Kemikaalikimara: Vain muutaman oliivin tähden

maanantai 31. lokakuuta 2011

Vain muutaman oliivin tähden

Botulismi on harvinainen, mutta kun se iskee, lopputulos voi olla kohtalokas. Kuka olisi arvannut, että muutamasta oliivista voi lähteä henki?
 
gaudiano_oliivit.jpg : 73Kb
 
Myrkkyjen myrkky

Aineiden myrkyllisyyttä kuvataaan usein yksiköllä LD50, määrä, joka tappaa puolet koeläimistä kokeen aikana. Ajattelin koota muutaman aineen LD50 arvot, mutta Wikipediasta löytyikin valmis lista. Sokeria tarvitaan noin 30 g /kg, ruokasuolaa 3 g/kg,. Kyseiset arvot ovat rotalle suun kautta nautittuna. Natriumglutamaatin LD50 on muuten 16,6 g/kg.
Botuliinille arvo on niin pieni, että yksi gramma botuliinia riittää tappamaan miljoona ihmistä. Luomuoliivit ovat kuitenkin tappavinakin luonnontuotteita. Botuliini on hermomyrkky, jota tuottaa Clostridium botulinum -bakteeri sopivissa hapettomissa olosuhteissa.

Arno Forsius on kirjoittanut historiallisen katsauksen botuliinista. Aine nimettiin aluksi "makkaramyrkyksi".
Botulismin taudinkuvan on ensimmäisenä selostanut saksalainen piirilääkäri ja tunnettu runoilija Justinus Kerner (1786–1862) vuonna 1817. Hän kertoi tietävänsä jo vuonna 1793 Klein-Enzhofissa lähellä Schwabenin Wildbadia sattuneen tapauksen, jossa hapantunutta makkaraa syöneistä 13 ihmisestä kuusi kuoli. Nämä ihmiset olivat sairastuneet syötyään runsaasti verta sisältävää makkararuokaa, joka oli valmistettu sian mahalaukkuun. Vuonna 1815 Kerner oli itse tavannut potilaan, jolla oli ollut sairauden tunnetta, epämääräisiä vatsaoireita, oksennuksia, kaksoiskuvia, nielemisvaikeuksia ja äänen käheyttä. Potilas oli kuollut kuusi päivää oireiden alkamisen jälkeen. Kerner nimitti sairauden aiheuttajaa ensin makkaramyrkyksi ja sitten rasvamyrkyksi.
Nykyisin lihatuotteiden pilaantuminen estetään nitriiteillä. Lisäaineet ja nitriitit eivät nykyisin ole kovassa huudossa, mutta vaihtoehtokaan ei ole kovin houkutteleva. Todennäköisyys on pieni, mutta mahdolliset seuraukset vakavat.
Suuresta myrkyllisyydestään huolimatta botuliinille on käyttöä. Hermomyrkkynä se lamauttaa vaikkapa otsalihakset ja rypyt oikenevat.  Mutta niistä asioista voi lukea näistä kirjoituksista:

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Oliivit eivät olleet bio-oliiveja, vaan suomeksi ne ovat luomuoliiveja ja nykyisen trendin mukaan täysin säilöntäaineettomia, ainakin Eviran mukaan. Jospa kuluttajat tällaisten tapausten jälkeen kykenevät päättelemään sen, miksi säilöntäaineita käytetään, tai miksi niitä pitäisi käyttää.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Totta kirjoitat Anonyymi. Bio-oliivin nappasin purkin etikestä, jossa mainitaan myös "organic". Huono ilmaisu sekin. Korjaan tekstin näiltä osin.

Eikös tässä ole tuotettu luomubotuliinia?

Tuusannuuska kirjoitti...

Hei,
Suuret kiitokset mielenkiintoisista kirjoituksista.Kysyn yhtä mieltäni askarruttavaa asiaa :myynnissä on elintarvikeöljyjä joihin on laitettu elävä yrtti sisälle;muistanko nyt oikein jotta tuossa syntyy myrkyllisiä bakteereja?

kevätterveisin Marjaana vihertäjä

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails