Kemikaalikimara: Rytmihäiriöt, hiusvärit ja vastuut

perjantai 25. marraskuuta 2011

Rytmihäiriöt, hiusvärit ja vastuut

Hiusvärikeskustelun käydessä kuumana on syytä pohtia ilmiötä tarkemmin, kuka vastaa ja mistä. Ohessa tiivistettynä saamanani sähköposti, joka laittaa hiljaiseksi. Kirjoittaja ei halua nimeään julkisuuteen, joten kutsun häntä tässä Pirkoksi.
Kerron omia kekemuksi hiusvreistä tai oikeammin äitini värjäyshistoriaa. Äitini värjäytti vuosia tummilla väreillä hiuksiaan tultuaan harmaaksi. Hänellä oli ollut kaunis tumma tukka. Lopulta hän sai hyvin voimakkaan allergisen reaktion. Äidin kohtalo oli järkyttävä. Hän joutui viikoksi sairaalaan, koska hänelle tuli vaikeat rytmihäiriöt, kasvot ja oikeastaan koko ihminen turposi muodottomaksi. Me lapset ja lastenlapset jo pelkäsimme, että hän kuolee. Lääkärit sanoivat, että kroppa taistelee myrkkyjä vastaa lisäämällä elimistöön nestettä eli sitä kautta laimentamalla myrkkyjä. Sydämestä sanottiin, että se joutuu allergisessa reaktiossa lujille ja silloin siis puhkesi eteisvärinä. Sitä ei kyetty oikaisemaan sähköllä eikä lääkityksellä. Äiti sai tuosta värjäyskerrasta elinikäisen flimmerin. Mutta lääkityksellä (rytmiöhäiriölääkket, varfariini) hän eli kuitenkin vielä useita vuosia. Hänelle ei tehty heti reaktion jälkeen allergiatestejä, mutta myöhemmin Allergiasairaalassa testit osoittivat, että hän oli voimakkasti allergisoitunut PPD:lle. Häntä kiellettiin tukanvärjääminen sekä käyttämästä mustia alusvaatteita sekä esim mustia kenkiä, koska nissä voi olla samoja allergisoivia aineita. Hän käyttikin aina vitivalkoisia alusvaatteita tämän jälkeen. Äidin värjäyskokemukset pelottavat, mutta silti minä aina väännyn värjäyttämään tukkani. Tunnen itseni pinnalliseksi, koska en ole kyennyt luopumaan värjäyskierteestä. Kampaajalta tulon jälkeiset päivät ovat aina yhtä piinaa, kun tarkkailen itseäni. Tiedän, etta värjäysongelmani ratkeaisi helposti, jos siirtyisin harmaapääksi, mutta minun naisellinen minäni ei tahdo siihen suostua, vaikka seuraukset voivat olla tosi vakavat.
Muuten se äidin käyttämä väri oli Schwarzkopfin väri.
Tämä tapahtui siis Suomessa. Mutta kenellä on vastuu kirjoittajan äidin allergisesta reaktiosta ja rytmihäiriöistä?
Hospital

Valmistajat, maahantuojat ja/tai kampaajat?


Elinkeinonharjoittajalla on ensisijainen vastuu siitä, että hänen valmistamansa, markkinoimansa ja myymänsä tuotteet ovat turvallisia. Tämä koskee niin valmistajaa, maahantuojaa kuin kaupan eri portaissa toimivia myyjiäkin.
Turvallista kosmetiikkaa -esite
PPD, resorsinoli ja muut hiusvärien pahikset ovat lain mukaan sallittuja. Erittäin kyseenalaista on tapa, jolla tuotteita markkinoidaan. Allegiariskiä vähätellään, herkistävistä aineista ei kerrota ja mainoksissa annetaan ymmärtää, että kyse on luonnollisista ja turvallisista ainesosista - tuotteita viherpestään. Kyse on kuluttajan - ja myös kampaajien - tietoisesta harhaanjohtamisesta.

Hiusvärien allergisoiville aineille, kuten PPD:lle, resorsinolille ja aminofenoleille ei ole löytynyt korvaavia turvallisempia aineita. Jos joku sellaiset keksii, on taatusti upporikas. Haitattomampiakin vaihtoehtoja toki on, mutta niillä ei saa kaikkia samoja sävyjä kuin kestoväreillä. Kokeilla voi vaikka aitoja kasvivärejä, henna jne., vaalennusta eli värin poistoa vaikkapa raidoina tai suoravärejä. Mutta värivalikoima on suppeampi, eikä värjäystulokset ole yhtä kestäviä.

Hiusvärien valmistajat pesevät kätensä vastuukysymyksistä allergioita koskien pakkausten tekstien myötä. Lista tuotteen sisältämistä ainesosista paintetaan pakkausen pohjaan, kuten esimerkiksi on Naturigin-väreissä. Pakkauksissa lukee lain määräämät varoitustekstit ja kehotukset testata tuote ennen käyttöä. Mutta kuinka moni tekee testin kotona tai kampaamossa? Meneekö joku kampaamoon paria vuorokautta ennen sivelyttämään hiusväriä korvan taakse, odottaa pari päivää ja vasta sitten värjäyttää hiuksensa? Itse asiassa koko testi on kyseenalainen, sillä aineita ei suositella pidettäväksi iholla pitkään ja testi itsessään lisää herkistymisen riskiä. Mikä sitä paitsi takaa, ettei allergia iske heti testiä seuraavalla värjäyskerralla?
Hiusvärien valmistajat rauhoittelevat sanomalla, että allergisia reaktioita tapahtuu erittäin vähän verrattuna siihen, miten paljon hiusten värjäystä tehdään. Mikä on aivan totta. Mutta entäpä, jos asiaa katsoo toisesta näkökulmasta? On siis hyväksyttävää, että Euroopassa pari ihmistä kuolee ja lukuisia sairastuu yleisesti käytössä olevan kulutustuotteen takia? Entä, jos kyseessä olisi sähkölaite, kuten partakone - tai vaikkapa virvoitusjuoma tai käsitiskiaine? Hiustenvärjäys on vapaaehtoista, mutta niin on limpparin juominenkin.

Kampaajat ovat palvelun tuottajia ja heidän pitää tuntea aineet, joita asiakkaidensa päähän laittavat. Suuri osa tunteekin, mutta osa kampaajistakin menee markkinointiliturgoiden harhaan. Kampaajien puolestaan pitäisi kertoa asiakkaalle riskit, tehdä edellä mainitut koesivelyt. Jos asiakas lähtee valittamaan sairastumisestaan, vika todennäköisesti vierii kampaajan niskoille - ei hiusvärivalmistajan tai maahantuojan. Toisaalta esimerkiksi Sim Finland vielä pari vuotta sitten antoi ammattilaisille tarkoitetussa lehdessä täysin vastuuttomasti aivan virheellistä tietoa Sim Sensido-väreistä, mikä oli kampaajien työturvallisuuden kannalta erittäin kyseenalaista.

Lainsäätäjä ja lain valvoja?Hiusvärien riskit on tiedetty vuosikymmenet. Riskejä pohtivan tieteellisen komitean SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) mukaan tietoa ei kuitenkaan ole riittävästi lopullista riskinarviointia varten. Aineen kuitenkin todetaan olevan "extreme sensitiser".
There is an increasing use of hair dyes by young people and additional exposure to PPD-related substances from temporary tattoos and clothing textiles. PPD is an extreme sensitiser and the risk of allergy occurring in the consumer should be realised.
Riskinarviossa selvitetään karsinogeenisuutta, mutageenisuutta ja myrkyllisyyttä. Tutkimustiedot niiden mahdollisesta riskistä lisätä alttiutta esimerkiksi syöpätauteihin kampaajilla ja mahdollisesti jopa kuluttajilla ovat ristiriitaisia. Siksi tiedekomitea edellyttää valmistajilta lisää tutkimustietoa. Herkistävyys ei ilmeisesti paina vaakakupissa, vaikka sen takia joutuisi teholle?
Ihotautilääkärit kertovat hiusvärien riskeistä muun muassa näin:
Para-fenyleenidiamiini tunnetaan erittäin voimakkaiden kosketusallergiareaktioiden aiheuttajana.
Hiusvärit ovat erittäin reaktiivisia kemikaaleja, joista monet erilaisissa tieteellisissä koejärjestelyissä aiheuttavat perimä- ym. soluvaurioita.
Värikemikaalien on osoitettu tunkeutuvan ihon läpi elimistöön, minkä takia niiden pitoisuudet hiusväreissä on tarkasti rajoitettu.
Allergiat ovat vain pieni osa hiusvärien käytön riskeistä. Eräs epidemiologinen tutkimus Pohjois-Amerikasta viittaa pitkäaikaisen kestovärien käytön lisäävän leukemiariskiä.
Homma on kuin tuulimyllyjä vastaan taistelisi.  Kosmetiikkajätti puolestaan lanseeraa megakampanjan toitottaen, että värit ovat "ihotautilääkärien suosittelemia." Firmat leikkivät ihmisten terveydellä.
Tuotteiden kuluttajaturvallisuutta valvoo Suomessa Turvatekniikan keskus, Tukes. Lähetin itse asiassa Tukesiin kysymyksen koskien "ihotautilääkärien suosittelemaa hiusväriä". Minulla on jonkinlaiset aavistukset, miten kyselyssäni käy, mutta katsotaan. Kerron sitten täällä, millainen vastaus tulee. Mutta millaiset mahdollisuudet Tukesilla on valvoa kosmetiikkajättejä ja kaikkia muita toimijoita, kun koko alan menetelmät ovat kyseenalaisia.Viranomaiset ovat hiusvärimainonnan suhteen varsin hampaattomia.

Media?

Oletteko nähneet kauneudenhoitoalan tai naistenlehdissä juttuja hiusäväriallergoista tai ylipäänsä kritiikkiä väreistä?  Jos olette, kertokaa heti. Sen sijaan niissä näkyy nelivärimainoksia erilaisista hiusväreistä. Ampuuko lehti omaan nilkkaansa kirjoittamalla negatiivista tuotteista, joista saa mainostuloja? Tuskin.
Jos lehdet eivät julkaise kriittisiä juttuja, niitä ei juuri kirjoitetakaan. Toisaalta myös toimittajat ovat hiusvärivalmistajien viherpesun uhreja. Yksi - mutta ei suinkaan ainoa - kimmoke minulle alkaa kirjoittaa Kemikaalikimara-blogia oli, kun eräs toimittaja suositteli PPD-johdannaisia sisältäviä hiusvärejä herkistyneille sopivina. Tämä siitä huolimatta, että olin kyseiselle toimittajalle pariinkin otteeseen kertonut hiusvärien haitoista. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa pitää itse meteliä asioista.

YLE ei saa mainostaa, joten heillä olisi oiva mahdollisuus tarttua aiheeseen, vaan mikä ohjelma laittaisi viherpesijät piinapenkkiin?  Ajatelkaapa, mikä keskustelu. Pahasti allegisoitunut kuluttaja, ihotautilääkäri, viherpesijä-firmojen edustajia, kampaaja - suurta hiusväri-iltaa en sentään tarkoita, mutta tiukkaa keskustelua kuitenkin. Kuvia "ekoleimoista" ja turvonneista kasvoista. Tarttukaa toimittajat tähän aiheeseen, mutta tehkää taustatyöt huolella.

Kuluttaja itse?

Palataan Pirkon kirjoitukseen:

Äitini kohtalo oli kauhea. Veljeni muistuttaa minua vieläkin siitä, kun näkee, että olen käynyt kampaajalla. Hänen vaimonsa ei kuulu tukanvärjäyskerhoon. Hän oppi esimerkistä kerralla.  Nyt varmaan pasmatus loppuu.
Oli vain niin sydän täynnä, koska perjantaisen kampaajalla käynnin jälkeen pääni  on kutissut ja kirvelyä ollut eli nyt tuli mitta täyteen.  Nyt loppui värjääminen minun kohdaltani. Työelämässä vain tuntui, että pitää olla nuorekas ja jaksaa.  Onneksi se on nyt kaikki ohi  ja saan ihan rauhassa , vaikka tuntikaupalla, lukea, kuunnella terapeuttisia Mozartin pianokonserttoja tai vaikka vain tuijottaa kattoon. Olen kaunosielu ja esteetikko, siksi olen tuota tukanvärjäystä jatkanut vuosia. On imeytynyt eräinäisiä määriä myrkkyjä elimistööni. Voi kroppa parkaa.
Olen erään ystäväni kanssa käynyt keskusteluja värjäyskierteestä, ja olemme päättäneet yhdessä eilen luopua myrkkyjen käytöstä ja peräti tukea toisiamme luonnon väriin siirtymisessä, ts. antaa vertaistukea toisillemme!!
Olen tuolla ulkomailla matkatessani  pannut merkille , että  ikäiseni naiset eivät harrasta tukkavärejä lainkaan niin paljon kuin meillä Suomessa. Johtuu varmaan pitkälti kulttuurieroistakin: vanheneminen hyväksytään helpommin. Mutta nyt heittäydyn vastavirtaan ja riisun muutenkin turhat kemikaalit elämästäni. Siis turhat ja vaaralliset. 

Minua kauhistuttaa nuo nuoret tytöt, jotka vaihtavat tukan väriä melkein viikoittain, ja oma väri voi olla tosi kaunis. Nyt olen yrittänyt puhua eräälle sukulaistytölle, joka on 13-vuotias ja värjää itse tuon tuostakin tukkaansa. Vanhemmat eivät voi asialle mitään , vastustus on niin voimakas. Tytöllä on ihana vaalea, paksu luomutukka omasta takaa, nutta se ei nyt ole hänelle mieleen. Lapsi on muutenkin allerginen.

Tässä terveiseni. Kiitos, että jaksat pitää blogiasi. Aiheet ovat ajankohtaisia, herättelevät ihmisiä, muttet kuitenkaan sorru  tuhaan pelotteluun. Tukanvärjäysasian vaarat olet esittänyt asiallisesti  mutta  faktoihin pohjautuen.   Kiitos ajastasi.
Kiitokset Pirkolle kirjoituksesta. Se on pysäyttävä.

Tämä kaikki on mahdollista, koska aniharva haluaa muutosta. Kaikkien vähiten muutosta toivovat hiusvärivalmistajat ja maahantuojat, sillä bisnes on todella suurta. Kampaajat pelkäävät töidensä vähenevän. Viranomaiset ovat lepsuja, eikä heillä riitä resurssit valvoa. Kuluttajat eivät halua luopua värjäämisestä.  Olen hämmästellyt sitä, miksi pahan allergisen reaktion saaneetkin pohtivat kuumeisesti, mitä väriä voisi vielä käyttää. Ja miksi ihmiset antavat lasten ja nuorten läträtä hiusvärien kanssa? Eikö terveys mene edelle?

Lue myös
Naturigin hiusväri - puhdasta viherpesua
Ihotautilääkärit suosittelevat superherkistäjiä?
Hiusvärillä kasvot muodottomaksi

23 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Tämä on todella tärkeä aihe.
Myönnän, etten ole aiheeseen liian hyvin tutustunut, mutta onko kyse siis vain tummentavista hiusväreistä?

Anonyymi kirjoitti...

"Olen hämmästellyt sitä, miksi pahan allergisen reaktion saaneetkin pohtivat kuumeisesti, mitä väriä voisi vielä käyttää."

No miksi eivät pohtisi? Pohtisin itsekin! Se johtuu siitä, että ei esteettisten mieltymystensä takia haluaisi pitää omaa hiusväriään, tai siitä, että haluaa vain joskus vaihtelua kuten monet ihmiset monissa asioissa. Eikä se tarkoita välttämättä sitä, että jatkaisi enää niiden vaarallisten hiusvärien käyttöä, vaan haluaa tietää luonnonmukaisemmista vaihtoehdoista.

"Ja miksi ihmiset antavat lasten ja nuorten läträtä hiusvärien kanssa?"

Koska vastustus on niin suurta. Itsekin kinusin ja manguin mustaa hiusväriä 13-vuotiaana monta kuukautta ja lopulta äiti suostui - ja värjäsihän hän itsekin. Ihmiset eivät ainakaan aiemmin juuri tienneet hiusvärien vaaroista, joten sen vuoksi voi vaikuttaa siltä, ettei terveys mennyt edelle.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Healthberry: Tummat värit ovat pahimipia, mutta vaaleissakin sävyissä voi ko. aineita olla. Löydät tästä blogista lisätietoa tunnisteen "hiusvärit" takaa.

Mimi: Ymmärrän kyllä, että välillä haluaa vaihtelua. Mutta se, että pahan reaktion jälkeen suuri huoli on se, millä värjää jatkossa. Isompi huoli pitäisi mielestäni olla, onko herkistynyt jollekin muullekin ja miten varjella elimistöön lisärasitteilta.

Nykyisin pakkauksissa on tekstit, joiden mukaan alle 16-vuotiaille värjäystä ei suositella lainkaan. Eräs tuttavaperhe on muuten käyttänyt Kemikaalikimara-kirjaa apuna hiusvärikeskusteluissa nuorten kanssa.

-Hanna- kirjoitti...

Toivoa voi vain että tämä asia pysyisi uutisoinneissa kuluttajien "shokkihoito" taajuudella niin pitkään, että jotain oikeasti tapahtuisi.

Lorea´l sai Ruotsissa vuoden 2010 lopussa 1 milj. kruunun sakot harhaan johtavasta markkinonnista ja näin soisi jatkuvan! Ilmeisen pieni korvaus tämänsuuruiselle brändille.

Kuluttajien olisi aika nousta barrikaadeille, rehellisen mainonnan puolesta. Ainoastaan kuluttaja päättää mitä itse käyttää joten me kyseenalaistajat elämme siinä toivossa ettei harhakuvabisnes enää kannata lähitulevaisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta se, että pahan reaktion jälkeen suuri huoli on se, millä värjää jatkossa. Isompi huoli pitäisi mielestäni olla, onko herkistynyt jollekin muullekin ja miten varjella elimistöön lisärasitteilta. "

Se voi jollekin olla suuri huoli, mutta tuskin suurin. Itsekin varmaan reaktion jälkeen miettisin, mitä väriä voisin mahdollisesti vielä käyttää. Ei se silti minun mielestäni sulje pois sitä, ettenkö välittäisi myös terveydestäni.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hanna: Olet aivan oikeassa. Kuluttajien on syytä vaatia totuudenmukaista markkinointia.

Mimi: Toimintatapoja on monenlaisia ja ihmisillä erilaisia prioriteetteja. Olen nähnyt kaikenlaista.
Toivon vain, että ihmiset alkaisivat enemmän miettiä mahdollisia seurauksia ja pohtimaan, voisiko jättää jonkun värjäyskerran väliin, vaihtaa tuotteita tai jopa luopua kokonaan värjäämisestä. Jokainen toki tekee omat päätöksensä. Ja kuten on monta kertaa todettu, riski herkistymiselle on pieni, mutta se on olemassa - joka kerta.

Viherrys kirjoitti...

Harmaan tukan kammo olisi kyllä aika kääntää.
Olen huomannut että Ruotsalaisissa mainoksissa käytetään upeasti harmaantuneita malleja. Suomessa en ole oikeastaan nähnyt edes ikääntyneempiä malleja - lukuunottamatta seniorilehtien malleja.

Itse olen nyt värjännyt pelkästään kasviväreilä n.3 vuotta. Hiuksen rakenne on tosi terve ja tukka on taipuisa ja helposti laitettavissa. Harmaita on jonkin verran. Kasviväri vähän pehmentää harmaata väriä, muttei peitä kokonaan. Mutta hiusten värin ollessa elävämpi eivät harmaatkaan niin korostu. Tasaväriseksi kovilla väreillä värjättynä kontrasti on tyvikasvussa suurempi.

Ikävää ettei lainsäädäntö katso kosmetiikkapuolta niin tärkeäksi että se rajoittaisi totuudetonta mainontaan tai estäisi selkeästi myrkyllisiä aineita sisältävien tuotteiden myynnin.

Harmillista että aika vähän tietoa kosmetiikkavaaroista kirii tavalliselle kuluttajalle.

Anonyymi kirjoitti...

Olet jo kirjoittanut paljon hiusväreistä, mutta uskoisin, että vielä olisi kysyntää yhteenveto-tyyppiselle postaukselle. Siis sellaiselle, missä olisi listattu eri hiusvärimerkkejä ja -tyyppejä tyyliin "vaaralliset - vähemmän vaaralliset - vaarattomat". Sellaisesta moni näistä asioista kiinnostunut voisi helposti tarkistaa, mitä väriä kannattaa käyttää jos haluaa värjätä, vai kannattaisiko koko homma unohtaa. Kylkeen voisi pistää abc-tyyppisen listan niistä pahiten allergisoivista aineista, sekä kaikista eri nimistä, joita niistä käytetään.

Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä kovasti se, missä vaalennus- ja värinpoistoaineissa on/ei ole PPD:tä, koska tulin siihen tulokseen että vaalennus ja suoravärin käyttö olisi ehkä turvallisempaa kuin nykyinen marketin kestovärin parissa puljaaminen.

Marika kirjoitti...

"Ja miksi ihmiset antavat lasten ja nuorten läträtä hiusvärien kanssa?"

Oma äiti värjäni hiuksiani ollessani 10-11 vuotias erilaisilla kevytväreillä. Ilmesesti näki maantienvärissä ongelman jo ennen kuin minä itse. Siinähän sitten värjäilin hiuksia reilun vuosikymmenen. Itse kyllästyin jo vuosia ennen värjäyskierteen loppua ainaiseen juurikasvuun. Inhosin itse värjäämisen työläyttä, kampaajilla en värjännyt. Niimpä värjäilin tummanruskeina olleita hiuksia pari kertaa muutamaa astetta vaaleammilla sävyillä kunnes olin lähellä juurikasvun väriä. Näin ei tarvinnut oman värin kasvatusprosessissa sietää mitään hirveää värirajaa. (Minulla on pitkät hiukset, joten sitä rajaa olisi saanut kestää kauan. :)

Onhan tässä muutama heikkokin hetki koettu ja mietitty jo Logonan tai Santen värejä mutta sellaisesta on päästy yli hiusten leikkaamisella. Se pelkkä leikkaus kun jo tekee todella paljon! Kokonaaisuudessaan sanoisin, että vaikka maantie ei mielestäni se kaikkein ihastuttavin väri olekaan, en ole koskaan ollut tyytyväisempi hiuksiini. Mulle se inho värjäyskierrettä kohtaan oli paljon suurempi kuin maantietä kohtaan. Hiusvärien myrkyllisyydelle olen herännyt vasta jälkeenpäin ja enää en värjäisi markettiväreillä. Ymmärrän silti kaltaisteni harmaiden hiirulaisten värjäystarpeen ja olenkin mielessäni sallinut itselleni tarvittaessa Logonan tai Santen. Käsittääkseni ne eivät kuitenkaan noita vahingollisia kemikaaleja sisällä?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Viherrys: Olen samaa mieltä. Aika moni värjää todella kauniin harmaan piiloon.

Mimi: Olen kirjoittanut niin paljon hiusväreistä, että tulee vähän "paikalleen juuttunut gramofoni"-olo. Toisaalta näitä tapausksia tulee tasaisin välein esille, joten olen pitänyt asiaa esillä. Ehdotuksesi kokoomakirjoituksesta on loistava. Kiitos! Toteutan jossain vaiheessa. Täytyy vähän pohtia muotoa. Ehkäpä lukijatkin voivat käydä syynäämässä tuotepakkauksia ja kertoa, mitä niissä on sekä jakaa kokemuksia. Kuinkahan se vääntyy blogialustalle. No kyllä minä keinon keksin.

Marika: Tosi hyvä, että päätit hankkiutua hommasta eroon. Äitisi ei varmaan tiennyt, millaisista aineista on kyse. Uuden Mustan puolella on kasviväritesti. Kurkkaapa sinne.
http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/11/4/luonnollinen-hiusvari-saa-paljon-anteeksi.html

-Hanna- kirjoitti...

Jotta maailma muuttuisi on myös meidän kauneudenhoidon ammattilaisten havahduttava katsomaan bisnesmaailmaamme laatikon ulkopuolelta.
Itse en enää kampaajana uskaltaisi kokeilla onneani asiakkaideni kustannuksella.
Koska allergiat kehittyvät hiipien voitko vapisematta levittää lähimmäisesi hiuksiin ja päänahkaan näitä selkeästi vaarallisia aineita. Koskaan et tiedä milloin ihmisen elimistö on kylläinen näistä myrkyistä ja seuraava kerta onkin kohtalokas. Tämän kysymyksen ääreltä herättyäni päätin tarjota tulevaisuudessa asiakkailleni super trendikkäitä muita vaihtoehtoja:)

SaaraR kirjoitti...

Kiitos tärkeän aiheen esillä pitämisestä. Kirjoituksesi rohkaisi minutkin kantamaan korren kekoon ja kirjoittamaan aiheesta,hiukan toisesta näkökulmasta. Jos Iso Media ei tahdo puhua, puhutaan sitten vapaassa mediassa. :)

joopajoo.. _ kirjoitti...

Jo et vaivaudu edes tekemään paketin ohjeiden mukaista allergiatestiä niin reaktio on vähän oma moka.

Jos olet kakara eli alaikäinen ja värjäät hiuksiasi jollain värillä jota paketin tietojen mukaan ei suositella muksuille niin vähän oma moka.

Jos olet saanut allergisen raktion jostain hiusväristä ja SILTI värjäät jollain vastaavalla (ehkä eri merkkisellä) värillä ja mahdollisesti vielä ilman allergiatestiä niin Oma moka.

Jos joku vielä kuvittelee että hapetevärit ovat turvallisia käyttää mielin määrin "eikä niissä mitään allergiatestejä ole ennenkään tarvittu" niin ihan täysin omalla vastuulla.

Anonyymi kirjoitti...

Jossain päin nettiä luki, että Suomen allergia- ja astmaliitto sallisi Elumenin käytön myös alle 16-vuotiailla. En tiedä miten totta tämä väite on. Pitäisi varmaan tilata maksullinen lista hiusväreistä..

https://www.kosmetiikka-allergia.fi/portaalin_palvelut

Vaikka Elumen ei sisällä hiusvärien pahimpia aineita, sen sivuilla suositellaan kuitenkin, että allergiset juttelisivat lääkärin kanssa ennen Elumenin käyttöä.

http://www.goldwell.fi/hiusmuoti/hellavarainen_elumen/

Mikähän Elumenissa sitten voi allergisoida?

Epäilen, että tavalliset arvauskeskus- tai muutkaan lääkärit eivät kyllä osaa sanoa juuta tai jaata, mikäli hiusväreille allerginen haluaa värjätä Elumenilla ja tulee vastaanotolle kysymään aineen sopivuudesta. :D

Keskustelu jatkukoon...

-Anonyymi, joka värjää hiuksensa vain Elumenilla

Maria kirjoitti...

Joopajoolle, jos nyt lukisit vaikka tän tekstin uudestaan.

Kiitos Anjalle näistä hiusväriteksteistä, ne saivat palautumaan omaankin mieleeni jo hetkeksi unohtuneen tavoitteen kasvattaa oma hiusväri takaisin. Olin jo liian vaalean blondini tummennusoperaatiossa hyvässä vauhdissa oman värini suhteen, mutta sitten innostuin ihan tummasta ja keikahdin taas sille toiselle puolelle. Nyt hajoilen juurikasvuun ja murehdin mahdollista herkistymistä. Pari kertaa olen värjäyspenkissä saanut paniikkikohtauksen alettuani ajattelemaan asiaa. Nyt saa riittää mulle. Hyvällä leikkauksella maantietukkakin näyttää kiinnostavalta ja sitten taas harmaa tukkahan on mitä kaunein!

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon media-osuuteen kommentoisin, että olen tämän vuoden puolella lukenut ainakin Trendistä ja Kauneudesta&Terveydestä hiusten värjäämistä koskevat jutut, joissa käsiteltiin myös hiusväriallergiaa hyvinkin asiallisesti ja kriittisesti. Eli kyllä näitä asioita naistenlehdissäkin käsitellään, tosin varmasti enemmänkin voisi.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Anja näistä teksteistä!

Itse olen erityisen huolestunut lasten ja nuorten innosta värjätä hiuksiaan. En ymmärrä lainkaan kuinka vanhemmat voivat sallia sen. Nykyään kun värjäysinto koskee myös poikia. Kyllä näistä asioista pitää puhua ja yrittää saada kosmetiikkajättejä kuriin! Eikä sillä, että luonnonkosmetiikka väreineen aiheuttaisi myös ongelmia. Sitäkään ei sovi unohtaa. Itse saan iho-oireita saippuoista ja sampoistakin, joten hiustenvärjäämisen kanssa en edes kuvittele painiskelevani. Toivon vain löytäväni sopivia tuotteita normaaliin arkikäyttöön. Enkä ole muuuten millekään muulle kuin kosmetiikalle herkistynyt.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Keskustelu jatkuu taatusti. Olen jo tuuminut seuraavaa tekstiä, mutta siinä menee tovi. Sitä ennen lukekaapa Saaran mainio teksti:

http://filosofianpuutarha.blogspot.com/2011/11/lakossa.html

Anonyymi kirjoitti...

Näin tämän keskustelun sattumalta. Tyttärelleni laitettiin muutama vuosi sitten henna-tatuointi Egyptin rannalla. Väri sisälsi PPD:tä ja tyttärelleni muodostui viikon sisällä "palanut" alue tatuoinnin kohdalle, jalkapohjiin tuli rakkuloita, hän turposi ja voi huonosti. Seurasi kortisooni-kuuri yms. Haluan varoittaa kaikkia ottamasta henna-tatuointeja, väri sisältää useimmiten PPD:tä koska se tummentaa väriä ja lisää värin kestoa-.

Jenni kirjoitti...

Omaa, maantienharmaata tukkaani olen värjännyt kaikenlaisilla väreillä yli 15 vuotta, koskaan ei ollut mitään ongelmia, kunnes ihan yhtäkkiä pari kuukautta sitten heti värin laitettuani alkoi kirvellä, jolloin pesin värin välittömästi pois. Päänahassani oli rakkuloita.

Pidin pari kuukautta taukoa värjäyksestä, ja eilen ostin pitkästä aikaa tummanruskeaa kestoväriä, ja ensimmäistä kertaa elämässäni tein allergiatestin, eli laitoin pienen määrän väriä kyynärtaipeeseeni. Kuumotus alkoi välittömästi, jo muutaman minuutin päästä pesin pois, ja alta paljastuva iho oli punainen ja turvoksissa. Eipä tästä muuta voi päätellä, kuin että olen kaikkien näiden vuosien jälkeen viimein allergisoitunut kestoväreille, ja vieläpä pahanlaatuisesti, reaktio on niin nopea ja raju.

Onneksi tein allergiatestin, hirvittää ajatella, mitä olisi tapahtunut, jos olisin vanhaan tapaan läntännyt koko purkillisen kerralla päähäni!

Koska hiirenharmaa ei vain ole se minun juttuni, enkä blondinakaan oikein viihdy, niin olen ajatellut kokeilla kampaajalla Elumen-väriä, jonka pitäisi olla erittäin kestävä suoraväri, sillä se kiinnittyy mekaanisesti, eikä hapetteen avulla. Onko kellään kokemuksia?

Raija Kara kirjoitti...

KIITOS Anja <3

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos Raija!
Olin jo itse unhohtanut, että tällaisen koosteen olen asiasta laatinut. Pätee edelleenkin.

Anne kirjoitti...

Oletko lähettänyt mitään faktaa esim vihreiden kansanedustajille eteenpäin? Hyvä blogi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails