Kemikaalikimara: Kemikaalikekkerit

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Kemikaalikekkerit

Kannattaa katsoa

Kemikaalit rikastuttavat elämäämme, mutta niiden terveys- ja ympäristöhaitoista ei tiedetä toistaiseksi paljonkaan.  Jos joltakulta meni ohi Patrik Skönin ohjelma "Kemikaalikekkerit", niin vielä ehtii katsoa.  Ohjelmassa käsitellään elinympäristömme kemikaaleja käsitellen muun muassa asbestia, palonestoaineita, ftalaatteja, kodin siivousaineita, hormonaalisesti vaikuttavia aineita sekä seosvaikutuksia - aivan Kemikaalikimaran ydinasioita.
Ohjelmassa haasteteltu Tessa Turtonen kertoo nurkissa pyörivistä villakoirista. Niistä löytyy lisää juttua tästä:

Fluoriyhdiste ja tyttöjen paino


Aihepiiriin liittyy myös tämän päivän uutisointi fluoriyhdiste PFOA:n käytön vaikutuksesta tyttöjen painoon. 
"Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan rasvaa ja vettä hylkivien pinnoitteiden sisältämä perfluorioktaanihappo (pfoa) häiritsee etenkin tyttöjen painoa, sillä aine vaikuttaa painoon vaikuttavien hormonien insuliinin ja leptiinin tuotantoa.
Tutkijat tutkivat 20 vuotta sitten raskaana olleiden naisten syväjäädytetyt verikokeet, joita he vertasivat nyt aikuisiksi kasvaneisiin tyttäriin. Äitien verestä löytyneen korkean pfoa-pitoisuuden ja tytärten ylipainon välillä oli selkeä yhteys"

PFOA  on "teflon"muovien raaka-aine, mutta sitä käytetään myös monessa muussa sovellutuksessa, kuten tekstiileiden lianhylkimiskäsittelyissä, GoreTexin valmistuksessa elintarvikepakkauksissa. Niissä, jotka eivät päästä rasvaa läpi. Sovellutukset ovat sinänsä mainioita ja aika moni varmaan on kotonakin suihkutellut sohvansa likaantumattomaksi?

Fluoriyhdisteiden suku on laaja ja varsin pahamaineinen. Näin huoletonta fluoriyhdisteiden käyttö oli aikanaan. Melkoista kemikaali-ilottelua.

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails