Kemikaalikimara: Keittiöremontti - miksi ihmeessä?

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Keittiöremontti - miksi ihmeessä?

Mainitsin hyvälle ystävälleni keittiötä katsellessamme, että pitäisi vähän remontoida kettiötä. Hän tokaisi kummissaan: "Miksi ihmeessä?" Keittiömme on tilava ja äkkiä katsottuna hyvässä kunnossa. Vai mitä tuumaatte? Keittiö on viimeksi uusittu joskus 90-luvun puolivälissä. Näin päättelimme tarroista, jotka löytyivät sokkelilevyjen takaa. Ei ikäloppu, muttei kovin uusikaan. Kunto on kuitenkin se, joka ratkaisee.


Lähempi tarkastelu osoittaa kulumista, kuten alla olevista kuvista voi todeta. Muutamassa ovessa on "rokkoa".


Roskiskaappi on sisäpuolelta aivan hirveässä kunnossa, auttamattomasti liian pieni ja toimimaton lajitteluun.


Työtason reuna repsottaa paikotellen ja lakatut laatikostot hilselevät ja ovat ylipäänsä kellastuneet. Kellastunut puu, oli se sitten mäntyä tai tammea tai mitä muuta puulajia tahansa, pitää saada raikastettua. Perisuomalainen kellastunut ja tummunut mänty on jotain selleista, joka häiritsee feng shuitani varsin rajusti. Muistatte varmaan taannoisen katonmaalausurakkani - Ja vaaleus tuli.


Valaistus on toteutettu kolmella loisteputkivalaisimella, joiden yhteydessä ovat pistorasiat. Valaistus voisi olla parempi ja varsin epäkäytännöllistä on se, että jokainen loisteputki pitää syttää erikseen. Pistorasioiden paikat eivät esteettisessä mielessä ole parhaat mahdolliset. 


Kaapiston "elävöittämiseksi" avohyllyt on tehty pyökin värisestä levystä. Taustavärin takia avohyllyt ovat tummia kraatereita, eikä juuri mikään esine erotu. Hyllykkö syö esimerkiksi oheisen turkoosinvihreän lasikannun upean värin kokonaan. Huomaa myös yläosan vinksottavat levyt.


Näiden lisäksi harmituksen aiheita ovat muun muassa paukkuvat ovet ja laatikot, liian korkealla oleva "kukkahylly" ja jotenkin vanhanaikaisen oloinen taso ikkunan edessä. Tason ainokainen jalka näyttää jotenkin orvolta. Vaihtoehtoja ja argumentteja remonttitoimenpiteille on lukuisia - minimalistisesta koko keittiön räjäyttämiseen. Ja kustannukset tietysti myös sen mukaiset. Päätimme, ettei keittiötä uusita kokonaan, vaan kunnostetaan vain korjaamista vaativat kohteet kuitenkaan vaatimuksista tinkimättä. Raportoin täällä, mitä olemme saaneet aikaiseksi ja millaisilla kustannuksilla. Projektia voit seurata tunnisteen "keittiöremontti" avulla.

7 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen harrastanut myös keittiössä "tuunausta". Yllättävän paljon saa parannusta aikaan ihan vain maalaamalla ja tasot vaihtamalla. Tietysti jos keittiö on itsessään toimimaton, niin se voi olla isompi ongelma.
Sinällään kivan näköinen keittiöhän teillä on kuvista päätellen, että sen takia en mitään isompaa remonttia lähtisi tekemään, jos kyse on vain ulkonäköasioista.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottomasti remontin paikka! Samoin kuin meidänkin kodissa, jossa vuonna 1996 rakennettu keittiö on tullut ikänsä päähän. Laminaattitiskilevy kupruilee, kaapeissa näkyy kulumaa ja lohkeamia. Epäkäytännöllisyys ja nuhjuisuus vaivaa. Koko keittiö on suunniteltu niin, ettei sitä ole suunniteltu. Kävin viime viikonloppuna tutustumassa Ikean uutuuskeittiöihin, jotka voi itsekin kasata seinille. Houkutteleva ajatus. Sähkö- ja putkimiestä tarvitaan, mutta jos muuten selviäisi omin avuin. Säästäisi pitkän pennin.

Anonyymi kirjoitti...

Mistähän moccamasterin muoviosat on tehty?

Kuumentunut vesi kulkee meillä päivittäin ensin tuollaisia läpinäkyviä muoviosia pitkin, sitten valuu suodatinsuppiloon ja sieltä mustaa muoviputkea pitkin pannuun.

Huomasin että teillä sama vekotin. Oletko ajattelut, että hörpitäänkö kahvi ftalaateilla ja bisfenolilla höystettynä?

Kahvihan on aika rasvainen, eikös näistä ainakin jompikumpi liukene rasvaan?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Muoviosien laadun voi tarkistaa osasta löytyvästä kolmiomerkinnässä. Moccamasterin kahvisuppilo sekä kahvipannun kansi, siis se osa,josta kahvi valuu pannun pohjalle, ovat kumpikin merkinnällä 05 / PP eli polypropeeni. PP:n valmistamisessa ei tarvita sen koommin ftalaatteja kuin bisfenoli A:takaan.
Vesisäiliö on kirkasta muovia, enkä löytänyt siitä merkintää. Toisaalta huolellinen pesu ennen käyttöä sekä kylmän veden käyttö kahvia valmistettaessa vähentävät irtoavien aineiden määrää. Pannuhan on lasia. En itse olisi näiden tietojen perusteella huolissani kahvinkeittimien aiheuttamasta kemikaaliriskistä.

Petri kirjoitti...

Katsoin 2006 ostetun Moccamasterin muoviosista merkintää ja sehän on 7 PC/ABS, eli juurikin se laatu mistä irtoaa bpa:ta. Kahvinkeitosta en halua luopua, mutta taidan samantien hakea uudemman suppilon mikä on tehty 05/PP muovista, jos se jonkin verran vähentäisi kemikaalien liukenemista. Tosin nyt tuli jotain tutkimuksia että myös tuosta PP:stä, eli polypropeenista irtoaa kemikaaleja..

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaako ostaa polypropeenista tehtyja pakastinrasioita (myytavana ikeassa)vai olisiko lasiset tai jostain muusta muovista tehdyt paremmat?lapinakyvat hakusessa

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä on 2017 suomesta ostettu moccamaster ja myös siinä suodatinosan muovitelineen pohjassa on merkinnät 7 ja 5. Löytyykö jostakin korvaava tervellinen vaihtoehto tuolle osalle ?


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails