Kemikaalikimara: Kirjoja pukinkonttiin - ja arvonta!

perjantai 9. joulukuuta 2011

Kirjoja pukinkonttiin - ja arvonta!

Olette varmaan huomanneet, että tässä blogissa ei mainosteta - paitsi satunnaisesti kirjoja. Kirja on oiva lahja joulupakettiin. Tietty valitsin vinkkilistaan kirjoja, joissa on vankkaa asiaa.

Maanantaisoturin dieetti

Kasvava joukko ihmisiä on kyllästynyt kaikkialla tarjolla olevaan mauttomaan bulkkiruokaan, ravinteettomiin, lisäaineita viliseviin eineksiin; he ovat kyllästyneet säkkimäiseen oloonsa, väsymykseen ja masennukseen. Kirja on vastaus kaikille heille: siirtykää syömään siten kuin ihmisen alun perin on tarkoitettu syövän! Siirtykää syömään oikeaa, lähellä tuotettua, monipuolista, täysiarvoista, ravinteikasta - ja ennen kaikkea maukasta ruokaa.
Maanantaisoturin dieetti, jossa ikiaikainen metsästäjä-keräilijän ruokavalio siirtyy nykyaikaan, sopii niin kaikkiruokaisille kuin kasvissyöjille tai karppaajille.

Wholefood-trendi leviää maailmalla; Amerikassa laajenee oikean ruoan kauppaketju yhä useampiin kaupunkeihin, Ruotsissa opettelevat nuoret miehet leipomaan täysjyväleipää hapanjuureen, ja Suomessa yhä useampi kuluttaja valitsee luomua. Maanantaisoturi tietysti myös tietää, miten toimia jouluruokien kanssa.


"Sen sijaan, että antaisi pelon ja hysterian hallita, maanantaisoturin kannattaa omaksua perusstrategia, jolla suojautua mahdollisimman hyvin ruokamyrkytyksiltä ja epidemiatartunnoilta.
Yleisimmät syyt ruokamyrkytykseen ovat ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet. Ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai ennalta valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti. On hyvä muistaa yksinkertainen sääntö: kylmä kylmänä, kuuma kuumana. Tyhjiöpakatut kalatuotteet tulee säilyttää tavanomaista jääkaappilämpötilaa alhaisemmassa lämpötilassa (3 °C asteessa) listeria- ja botulinumriskin vuoksi. Huonosti kypsennetty liha voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, sillä raa'assa lihassa voi olla taudinaiheuttajia, esimerkiksi salmonellaa tai kampylobakteereja."


Maanantaisoturin dieetti, Varpu Tavi, Tammi, 2012  (ilmestyy etuajassa. :) )

Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville

Vielä muutama vuosikymmen sitten kausisyöminen oli itsestään selvää. Talvella ei syöty tuoreita tomaatteja tai uusia perunoita. Nykyisin, kun ruokaa lennätetään maailman kolkista, voimme syödä tuoreita mansikoita ympäri vuoden. 
"Kirjan perusta on kausiruoassa. Kun syömme sitä, mitä meille juuri nyt on tarjolla - Suomesta tai maailmalta - saamme parasta ruokaa pienimmällä ympäristörasituksella. Ilmastoystävällinen kausiruoka on tuoretta, monipuolista ja terveellistä. Mutta ennen kaikkea se on herkullista ja inspiroi alati uusiin gourmet-oivalluksiin. Kotoisan juuresvuoan alkuruoaksi voi tarjota vaikka eksoottisempaa myskikurpitsakanelikeittoa. Tai nautiskella siiderimarinoitujen muikkujen jälkeen mustaherukkatortulla ja raparperimojitolla." 

Kausiruokaa - ilmastonystävän keittokirja, Talasniemi; Kaskinen; Kuittinen; Sadeoja, Teos, 2011

Kemikaalikimara

Ajankohtainen koko ajan. Katsokaa oheiset lähiajan juttua sekä lainaukset kirjasta.

Tölkeistä liukenee kemikaaleja elimistöön, Taloussanomat, 23.11.2011

"Säilykepurkkien sisäpinnat käsitellään tavallisesti epoksihartsilla, jotta tinaa ei pääse liukenemaan tuotteeseen. Tölkin vuorauksesta voi siten irrota bisfenoli A:ta, ainetta, jota pidetään hormonitoimintaa häiritsevänä." 
Kemikaalikimara s. 106

Huuhteluainetta pyykkikoneeseen - miksi ihmeessä? Uusi Musta 29.11.2011
Huuhteluaineen käyttö ei ole välttämätöntä, vaikka joillakin huuhteluaine lisääkin tekstiilien käytön miellyttävyyttä, kun tuote on pehmeämpi. ...
...Huuhteluaine voi myös vaikuttaa tekstiilien ominaisuuksiin, esimerkiksi heikentää pyyhkeiden ja kestovaippojen imukykyä. Osalle tekstiileitä huuhteluaineen käyttöä ei suositella lainkaan, sillä se heikentää tekstiilien ominaisuuksia. Alusasuista, uimapuvuista ja "stretch"-vaatteiden elastaanista häviää jousto, ja esimerkiksi ulkoiluasuissa käytettävät kuidut, kuten erilaiset mikrokuidut, tukkeutuvat menettäen hengittävän ominaisuutensa. Tuulipuvut, uima-asut, rintaliivit ja muut alusasut kannattaakin jättää ilman huuhteluainekäsittelyä.  Ja tietysti ne hiusvärit...
Kirjassa on asiaa myös hampaiden valkaisusta, nikkeliallergiasta, tatuointiväreistä, puunpoltosta, itseruskettavista voiteista, rohdosvalmisteista, auton jäähdytysnesteistä, pikaliimoista, venetervasta ja sen sadasta muusta jutusta. Jokainen löytää kirjasta itseään koskevaa asiaa. Koko perheen lahja siis.

Painokoneet seis! - Kertomuksia uuden journalismin ajasta

Toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, mistä journalismin ja tiedonvälityksen muutoksessa on kyse. Onko journalismi kriisissä? Miten perinteinen media voi vastata sähköistyneen ja verkottuneen maailman esittämiin haasteisiin? Millainen on uuden median suhde demokratiaan? Ja mitä laatujournalismi voi nykyaikana oikein tarkoittaa? 

Google News tiivistää ajatuksen personalisoitujen uutisten taustalla näin: "Kukaan ei voi lukea kaikkia päivittäin julkaistavia uutisia, joten miksi et asettaisi sivuasi näyttämään sinulle juuri ne jutut, jotka parhaiten vastaavat kiinnostuksen kohteitasi." Harmittomalta kuulostava uutisagregaattorin mainos sisältää huolestuttavan ajatuksen, jos sitä miettii hiukan tarkemmin."

Painokoneet seis! Kertomuksia uuden journalismin ajasta, Johanna Vehkoo, Teos, 2011


Laihdu! Herkutellen ja pysyvästi

"Puolessa välissä kuuta tuli tiukka paikka: talliporukan pikkujoulut. Vaan rinta rottingilla suoriuduin siitäkin: joka viini- tai siiderilasillisen seuraksi muistin ottaa tuopillisen vissyä ihan siihen illan vihonviimeiseen drinkkiin asti. Ei muuten ikinä uskoisi, miten paljon ihminen voi vissyä yhden illan aikana juoda! Jopa illan päätyttyä oikein kunnon perisuomalaiselle nakkikioskille - sellaiselle, jonka ruokalistassa komeilee annoksia nimerlä "paikallinen", "sydäri" ja "jättilihis grillimakkaralla" ja herkkujen annostelu tapahtuu huuruisen, liukulasillisen luukun kautta - ylitin itseni ja tyydyin yhteen pieneen haukkaukseen kaverin lihapiirakka-makkara-mitälie-annoksesta. Jaa oli syy sitten tonkallisessa vissyä vai tiukassa psyykkauksessa, seuraavan päivän mielettömistä mässäyshimoista ei ollut jälkeäkään! Täyden kympin suoritus, tuumin minä."
Kirjassa seurataan, kuinka Kikka Lehtosen elämäntapamuutos sujui, ja mitä muuta vuoden aikana tapahtui kuin se, että hän pudotti 20 kg painostaan. 

Laihdu! Herkutellen ja pysyvästi, Varpu Tavi, Kikka Lehtonen, my.book, 2010 

Lisää kirjavinkkejä tämän sivun oikeasta reunasta kohdasta Kirja-arvostelut. Kaaoksen kesyttäjäkin on hyödyllinen kirja. Ainakin voi ajatuksissan siirtyä raivausmoodiin. 

Osallistu arvontaan
Arvonnassa on voittoina Maanantaisoturin ruokavalio sekä Laihdu herkutellen ja pysyvästi. Kiitos kustantamoille.
Arvontaan pääset, kun linkität tämän kirjoituksen eteenpäin ja laitat siitä nimimerkkisi kanssa tiedon kommenttikenttään. Voit vaihtohetoisesti kertoa, onko Kemikaalikimaran kirjoituksista joku "kolahtanut" erityistesti - tai kenties jopa muuttanut jotain. Hiusvärioppaan täydentäjät pääsevät mukaan tupla-arvalla. Muista laittaa nimimerkki, kiitos.
Vastausaikaa on 18.12.2011 kello 24.00 asti.  Voittajat ilmoitetaan seuraavana päivänä ja yhteystiedot ilmoitettava 31.12.2011 mennessä. Kerran on käynyt, että voittaja ei ilmoittanut tietojaan lainkaan, siksi aikaraja.

16 kommenttia :

Adaliaana kirjoitti...

Hei Anja, osallistun arvontaan tätä kautta. Etenkin tuo laihdutuskirja houkuttaa kovasti, kun raskauskilot eivät ole näin kolmen vuoden jälkeenkään karisseet mihinkään, krhm. :)
Itselleni yhtiä tärkeimmistä jutuista ovat olleet kirjoituksesi Vietnamista. Mieheni vanhemmat ovat tulleet Vietnamista 80-luvun lopulla, ja etenkin ruoasta kiinnostuneelle anopilleni kirjoittamasi tekstit ovat tuoneet tuulahduksen entisestä elämästä. He kyllä käyvät Vietnamissa välillä, mutta ymmärrettävästi eivät pysty siellä ihan joka välissä vierailemaan.
Itsekin olen saanut blogistasi paljon. Käsittelet paljon erilaisia, jokaiseen arkipäivään liittyviä asioita, ja olen oppinut olemaan nielemättä kaikkea pureskelematta. Kiitos työstäsi!

Sonja kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Sonja kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

hei! haluan myös osallistua arvontaan ja laitan tiedon tästä jakoon omaan blogiini.
tuota hiusväriopasta tulee seurattua aika tiuhaan, samoin se teidän kiinteistönvälitysepisodi on ollut mielenkiintoista luettavaa.
olisin halukas kuulemaan ehkäisymenetelmien kemikaalikuormasta, sillä olen itse pohtinut asiaa.

Soile kirjoitti...

Hei!Haluaisin myös osallistua arvontaan, minua kiinnostaa varsinkin tuo Maananantaisoturin dieetti-kirja :-) Linkitin blogisi omaani.

Olen vasta nyt viimeisen vuoden aikana ruvennut enemmän kiinnostumaan siitä mitä suuhuni pistän ja kemikaalien haitoista. Sinun blogista saa hyvää tietoa ja vinkkejä. Kiitos!

Nienna kirjoitti...

Hei,

Arvonta, kivaa!

Kaikki on kyllä mielenkiinnolla luettu, mutta erityisesti nuo hiusväreihin liittyvät kirjoitukset kolahtivat. Lopetin hiusten värjäyksen noin puolitoista vuotta sitten yli kymmenen vuoden värjäyskierteen jälkeen, mm. tässä blogissa olleiden kirjoitusten vakuuttamana, ja olen melko varma siitä, että päätös oli oikea...

Jätin myös vastauksen hiusväriopaskirjoitukseen, kun oli näemmä hyllyyn jäänyt vielä yksi väripaketti.

Sini kirjoitti...

Hei, tulin tänään ensimmäistä kertaa blogiisi ja ehdin jo jonkin verran selailla tekstejäsi. Odotan innolla mainitsemaasi Underkastelsen -elokuvaa, toivottavasti mainitset myös kun saat tietoosi sen esittämisajankohdan? Kiitokset hyvinkirjoitetuista teksteistä! :)

Tarja kirjoitti...

Arvontaanhan minäkin haluan mukaan. :) Erityisen kiinnostavana olen pitänyt kosmetiikan ja hiusvärien vaaroista kertovia kirjoituksia. Olin reilun vuoden värjäämättä hiuksiani- kunnes sorruin... Nyt ostin sitten henna-väriä joka on käsitykseni mukaan turvallinen käyttää tai ainakin huomattavasti turvallisempi kuin normi hiusvärit. Punaista se kampaajakin mun päähäni laittoi joten hennailulla on värinkin puolesta hyvä jatkaa.
Kosmetiikan osalta haluaisin luopua kaikesta kemikaalisekoituksita jota iholleni lättään,mutta en ole osannut hakea oikeita vaihtoehtoja niille. Kokonaan luopuminen kosmetiikasta ei tunnu vielä ihan mun jutulta.

Anonyymi kirjoitti...

Heip. Luen blogiasi Iltalehdessä ja tätäkin Kimaraa ajoittain. Kiinnostavia juttuja, joista saa uusia ajatuksia (tai muistaa, että joo, niinhän se olikin...) Taidan olla linkittänyt niitä aiemminkin. Olisi mukava saada toinen noista arvonnan kirjoista. Ei väliä kumpi - ulkomailla asuessa suomenkielinen kirja piristää aina ;) (kommentti ei mene läpi näköjään kuin anonyyminä, joten lopussa blogini osoite)
Kaisa
http://etikkaajasuolaa.wordpress.com/

satu kirjoitti...

Hei,

osallistun arvontaan kommentoimalla. Luen mielenkiinnolla kaikki kirjoitukset, asialliset jutut mielenkiintoisista aiheista saavat palaamaan. Hiusvärijutut liippaavat läheltä itsellä, kun oma päänahka ei enää kestä minkäänlaisia hiusvärejä (n. 10 vuotta värjäsin sekä kampaamossa että kotiväreillä). Välillä, kun turhamaisuus saa harkitsemaan hiusten värjäämistä arasta päänahasta huolimatta, paluu todellisuuteen on hyvä ottaa täällä.

NNNnnna kirjoitti...

Voi että hyvien kirjojen arvontaan on pakko osallistua! :) Itse olen vielä aloittanut jokin aika sitten pienimuotoisen laihdutuksen. Mitään rääkkejä en todellakaan halua harrastaa, joten tuollaiset kirjat olisivat todella hyödyllisiä. Minulla ei ole blogia, mutta linkkasin tämän Facebookissa parille kaverilleni. Minusta tästä blogista on mahdotonta nostaa yhtä aihetta, joka olisi ylitse muiden, koska kaikki aiheet ovat niin ajankohtaisia. Olen kuitenkin pitänyt kovasti kodin siivoukseen liittyvistä postauksista. Samoin huuhteluainepostaus oli todella ajankohtainen ja hyvä :)

Lisää voisin toivoa postauksia juuri kotiin liittyvistä asioista: Siivouskemikaaleista (ja niiden korvaamisesta), rakennusmateriaaleista ja tekstiileistä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

minuun ovat kolahtaneet erityisesti kirjoitustyylisi ja ammattitaitosi: asiaa ilman hypeä ja hysteriaa.

Yksittäisistä aiheista mieleeni ovat painuneet hiusväriasiat ja silikonin käyttö ruoanvalmistusvälineissä. En edelleenkään aio värjätä hiuksiani ja joskus jälkikasvua saan, en todellakaan anna heidänkään värjätä päätään. Silikonisia ruoanvalmistusvälineitä käytän hyvillä mielin.

Kiitän edelleen upeasta blogista ja kirjasta!

Terv. Brändäämistään vastustava tavisruffe

Kvilttaaja kirjoitti...

Hei, linkitin blogisi kvilttaaja.blogspot.com blogiini. Kirjoittelen siinä tilkkutöistä ja tilkkuiluun liittyvistä asioista. On hienoa saada oikeaa tietoa näistä kemian asioista, kun nykyään kaikkea väitetään ekologiseksi.

Piia kirjoitti...

Hei,
Minuun kolahti tannoinen kirjoitukseksi energiajuomista. Olin peruskoulun viimeisellä luokalla, kun "pärinäjuomat" tulivat osaksi espoolaisen Viherlaakson koulun arkea. Ilmiö oli jo tuolloin huolestuttava ja näin opettajaopiskelijana toivon lainsäädännön puuttuvan peliin. Kauppiaat ja vanhemmat tietenkin sitä ennen.
Osallistun arvontaan. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hiusvärikirjoitukset ovat kolahtaneet erityisesti, olen lopettanut hiusten värjäyksen nyt kokonaan. On kyllä hurjaa mitä kaikkea ihmiset nykyään tekevät länsimaisen kauneusihanteen vuoksi, hienoa että jaat tietoa näistä asioista!
-Kata-

Mytty kirjoitti...

Hiustenvärjäykseen liittyvät asiat kolahtivat ehkä eniten, vaikka paljon on ollut hyvää ja tärkeää asiaa muutenkin mm. ruoasta. Lopetin hiusten kestovärjäyksen 9kk sitten ja sen jälkeen muutanan kerran värjännyt latvoja peittämään vaaleita kohtia (kaukana päänahasta). Viime viikolla taisi olla viimeinen kerta. Päätöksen jälkeen onkin tullut taas esille noita tapauksia lisää, joten mielenkiinnolla jatkan asian seuraamista. Se myös kannustaa jatkamaan tätä värjäämättömyyttä.

mytty83@gmail.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails