Kemikaalikimara: Öklönmakuinen hammasharja

lauantai 27. elokuuta 2011

Öklönmakuinen hammasharja

Kemikaalikimaran käsittelee aiheita maasta taivaaseen ja päästä varpaisiin, keskikroppaa unohtamatta. Sähköpostista löytyi kysymys koskien niinkin arkista esinettä kuin hammasharjaa:
"Törmäsin hammasharjojen kemikaaliasiaan ostaessani vastikään uuden hammasharjan (Colgate zigzag). Harjaan oli ilmestynyt muodikas kielenpuhdistin, joka on erittäin pehmeää muovia ja maistui mielestäni pahalle vaikka vain harjasin hampaat ilman kielenpuhdistusta. En halunnut käyttää harjaa, koska epäilyt ftalaateista tai muusta haitallisesta heräsivät ja ostin uuden harjan. Säädelläänkö hammasharjojen materiaalia mitenkään ja onko mahdollista että kyseinen harja olisi jotenkin haitallinen? Harja on kuitenkin aika usein suussa..."
Mikä aine hammasharjasssa maistuu? Kirjoituksesta tuli välittömästi mieleen kammottava lentokonehammasharjakokemukseni. (Eikö suomenkieli yhdyssanoineen olekin mahtava juttu.)  Oli pitkä työ- ja yölento. Vessareissulla havaitsin, että lentoyhtiö oli laittanut tarjolle hammasharjoja, kaksiosaisia. Varren sai huteralla kiinnityksellä sen verran pidemmäksi, ettei tarvinnut tunkea sormia suuhun ylettääkseen takahampaisiin. Toiveikkaana ajattelin, että nyt saan suun raikkaaksi - mutta toisin kävi. Harja maistui aivan kamalalta, kitkerältä, en osaa edes kuvata. Kaiken lisäksi siitä irtosi harjaksia. Syljeskelin öklönmakuisia muovinpätkiä altaaseen ja totesin, että antaa vain olla plakit hampaissa, kunnes saan otettua seuraavalle kierrokselle oman harjan mukaan. Halpiskertakäyttöharja oli täysin susi.

005/365: Reach for it

Jos harja maistuu joltakin, siitä myös irtoaa jotakin. Koska hammasharjaa pidetään suussa päivittäin, niin ei saisi olla.  Vuodelta 2005 olevassa Akuutin -jutussa mainitaan:"– Ftalaatteja ei ole ainoastaan leikkikaluissa, vaan myös vaikkapa muovimatoissa, hammasharjoissa, kosmetiikassa ja monissa kotoisissa tuotteissa."  Kosmetiikasta ftalaatteja on karsittu. Hammasharjoista en ole nähnyt testituloksia, mutta aina voi kysyä maahantuojalta. Lähetin kysymyksen tai oikeastaan linkin tähän kirjoitukseen palautesivun kautta. Nyt vain odotetaan Colgaten vastausta.
Kirjoitin Iltalehden-blogiini tekstiileiden nonyylifenoleista. Tuotteiden pitää olla turvallisia kuluttajille ja meidän on oikeus tietää, mitä aineita tuotteet sisältävät. Jos on syytä epäillä, kannattaa kysyä. Se pitää valmistajat varpaillaan.

Lue myös

9 kommenttia :

Anna-Liisa kirjoitti...

Erinomaista että selvität asiaa, Anja! Itse tulin ostaneeksi sellaisen Jordanin hammasharjan, jossa on harjasosan selkäpuolella nystyräinen hampaanvalkaisuosa. Valkaisuvehjettä mainostetaan pakkauksessa, mutta ei sanota miten valkaisee - hampaita hankaamallako vain? Hylkäsin harjan siksi kun nystyrät tuntuivat inhottavilta poskea vasten hampaita harjatessa.

(Minun on pitkään tehnyt mieli valittaa siitä kun hammasharjojen harjakset tehdään nykyään aina eri pituisiksi. Voi olla että ne putsaavat hampaiden koloja paremmin mutta minun ikeniäni pitemmät harjakset tuntuvat raapivan piikkien lailla. Vielä löytyy parit tasaharjaksiset harjat, mutta pelkään niidenkin kohta poistuvan tuotannosta.)

Paula kirjoitti...

Kieltämättä kosmetiikan ja ruuan turvallisuudesta puhuttaessa unohtuvat nämä hammasharjan tapaiset tuotteet.
Odotan mielenkiinnolla Colgaten vastausta!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Colgate-Palmolive takaa asiakkailleen, että tuotteemme ovat turvallisia ja niitä voi käyttää luottavaisin mielin. Velvollisuutemme on varmistaa, että jokainen myymämme tuote on testattu perinpohjaisesti. Colgate ei käytä PVC muovia hammasharjojensa valmistuksessa. Hammasharjoissa käytettävä pehmeä kumimainen materiaali on lämpömuovattavaa elastomeeria (Thermoplastic Elastomer, TPE). Mikäli kyseinen harja on vielä tallella, pyytäisimme olemaan yhteydessä kuluttajapalveluumme numeroon 0800 418 080 (avoinna arkisin klo 9-12), jotta voisimme tutkia ongelmaa tarkemmin. Toivomme, että luottamuksenne Colgate tuotteisiin säilyy ennallaan.

Ystävällisin terveisin: Tiina/ Colgate-Palmolive kuluttajapalvelu

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos vastauksesta,

Maun lähde ei tosin selvinnyt. Lämpömuovattava elastomeeri TPE kerro, mistä muovista on kyse, vaan on yleisnimi isolle määrälle muoveja. Itse asiassa PVC:kin on lämpömuovattavaa elastomeeria. Lieneekö liikesalaisuus, että muovia ei kerrota. Mutta valmistaja toki tietää, mistä on tuotteensa tehnyt.

Onkohan alkuperäisellä kysyjällä vielä harja tallella?

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Harja lensi roskiin, vaikka mielessä kävi että se kannattaisi säästää. Periaattessahan on mahdollista, että harjani oli poikkeusyksilö. Tavallaan on harmi, ettei valmistaja kerro valmistusainetta. Ja kyllä, vaihdoin hammasharjamerkkiä, ihan vain varmuuden vuoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Anna-Liisa, ainakin apteekeissa myytävissä GUMin harjoissa löytyy monta tasaharjaksista mallia. Itse en enää muita ostakaan. Marketeissahan tasaharjakset ovat yleensä niitä tuntemattomien merkkien halpismalleja, sen sijaan apteekkiharjojen luulisi olevan laatutavaraa :)

Anonyymi kirjoitti...

Jälleen mielenkiintoinen bloggaus ja kommenttiosio. Anjan innostamana itsekin aloin kysellä suurehkon ruotsalaisen vaateketjun myrkkyjen käytöstä, kun ostin kolmenkympin farkkuleggingsit joiden haju oli käyttöönottopesunkin jälkeen aika tujakka. Vastausta ei ole kuulunut viikkoon.

Näin huono ostokokemus ajoi kuitenkin ostamaan loput syysvaatteet kirpputorilta, koska
a) käytetty vaate haisee korkeintaan tunkkaiselta
b) annan rahani mieluummin hyväntekeväisyyteen kuin moiselle myrkkyfirmalle
- ja onhan se muutenkin toki ekologisempaa.


-PK

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ole hammasharjoissa onneksi törmännyt makuihin/hajuihin, mutta tekstiileissä sitäkin enemmän. Esim.fleecepeitto (suomalaisen firman nimi ja puh.nro lapussa) piti pestä kolme kertaa ennenkuin todella vahva kemikaalin haju hävisi.

Myös kahdessa viimeisimmässä asuinhuoneistoissamme (rak.70-luvulla) on ollut koko ajan tietty "ominaishaju", enkä halua ajatellakaan, mitkä rakennusmateriaalit ne siellä molekyylejään irrottelee.

Meni ehkä aiheen vierestä, mutta sivuaa kuitenkin;)

ML

Kemikaalikimara kirjoitti...

Olen myös joutunut pesemään kotimaisen vaatekappaleen useaan kertaan, jotta paha haju on lähtenyt.

Rakennusmateriaaleista on vaikea sanoa. Voi olla esimerkiksi joku muovimatto, etenkin jos on hiukan saanut kosteutta.

Ja ihan on Kemikaalikimaran aihepiiriä kumpikin asia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails