Kemikaalikimara: Hikipyykkiä

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Hikipyykkiä


Meillä pelataan jalkapalloa, mikä tarkoittaa hikisiä, kuraisia harjoitus- ja pelivaatteita. Jos sattuu olemaan kaveri kylässä, haju on tuplana. Totesin kerran nuorten miesten kiskoessa jo ennestään hikisiä peliasuja ylle, että meinaatte sitten nujertaa vastustajan pelkällä hajulla. Ihmettelin, eikö vaatteiden aromit häiritse. Ei kuulemma yhtään.

Keinokuituisiin urheiluvaatteeisiin pinttyy hienhaju ennemmin tai myöhemmin, mutta prosessia voi yrittää hidastaa.  Juoksufoorumin keskustelussa on löydetty asiaan monenlaisia ratkaisuja.

Pesu, liotus ja etikka
  • Itse panen kamat ilman muuta joka lenkin jälkeen heti koneeseen pikapesuun. Se on ainoa varma keino vältää "tuoksun" syntyminen. 
  • Olen joskus pessyt 60 asteessa 30 asteen vaatteita, mutta kyllähän ne alkavat taas haista. En pese urheiluvaatteita muiden vaatteiden kanssa samassa pesussa, sillä haju tarttuu puuvillaisiin siviilivaatteisiin.  
  • Minä pesen pesen juoksukamat koneessa 40 asteessa noin joka viidennen kerran jälkeen (so. kerran viikossa). Välikertoina laitan ne heti lenkiltä tuntuani ~30 asteiseen veteen likoamaan ja nostan kuivumaan tunnin kuluttua. Jos liotuksen jättää väliin niin kyllä alkaa hiki haista pahasti.
  • Joo, tätähän on ennenkin käsitelty, mutta vanha keino on hyvä: ½ desiä perusetikkaa, ja kamat kylmään veteen likoamaan heti lenkin jälkeen. Sitten koneeseen. Ei muuten haise.
  • Itse vannon etikan nimeen, aivan loistavaa kamaa. Palttiarallaa desillinen ämpäriin, vettä päälle ja hikiset vaatteet likoamaan ennen pseukonetta. Toimii myös puuvillaisilla t-paidoilla jotka rupeavat haisemaan. 
  • Mä olen päätynyt pähkäilyjen ja haisevien hikikamojen kautta kompromissiin. 40 astetta ei riitä mun hikirääsyille ja 60 näyttää kuluttavan noita herkkiä "teknisiä" riepuja. Joten mä vannon 50 asteisen pesun nimeen. 
 Reissussa
  • Työreissut on hankalia kun ei pääse pesemään joka lenkin jälkeen, hotellin lavuaarissa kun vähän viruttaa ja yrittää kuivattaa ei tule niin pahaa hajua.  
  • Mä otan aina hotellissa sen pesulapussin ja laitan tuollaiset likaiset lenkkivaatteet siihen. 
  • Floridassa ja muissa +40c ilmastoissa en juokse teknisillä paidoilla lainkaan, vaan otan vanhoja t-paitoja himasta mukaan ja juoksen osan lenkistä sitten ilman paitaa esim. beachillä. Heitän sitten hotellissa roskiin ne paidat.
 Individualistien ja vastavirtaan kulkijoiden keinot
  • Noissa vuosia vanhoissa lenkkivaatteiden pesua koskevissa ketjuissa loppuun asti puristetuin säästövinkki oli mielestäni se, että kaikki lenkkikamat suihkun lattialle ja sitten itse suihkuun pesulle. ilmainen saippuakäsittely koko vaatearsenaalille kuin vanhigossa siis. Ja jos pelkää suihkulattian pöpöjä, niin sitten riittävän kokoiseen pesuvatiin seisomaan ja vaatteet sinne pohjalle jalkapesuun.
  • Elämä ei ole kuin armeija, jossa täytyy joka hemmetin päivä viettää jotain aseenrassaussessioita. Olen ostanut juuri sen takia paljon juoksuvaatteita, jotta voin pestä silloin, kun peseminen tulee ajankohtaiseksi.  
  • Jos luit tätä ketjua niin aiemmin tänään jo kerroin, että viisveisaan noista ohjeista. Itse laitan huuhteluainetta, vaikkei muka saisi. Jos vaate hajoaa niin ostaa uuden, tähän mennessä eivät ole hajonneet. En pidä siitä, että jotkut omopalveluiden lättäpäät käskyttävät kuluttajia, joten toimin oman mieleni mukaan. 
  • No ostan sitä pesuainetta, jossa on pistävin ja raikkain tuoksu (mm. Ariel ja Bioluvil ovat hyviä). Näin lenkkikamoihin tulee niin voimakas pesuaineen tuoksu, ettei hiki haise, vaikka vaatteilla onkin jo kolme, neljä, viisikin lenkkiä takana. Nuo "haju-pesuaineet" ovat myös yleensä aina niitä kaikista ympäristöä riistävimpiä tökötteja, joissa on kaikki mahdolliset fosfaatit ja muut myrkyt. Vaatteista tulee paljon puhtaampia kuin niillä ekopesuaineilla, joita meillä yleensä käytetään.
Kiitos juoksijaväelle innoittavista vinkeistä. Edellä olevista keinoista voi jokainen valita mieleisensä - tai sitten soveltaa Marttojen ohjeita  tahranpoistoon. Sopinee hikisille urheiluvaatteillekin, paitsi että niille teknisille vaatteille 60 astetta voi olla liikaa. Itse en ole niin kuumalla pessyt.

Deodorantti ja hiki
  1. Esikäsittele nestemäisellä pyykinpesuaineella.
  2. Pese entsyymipitoisella pyykinpesuaineella korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa. Hienhaju vaatii usein 60 asteen pesun.
  3. Liota 1/2 tuntia etikkaliuoksessa (2 dl etikkaa, 10 l haaleaa vettä). Huuhtele. Pese koneessa hoito-ohjeen mukaan. Kokeile ensin, että tuote kestää käsittelyn.
  4. Esikäsittele oksaalihappoliuoksella (1tl oksaalihappoa, 1 dl haaleaa vettä). Huuhtele. Pese koneessa hoito-ohjeen mukaan. Kokeile ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan, että tuote kestää käsittelyn.
Vinkki: Testaa sappisaippuaa 
 Antibakteeriset vaatteet

Markkinoilla on tuotteita, joissa on hienhajun muodostumista estävä käsittely. Selvityksen mukaan homma on silkkaa humpuukia. Ruotsalaisen Textilhögskolanin (tekstiilikorkeakoulu) testissä antibakteeristen ja tavallisten urheiluvaatteiden hienhajussa ei kuitenkaan huomattu eroa. Urheiluvaatteita käsitellään esimerkiksi hopealla ja muilla bakteereja tappavilla kemikaaleilla. Vaatteita pestessä kemikaalit päätyvät veteen. Joistakin vaatteista katosi lähes 95 prosenttia kemikaaleista, kun vaatetta pestiin kaksi kertaa.  Ei vakuuta. Mieluummin pesu useammin, vaikka pikapesuohjelmalla ja hajusteettomalla pesuaineella. Pieni määrä pesuainetta riittää. Onko joku kokeillut etikkaa hienhajun poistamiseen vaatteista?
Antibakteerisia aineista olen kirjoittanut aikaisemminkin. Mitä tapahtuu, jos ei pese farkkujaan 15 kuukauteen?

Kuvat viime lauantailta. Ihmeellistä utua ja vesitihkua. Kuvan taustalla näkyy laskettelurinne. Yhdet pelaavat jalkapalloa (huomaa lyhyet pelihousut), toiset laskettelevat ja kolmannet värjöttelevät kentän laidalla. Perheemme on edustettuna näissä kuvissa vain kameran takana.

Lue myös

7 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen kai sitten vielä enemmän vastavirtaan kulkija tässä... Pesen urheiluvaatteeni kerran 1-2 viikon välein. Vaikka käyn urheilemassa monta kertaa viikossa. En huijaa.

Ne eivät vain haise, en tiedä miksi. En tosin ylipäätään hikoile hirveästi enkä harrasta niin raskaita lajeja kuin juoksu vaan käyn salilla pumppaamassa, kuntopyöräilemässä ja stepperillä. Lisäksi silloin tällöin pelaan sählyä ja sulkapalloa. Kuvaavaa on, että monet pelitoverini ovat pelien jälkeen hiessä yltä päältä ja minulla on ehkä nipin napin noussut kosteutta pintaan. Myönnettäköön, että pelaan sählyä kevyemmin kuin miespuoliset toverini, mutta esim. sulkista pelaan yhtä raskaasti kuin pelikaverini.

Kesällä pitänee kyl pestä useammin, koska silloin kyllä kuumuus saa pyöräillessä hien pintaan. Pesen ihan normipyykin joukossa, en ole huomannut ongelmia. Ja olen haistattanut kyllä kaikkea miehellä, joten syy ei ole oman nenän turtuminen. Olen vain outo. :)

Matti kirjoitti...

Hyviä vinkkejä! Suurinta osaa on tullut jo kokeiltua mutta muutama joukossa oli uusiakin kikka.

Itse toimin seuraavasti.

-vaatteet pesuun joka treenin jälkeen
-vaatteet mieluiten heti treenin jälkeen koneeseen.
-jos ei pysty heti pesemään niin kuivatus patterilla tai lattialämmitetyllä lattialla.
-tarpeeksi pesuainetta mieluiten nestemäistä
-etikkaa koneen huuhteluainelokeroon 0,5 - 1 dl (märkänä vaatteet tuoksuvat etikalle, kuivat eivät yhtään)
-kun vaate alkaa dunkata pesu 60 'C vaikka ohje muuta sanoisi (hyvälaatuiset vaatteet kestäävarmasti kutistumatta 60 'C pesun)

Näillä mennään. Tosin kylppäri dunkkaa jatkuvasti aivan järkyttävälle, siihen en ole löytänyt apua. Jos tiedät vinkin niin kerro ihmeessä.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Vasilisa: Ihmiset eivät hikoile samalla tavalla. Jonkun ei tarvitse kuin pikkurilliä liikauttaa, kun hiki virtaa. Samoiten hajussa on eroja.
Pyykkäys tietty tarpeen mukaan.

Matti: Oletko kokeillut liotusta, siis jos ei ehdi heti pesemään? Ja sitä etikkalorausta?

Haiseeko kylppärissä hiki vai joku muu? Jos hiki, niin suosittelen tuota edellä mainittua liotusta. Seuraava konsti on pyykkikoneen tehopuhdistus. Jos koneeseen on kertynyt sakkaa, se alkaa muhia. Kuulin eräältä tutulta tapauskesta, jossa perhe ei uskonut hajun lähteeksi pesukonetta, vaan epäili homevauriota. Homa ratkesi vasta, kun haiseva kone siirrettiin demonstraation vuoksi (hajun kanssa) eteiseen.
Tehopesun voi tehdä näillä ohjeilla:

http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/kodinkoneet/pyykinpesukone/pyykinpesukoneen_puhdistus/

Anonyymi kirjoitti...

Esim. Coolmax-vaatteet (niitä ainakin itselläni on suurin osa juoksu- ja jumppapaidoista) ja peruspolyesterineulekerrastot, joissa ei siis ole mitään kalvoja tms. kestävät hyvin 60 asteen pesun. Värit saattavat haalistua.

Tekstiili- ja vaateteollisuus ry:n nettisivuilta löytyy kuituopas, jossa opastetaan myös eri kuitujen pesua.

Kestovaippakäytössä käytetään samoja materiaaleja kuin urheiluvaatteissa (esim.coolmax, fleece, mikrokuitu, pul) ja näitähän pestään päivittäin 60 asteessa sekä ajoittain jopa 90 asteessa ja hyvin nämä materiaalit kestävät.

Anonyymi kirjoitti...

Löysin kirjoituksen googlettamalla "fleecen peseminen". Fleece tuntuu materiaalilta, joka voisi reagoida huonosti väärin pesemiseen. No ei siitä sen enempää.

Pakko kommentoida itse asiaa eli urheiluvaatteita ja niiden haisemista. Hajuhan on aivan järkyttävä kuten kaikki tietävät. Asiaa ei auta, jos harrastaa lajia, jossa käytetään lisäksi ylimääräisiä suojia. Ne tuovat alla oleviin urheiluvaatteisiin oman pikantin lisänsä, josta ei edes pääse eroon koska harttareita harvemmin voi pestä yhtä usein tai hyvin kuin vaatteita.

Vuosia kuvittelin under armoureiden, niken ja muiden kalliiden laboratoriotuotteiden olevan jotain ihmeellistä ja kärsin siitä hajusta ajatellen, että ei voi haista eikä ainakaan voi korjata koska UA, Nike yms. Kyllä ne ovat osanneet luoda sellaisen polyesterin, että se on jotenkin erilaista kuin esim. se 1970-luvun polyesteri, jolle nauretaan. Eihän kyse voi olla vain tehokkaasta markkinoinnista. Pakko siis vain elää asian kanssa. Sitten tutustuin taas puolivahingossa maailman parhaaseen tekniseen materiaaliin eli villaan. Voin suositella varauksetta!

Villahan on laajalti vaeltajien ja armeijoiden suosima materiaali ja ennen vanhaan myös kansan suosikki paitsi että kun köyhälistö käytti tietysti kaiken villan kaikkeen, niin välillä oli ongelmana kutina (osa villasta on karkeaa). Nykyään kun on merinoa ja baby woolia ja muutenkin kuluttajaystävällistä tuotekehitystä, ei kutina ole enää kuin villa-allergikkojen ongelma.

Villa on teknisesti todella toimiva urheiluvaate. Vastoin perimmäistietoa se ei pelkästään lämmitä myös märkänä (minkä se toki käytännössä ainoana materiaalina tekee), vaan se on myös erittäin hyvä ns. wicking-materiaali eli siirtää kosteutta pois iholta. Villa ei tässä ole ihan yhtä hyvä kuin puhdas muovi eli polyesteri, mutta kuitenkin verrattomasti parempi kuin puuvilla. Villakuitu imee vähän kosteutta, mutta ei kovin paljon eikä varsinkaan ohuen merinovaatteen paino juuri muutu ns. litimärkänäkään. Tästä syystä villa viilentää kuumalla ilmalla eikä suinkaan lisää hikoilua.

Villan paras ominaisuus urheilukäytössä on kuitenkin sen antibakteerinen luonne ja kyky estää hajun kehittyminen. Tässä suhteessa ero keinokuituihin on kuin yöllä ja päivällä. Villapaidan voi lenkin jälkeen ripustaa kuivamaan ja kun se on kuiva (ja "märän koiran" haju on poissa) on se myöskin verrattain hajuton. Useamman käyttökerran jälkeen saattaa vienoa tunkkaisuutta esiintyä, mutta ei häiriöksi asti niin, että koko kämppä tai kylppäri haisisi. Ja siinä vaiheessa paita on joka tapauksessa jo pesty tai menossa pesuun ihan normaalin syklin mukaan ilman, että asiasta tarvitsee stressata tai tehdä urheiluvaatteen takia jotain erikoistoimenpiteitä/-aikatauluja.

Ja kyllä, villaa voi pestä. Ja varsinkin kun kyse ei ole hienosta cashmere-paidasta, vaan kovaan urheilukäyttöön ostetusta "teknisestä" vaatteesta. Koneeseen vaan villaohjelmalla 30 astetta ja pesuaineeksi villanpesuaine ja huuhteluaineeksi lanoliini eli villanhoitoaine (molempia löytyy ihan markettitavarana). Lanoliini on villan oma luonnonrasva, joka vastaa niistä kuidun teknisistä ominaisuuksista ja pitää villan kivan pehmeänä.

No mistä sitten villaa ja millaista? Erilaisia merinovaatteita löytyy urheilukaupoistakin, mutta itse olen käyttänyt ihan perus alusvaatteita (kalsaripukuja) urheiluun esim. Ruskovillan 100% merino on hyvä tuote.

Anonyymi kirjoitti...

Hain ratkaisua haisevien teknisten vaatteiden ongelmaan jokin aika sitten, ja satuin silloin lukasemaan tän. Googlailin etikan käyttöä vähän enemmänkin ja törmäsin silloin sanaan pyykkietikka joka kuulosti kyllä ensalkuun aika turhalta kun voi ihan perusetikkaakin käyttää.

Noo ostin kuitenkin yhden kokeilupullon kun luin muiden kokemuksia aiheesta ja voin kertoa ettei ollut turha ostos.. Kyseessä on siis etikka, mutta luonnosta uutetuilla tuoksuilla varustettu, eli se jättää myös pyykkiin hennon raikkaan tuoksun mitä normaali etikka ei tee :)


Ja ton pyykkietikan voi siis laittaa suoraan huuhteluainelokeroon eli ei tarvitse liotella ennen pyykkäämistä mikä nopeuttaa kyllä hurjasti. Kaiken pyykin oon tolla pessyt niin kuin myyjä kertoikin että voi tehdä, ja ei ole mennyt mitään pilalle. Eikä muuten tarvitse pestä kuumemmassa kuin 40 asteessa, koska toi on antiseptinen niin kuolee bakteerit jokatapauksessa.

Erityisen tyytyväinen olen ollut siihen miten hyvin se poistaa juurikin niiden teknisten vaatteiden hajun vaikka muilla aineilla ei todellakaan lähtenyt. Epäilyistä huolimatta poisti myös pyykkikoneen rummun ummehtuneen kuolemanhajun jonka kanssa oli myös ollut ongelmia vaikka ja miten pitkään.


Itse ostin pyykkietikan eräästä kivijalkakaupasta enkä osaa varmaksi sanoa missä kaikkialla muualla myydään. Pikaisella etsinnällä löysin ainakin tällaisen verkkokaupan missä näyttää olevan pyykkietikkaa että saman sarjan muitakin juttuja:

http://www.herkkumurena.fi/category/77/pyykkietikka


Oli pakko etsiä tämä postaus uudestaan, ja kertoa omat kokemukset tänne jos joku vaikka tästä saisi apua! :)

Anonyymi kirjoitti...

Joka paikassa kerrotaan kuinka villa ja merinovilla eivät haise. Itse ostin merinovillaisen reenipaidan, joka sitten osoittautui jo valmiiksi hienhajuiseksi. Mitkään muut vaatteeni eivät haise hielle, koska minulla tällaista ongelmaa ei ole koskaan ollut (kaikkien ihmisten hiki nyt ei vaan haise). Ostamaani paitaa on siis joku hikipeikko kokeillut kaupassa, ja joka kerta kun laitan sen päälleni, niin kuidun lämmettyä jonkin aikaa alkaa nenääni pöllytä sama hemmetin löyhkä. Ei lähde millään pesulla. Tällä hetkellä likoaa etikkavedessä jo toista tuntia... Surkeata vähilssä rahoissaan heittää menemään, mutta muutakaan ei enää voi, jos ei tämä etikkakäsittelykään auta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails