Kemikaalikimara: INCI-analysaattori INCImix

keskiviikko 8. elokuuta 2012

INCI-analysaattori INCImix

Kemikaalikimara jatkaa haastattelusarjaa. Tällä kertaa puheenvuoron saa INCImixin Annina, jolla omien sanojensa mukaan on kolossaalinen kokoelma kosmetiikkaa, mutta joka myös kirjoittaa siitä punnittua asiaa. Annina syynää tuotteiden INCI-listoja ja niiden lainmukaisuutta sekä valottaa, miten erilaiset tuotteet toimivat. 

  
Kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?

Olen Annina, pian 23 vuotta täyttävä helsinkiläinen nuori nainen, INCImix-blogin kirjoittaja ja kosmetiikan suurkuluttaja. Takana on nyt 2 vuotta estenomi-opintoja Laurea-ammattikorkeakoulussa Vantaalla.

Mitä estenomit tekevät ja mihin sijoittautuvat?

Estenomikoulutus on Suomessa kauneudenhoitoalan korkein koulutus. Estenomit ovat kosmetiikka-alan monipuolisia asiantuntijoita niin raaka-aineiden, lainsäädännön, markkinoinninkin kuin liiketalouspuolen saralla. Koulutuksesta ei valmistu kampaajaksi, kosmetologiksi, meikkaajaksi tai mihinkään muuhunkaan vastaavaan ammattiin – käden taitoja ei opeteta lainkaan. Estenomikoulutuksesta on tarkoitus valmistua esimiestehtäviin ja estenomeja toimiikin erittäin monissa erilaisissa tehtävissä. Koulutus antaa hyvät valmiudet toimia esimerkiksi yrittäjänä, kouluttajana, osto- tai myyntitehtävissä tai vaikka markkinointipuolella. Siitä on hyvä ponnistaa myös jatko-opiskelemaan esimerkiksi lisää kemiaa tai kaupallisia aineita. Myös ammatinopettajaksi haluavilta vaaditaan estenomikoulutus.Miksi perustit blogisi?

Perustin blogin ensisijaisesti oman oppimiseni tueksi. Vaikka opiskelemani aiheet ovat todella mielenkiintoisia, eivät ne aina jää kristallinkirkkaina mieleen ensimmäisten lukukertojen jälkeen. Tentteihin lukiessa on joskus kiireessä saattanut syyllistyä hieman ulkoaopetteluun, joten tämä on myös keino itselleni palata jo opittuihin asioihin ja sisäistää ne kunnolla. Toisaalta blogi on perustettu myös tiedonjakoa varten. Pidän todella paljon kirjoittamisesta ja olin myös melkoisen kyllästynyt lukemaan hysteerisiä keskusteluja epätosista asioista.


Millaiset asiat sosiaalisessa tai tavallisessa mediassa saavat bloggaajan pinnan kiristymään ja vastaavasti, mistä asioista olet tyytyväinen?

Ihmisten ja toimittajien ylilyönnit reagoitaessa tapahtumiin. Esimerkiksi kosmetiikasta saaduista reaktioista tehdään sensaatio-uutisia. Kun Briteissä sattui jonkin aikaa sitten se teinitytön kuolemaan johtanut kotivärjäysonnettomuus, moni vaaleatukkainen tuttuni julisti hirveällä äänellä Facebookissa, etteivät he KOSKAAN enää värjää hiuksiansa, vaikkei asia koskenut heitä millään tavalla. Pinnaani kiristää myös yltiöpäisen kriittinen suhtautuminen esimerkiksi kosmetiikan säilöntäaineisiin, jos samaan aikaan millään muulla ei ole mitään väliä, ts. kodista löytyy kaikki mahdolliset maailman kemikaalit ja ruoka poltetaan aivan pikimustaksi etc. Jos siitä sitten huomauttaa niin vastaus on luokkaa ”rakastan poltettua pekonia, ainakin kuolen onnellisena” – mutta auta armias jos kasvovoiteessa on parabeeneja.
Olen erityisen tyytyväinen kuluttajien kasvaneisiin intresseihin kosmetiikan turvallisuutta ja toimivuutta kohtaan. Tämä tuo alalle tietoa. Ihmisiä täytyy oikeasti kiinnostaa asiat ennen kuin mitään konkreettista tapahtuu. Yhä enenevissä määrin puututaan esimerkiksi virheelliseen mainontaan tai viherpesuun, mutta vielä on huomattavan paljon tekemistä.

Jos totuus kosmetiikasta ei ole mustavalkoinen, niin minkä värisenä sen näet ja miksi?

Voisi sanoa, että monista asioista on olemassa kaksi ääripään mielipidettä – totuus asettuu yleensä sinne puoleen väliin. Totuuden väripaletista löytyy varmasti kaikki mahdolliset sävyt, riippuen täysin asiasta. Vaarallisinta on mennä julistamaan viimeisiä totuuksia mistään asiasta; tutkimustieto muuttuu jatkuvasti ja joskus tulevaisuudessa voidaan naureskella makeasti joillekin asioille, joita pidämme tällä hetkellä ehdottomina totuuksina.

Aika harvalla kosmetiikkabloggaajalla on tunnisteissa sana "lainsäädäntö".  Missä piilee pykälien glitter?

Kosmetiikan lainsäädäntö kuuluu oleellisena osana estenomiopintoihin. Omasta mielestäni se on ehdottomasti ollut myös yksi parhaita opintojaksoja koko opiskeluaikana. Pykälien hohdokkuus piilee siinä, että jo melko lyhyellä oppimäärällä aiheesta saa paljon irti ja pystyy hyödyntämään uusia taitojaan käytännössä. Markkinoilla on yllättävän paljon tuotteita, jotka eivät täytä EU:n lainsäädännön vaatimuksia esimerkiksi pakkausmerkinnöiltään. Toisaalta on hauska verrata lainsäädäntöjä matkustellessaan EU-alueen ulkopuolella – esimerkiksi Aasiassa tuotteiden sisällölliset merkinnät voivat olla melko absurdeja täkäläisen silmin. Tällä alalla lainsäädännön tuntemus on melko tärkeää, jos mielii perustaa vaikka oman maahantuonti- tai jakeluyrityksen tai toimii vaikka sisäänostajana. Ulkoa ei tarvitse osata, mutta on oltava selkeä ajatus siitä, mistä sitä tietoa saa.

Miten saa aikaiseksi räpsyripset?  Miksi ripsiseerumit ovat kiehtovia, vai ovatko ne?

Ymmärrän täydellisesti ripsiseerumeiden tähtitieteellisen suosion. Monilla pohjoismaalaisilla naisilla on hennot ja vaaleat ripset ja kulmakarvat; hiuksissakin kansallisväri tuntuu olevan se kuuluisa maantienharmaa (joka on muuten nyt suurinta huutoa eikä lainkaan huono asia). Ainahan sitä ihminen haluaa sitä, mitä itsellä ei ole, joten pitkät ja tummat ripset ovat varmasti toivelistalla melko korkealla. Varsinkin, kun rapakon takaa pursuavien mainosten naisihanne on todellakin more is more – erityisesti hiuksissa ja ripsissä.
Näissä tuotteissa, kuten monissa muissakin, ei ole sitä yhtä takuuvarmasti toimivaa. Toiselle uskomattomat ripset kasvattanut seerumi ei aiheuta toiselle kuin kirvelyä ja punoitusta. Jos yksi tuote kaikista tuoteryhmistä sopisi kaikille, markkinat olisivat melko olemattomat. Ihmiset ovat niin yksilöllisiä, ettei kukaan voi varmasti luvata jonkun tuotteen toimivan. Tämä kannattaa ottaa huomioon kaikissa hankinnoissa. Tietysti jotkut tuotteet toimivat useammin, useammalle ja todennäköisemmin kuin toiset. Kehottaisin kuitenkin aina punnitsemaan, että mitä on valmis tekemään kauneutensa eteen ja olisiko olemassa tyydyttävää kompromissiratkaisua.


Mainitse kolme turhaa ja kolme tärkeää kosmetiikkatuotetta perusteluineen.

Minulta on aivan toivotonta kysellä turhista kosmetiikkatuotteista, käytänhän itse esimerkiksi kynsilakkaa nopeammin kuivattavaa aerosolia. Sen sijaan voisin kevyesti nimetä 300 tärkeää kosmetiikkatuotetta perusteluineen. Nämä ovat niin kovin yksilöllisiä mielipiteitä, mutta yritetään nyt jotain. Itselleni tärkein yhdistelmä olisi varmaankin hyvä putsari – kasvovesi – kasvovoide. Ilman ei kyllä oikein voisi olla ja itselläni nuo ovat ehdoton perusta kaikelle muulle. Tarvittaessa voin olla kokonaan ilman mitään meikkiä, kuten usein kesäisin olenkin, mutta en sieltäkään kyllä oikein turhia tuotteita keksi. Se, että on kosmetiikan suurkuluttaja, ei myöskään tarkoita, että olisi aamusta iltaan täydessä pakkelissa.
Turhia tuotteita ovat ne, jotka eivät edes voi toimia lupaamallaan tavalla. Esimerkkinä erilaiset laihduttavat ja rasvaa polttavat voiteet ja seerumit, tai sitten hiljattain blogissakin esiintynyt rintoja suurentava voide. Jos läski lähtisi ihoa rasvaamalla, olisi kansakuntamme varmasti melkoisen hoikkaa porukkaa.
Mikä on hauskin asia elämässäsi tällä hetkellä?

Lähtöni Ranskaan työharjoitteluun loppuvuodeksi sekä parhaat ystäväni, jotka ovat minulle kaikki kaikessa. Olemme olleet ystäviä vuosikaudet enkä voisi keksiä mitään hauskempaa/parempaa asiaa elämässäni. Toivottavasti tulevat minua hauskuuttamaan sinne patonkimaahankin.

Mitä blogeja ja/tai sivustoja seuraat ja suosittelet? 

Olen itse melko epäsäännöllinen seuraaja. Lueskelen silloin tällöin useitakin blogeja, mutta säännöllisesti melko vähän mitään. Kemikaalikimaraa aloin seurata 2010 syksyllä aloittaessani opinnot, ja se on pysynyt seurattujen listalla ahkerasti. Toinen seuraamani blogi on The Beauty Brains (http://thebeautybrains.com/). Pidän erityisesti blogin kemian puolen painotuksesta.

Terveisesi lukijoilleni

Nauttikaa kesästä ja muistakaa suojautua auringolta. Kosmetiikasta ylipäätään pitäisi voida nauttia varauksettomasti, sillä sen tulisi olla meidän kaikkien ilo.

Kiitos Annina!
Minäpä kehotan tutustumaan Anninan INCImix-blogiin ja uusiin ripsiseerumikäänteisiin.- mitä Annina eräästä tuotteesta ennustikaan...  Suosittelen lukemaan myös kirjoitukset kemiallisesta karvanlähdöstä, sekä ripsienpidennysliimoista.

4 kommenttia :

Kata kirjoitti...

Hei Anja!
Kommenttini ei liity tähän tekstiin, mutta toivottavasti se ei haittaa.
Olet jossain aiemmassa kirjoituksessa ohimennen sivunnut hyaluronihappoa, mutta tuolloin et varsinaisesti ottanut kantaa sen haitallisuuteen.
Huuleni ovat jonkin verran epäsymmetriset ja olen jo useamman vuoden ajan harkinnut hyaluronihappovalmisteen (kuten Restylane) kokeilemista. Valmistajathan antavat ymmärtää, että aineet ovat täysin turvallisia ja että samoja aineita esiintyy kehossamme luonnostaankin.
Millaisia riskejä näet noissa aineissa silloin, kun piikittäjänä on terveydenhuoltoalan ammattilainen (esim. sairaanhoitaja tai lääkäri)? Entä onko käsittelyn toistuvassa uusimisessa jotain riskejä?

Suurkiitos jo etukäteen jos vain ehdit vastailemaan. Muutenkin haluaisin kiittää sinua hyödyllisestä blogistasi, uusia kirjoituksiasi odottaa aina innolla!

eeva kirjoitti...

Mielenkiintoinen haastattelu, sen kautta löysin bloginkin jossa oli myös kiinnostavaa asiaa!

Sitten postaustoive/kysymys. Lueskelin äsken arkistostasi hajusteisiin liittyviä postauksia. Aihe on kuitenkin mielenkiintoinen hajusteiden kemian takia - hajuvesien tuoteselosteet kun tahtovat olla äärimmäisen tarkkaan varjeltuja. Olen - tai paremminkin olin - hajuvesifanaatikko jonkin aikaa. Nyt olen kuitenkin alkanut saada erittäin pahoja oireita hajusteista. Olisiko sinulla mitään tietoa millaisia kemikaaleja hajuvesissä käytetään? Hurjimmissa väitteissä ne voivat sisältää jopa narkoottisia aineita, ja olisivat muutenkin äärimmäisen myrkyllisiä. Nuo kuitenkin tuntuvat aika kovilta ja pelotteluun tarkoitetuilta väitteiltä. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä sitä oikeasti onkaan tullut iholle pirskoteltua ja hengitettyä! Tässäkin on vaikeutena että vääristelemätöntä tietoa ei tahdo löytyä. Toisaalta, hajuvesien käyttäjäksi en varmaan voi enää ryhtyä, mutta aihe kiinnostaa. Esim. olen lukenut hajuvesiin addiktoitumisesta, ja olisikin aika jännää jos ne voisivat oikeasti koukuttaa (mitä kyllä hieman epäilen).

Kiitos jo etukäteen jos osaat vastata jollain tavalla, ja mukavaa alkavaa syksyä!

Kauneutta Etsimässä kirjoitti...

En löydä enää incimix blogia ja sen hyviä kirjoituksia. Mielelläni ottaisin yhdestä asiasta kirjoittajaan Anniinan yhteyttä jos mahdollista.

Kemikaalikimara kirjoitti...

HeI, Anniina työskentelee nykyisin Tukesissa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails