
Käppyräinen yhden pullon viiniteline kuulostaa kammottavalta, mutta sellofaaniin käärittyjä kynttilöitä olen tainnut joskus ostaa - tai kääriä itse pakettiin. Pieneksi tuliaiseksi tai muistamiseksi valitsen jotain sellaista, joka ei jää saajan riesaksi. Sellaista, joka häviää - kynttilät, servetit, syömistä tai juomista. Eräisiin tupareihin /(tämä ei liity jouluun) vein säkilliset talous- ja vessapaperia. Totesin tuliaisesta: "Jos ette pidä, niin vetäkää vessasta alas." Niin he mitä todennäköisimmin tekivätkin.
"Jouluihmiset eivät ole syyllisiä siihen, että joululaulut alkavat soida kauppakeskuksissa lokakuussa. Jouluihminen saattaa juhannusyönä istua yksin autossa kuuntelemassa Matti Salmisen joululevyä, mutta hänelle ei tulisi mieleenkään tuputtaa tapaansa muille."
Klingeli klangeli joulumusiikki kaupoissa on kauhistus. En toisaalta kuuntelisi Matti Salmisen joululevyä, mutta voin hyvinkin kuunnella Jussi Björlingin O Helga Natt mihin vuodenaikaan tahansa. Hienoin joululaulu ja upea esitys.
"Jouluihmisellä ei ole valkoista tekokuusta eikä Stockmannin hopeanvärisiä kuusenkoristeita, jotka maksavat kymmenen euroa kappale. Hän ei tuunaa kinkkua eikä tee punajuuresta carpacciota."
Ei ole valkoista tekokuusta eikä kalliita joulukoristeita, enkä tuunaa kinkkua.Punajuurta on tarjolla jollakin tavalla, mutta ei carpacciona. Pitäisiköhän harkita?
"Hän lipuu kohti joulua vakaana kuin potkukelkka hyvin tamppautuneella lumella. Hän ei tee neljää erilaista silliä eikä leveile piparirakennelmillaan. Hän ei moralisoi kaupallisuutta eikä piehtaroi Jeesuksen seimessä."
Vakaan lipumisen kanssa on vähän niin ja näin, ehkä oikeampi ilmaisu olisi puoliholtiton liuku. Kala ja silli ovat olennainen osa joulupöytää, mutta sillejä riittää pari sorttia. Piparirakennelmat ovat jääneet, kun lapset ovat kasvaneet. Meneekö tämä silti vähän leveilyn puolelle? Kuva vuodelta 2009. Kaupallisuuden moralisointi kuuluu tämän blogin aihepiiriin, sillä juuri kuluttaminen ja kaupallisuus tätä palloa ravistaa.
"Jos juuri näinä päivinä kurkkii hämärässä talojen ikkunoista sisään, saattaa nähdä, kuinka jouluihminen istuu pöydän ääressä juomassa glögiä ja syömässä kaupan piparia. Hänen ympärillään ei ole marttyyrin eikä pyhimyksen sädekehää."
Istun pöydän ääressä glögimuki vieressäni. Piparitaikina on tehtynä, mutta ennen kuin ne on huomenna paistettu, syön pari kaupan piparia. Luulin, etten ole jouluihminen ollenkaan. Taidan sittenkin olla - ainakin hitusen.
 

1 kommentti :

Ana kirjoitti...

Jo vuosia vuosia olen markkinoinut kaikille sitä, että mulle ei tarvitse tuoda lahjoja, tai jos on pakko, niin jotain katoavaa. Itsekään en anna muita kuin katoavia, ellei lahjan saaja ole esittänyt selkeää toivetta esim porukkalahjasta.

Aikuisilla on jo kaikkea, ja mitä ei ole, sen ne haluavat kuitenkin hankkia oman makunsa mukaan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails