Kemikaalikimara: Hiusvärien viherpesu

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Hiusvärien viherpesu

Olipas taas antoisa luentotilaisuus. Sain ilokseni Mona Metheriltä kutsun puhua elokuun alkupuolella ekokampaajille ja ekokampaajiksi kouluttautuville Fortbildningscentrum Prakticumissa. Teemakin oli mitä mielenkiintoisin, viherpesu ja hiustenvärjäys. Keskustelua syntyi sekä aiheesta että vähän aiheen vierestä. Hiusväreistä olen kirjoittanut montakin juttua tänne, eikä kampaajille tarvitse kertoa, millaisia allergiset reaktiot ovat. Vaikeat allergiset reaktiot ovat toki harvinaisia, mutta varsin moni on niihin törmännyt työuransa aikana. Minulle oli hätkähdyttävää kuulla, että on asiakkaita, jotka eivät millään tahdo uskoa, että värjäyksessä on riskinsä. Allergisen reaktion saanut asiakas ei ollut mennyt lääkäriin, vaikka olisi pitänyt. Toiselle kampaalle äiti on tuonut alaikäisen nuoren kampaajalle hiustenvärjäykseen. Mitä kampaajan pitäisi tehdä, jos vaihtoehtona on, että kieltäytyminen vie äidin ja lapsen kauppaan kemikalio-osastolle? Tai mitä sanoa asiakkaalle, joka luulee värjäävänsä turvallisella värillä, jonka on ostanut luontaistuotekaupasta, mutta joka on samanlaista allergiariskiä lisäävää väriä kuin muutkin? Vipuun voi mennä helposti.



Hiusvärien viherpesu on tunnistettavissa  muutamista asioista.
  • Jos tuotteessa sanotaan olevan uonnolliset ainesosat, mutta samaan aikaan luvataan 100 % harmaiden peitto, jossain mättää. Täydellinen harmainen hiusten peitto onnistuu huonosti ilman vahvoja aineita. 
  • Kiertoilmaisuna synteettisille väriaineille voidaan käyttää: ”As natural as possible” - "niin luonnollinen kuin mahdollista", mikä sekään ei pidä paikkansa, sillä onhan sitä olemassa pelkkiä kasvivärejä. 
  • Tuotteesta voidaan tehdä hyväksyttävämpi lisäämälle siihen muutama tippa luomulaatuista kasviuutetta.
  • Erilaisilla keksityillä ekomerkeillä voidaan viherryttää brändi. Leimoja lätkäistään myös dermatologiselle hyväksyttävyydelle. 
  • Suuri toittotaminen ammoniakittomuudeta tarkoittaa sitä, että tuotteessa on jotain muuta emäksistä ainetta, joka voi olla ammoniakkia haitallisempaa, vaikka ei haisekaan samalla tavalla. Hiusvärien kohdalla parabeenittomuus on epäolennaista. Ovathan itse väriaineet voimakkaampia. 
  • Markkinoinnissa voidaan myös mainita, ettei tuote sisällä esimerkiksi resorsinolia, mutta muista herkistävistä aineita ei puhuta mitään. 
  • Väreillä kerrotaan olevan suosittelijoita, käyttäjät, kampaajat - jopa ihotautilääkäreitä. 
  • Tuotteen ainesosaluettelo eli INCI-lista voi löytyä pitkien polkujen päästä - jos löytyy ja myyntipakkauksesta mikroskooppisen pienellä fontilla. Parhaiten piilotettu INCI-lista sijaitsi pahvipakkauksen pohjassa.
  • Parafenyleenidiamiini ja sen johdannaiset ovat yleisiä herkistäjiä. "Tuotteemme sisältää vain vähän PPD:tä." Kerropa pähkinäallergiselle, että tuotteessa on vain vähän pähkinää. Miksi moinen markkinointi sallitaan hiusväreille? 
  • Jo tuotteen nimellä halutaan johtaa kuluttajan ajatukset luonnollisuuteen ja hellävaraisuuteen, kuten esimerkiksi seuraavilla tuotemerkeillä: Organic Colour System, Tints of Nature, Naturigin, Sim Sensido 
  • Kaikki edellä mainitut värisarjat sisältävät synteettisiä superherkistäjiä. 
 Ikävintä viherpesussa on se, että sillä pahimmillaan riskeerataan sekä kuluttajien että kampaajien terveys. Kuulin esimerkkejä myyntimiehistä - kyllä suurin osa, mutta ei toki kaikki - on miehiä. Eräs kampaaja kertoi pyytäneensä sarjan ainesosaluetteloa, mutta sitä ei markkinamiehellä ollut mukana, eikä hän muistanut tai "muistanut" toimittaa myöhemminkään. Kampaajien ja kuluttajien on oikeus tietää, minkä aineiden kanssa on tekemisissä.

Kiitos vielä ekokampaajille vilkaasta keskustelusta. Minulle tilaisuus oli tosi antoisa. Tuli taas tarmoa kirjoittaa aiheesta lisää. Odottakaapa vaan...

Lue myös

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Olen luopunut kaupan/kampaamon kestoväreistä, ja siirtynyt käyttämään semi-permanent shokkivärejä (esim. directions). Toki minua hiukan kiinnostaa onko väristä vaaraa terveydelleni, mutta ennen kaikkea haluaisin pohdintaa tästä ympäristön kannalta! Mitä aiheutan luonnolle, kun väriä valuu päästäni viemäriin?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä vain 100% hyvälaatuisella hennalla harmaat peittyvät täydellisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Anja vain itsellesi! Tiedon jano ja sen tiedon jako on voimakkaana käynnissä täältä ruohonjuuritasoltakin!
T: Yksi oppilaista

Anonyymi kirjoitti...

koska teollisuus käyttää sumeilematta hyväkseen ihmisten tietämättämyyttä niin mielestäni koko inci lista pitäisi uusia luettavaksi ja ymmärretttäväksi. siinä pitäisi lukea säilöntäaineet: ja luettelo niistä ja hajusteet: ja luettelo niistä . muutenkin kemikaaleista lue inci listasta,pitäisi olla helposti tietoa saatavilla. luin allergiayhdistyksen päivikousan juttuja allergisoiduttuani ja tosiaan hiusvärit ekopuodissa on samaa kamaa jotkut ,vain laimennettuna. en juuri käytä kemikaliotuotteita koska en saa selvää mistä ne on tehty. farmaseutti luki minulle corega tabsin tuoteselosteen mikä ei sitten yllättäen sisältänytkään mitään supermyrkkyä niin kuin luulin värin perusteella.
eli sen sijaan että lukee parabaaniton pitäisi lukea, mitä sen sijaan käytetään säilöntäaineena.ja jos parfyymit kirjattisiin niin kuluttaja voisi silloin pystyä valitsemaan paremman hajusteen huonomman sijaan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails