Kemikaalikimara: Terveys lautasella

sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Terveys lautasella

Ruoasta, lisäaineista ja kemikaaleista kiinnostuneiden kannattaa katsoa oheinen ohjelma. Sunnuntaina 27.2. tulee TV1:ltä "Terveys lautasella".
"Dokumentissa Terveys lautasella (Notre Poison Quotidien) pohditaan, olisiko sairauksien syynä ruoka, jota tuotetaan ja valmistetaan eri tavalla kuin vielä sata vuotta sitten.
Ruuan tuottamiseen käytetään tuholaistorjunta-aineita ja elintarviketeollisuus käyttää siihen monenlaisia lisäaineita ja muoviyhdisteitä.
Esimerkkeinä käytetään muun muassa aspartaamia ja bisfenoli-A:ta. Bisfenoli-A on syöpää aiheuttava muoviyhdiste, jota käytetään mm. tuttipulloissa ja joka aiotaan kieltää EU:ssa tänä keväänä.
Dokumentissa tutkitaan myös keinoja, joilla ihmiset voivat parantaa vastustuskykyään syömällä oikein."
Ykkösdokumentti: Terveys lautasella, TV1 sunnuntaina 27.2. klo 21.10

Tärkeää asiaa, mutta sitä ennen kannattaa nauttia talvesta - vaikka näin.
Lue myös

5 kommenttia :

Hannele kirjoitti...

Dokumentti oli jotenkin harvinaisen vastenmielinen kokemus, sillä mihin tuollainen yksisilmäinen journalismi oikein pyrkii?

Kohderyhmä, eli jo valmiiksi pelokkaat ihmiset varmasti pelästyivät lisää ja sairastuvat jo pelkästään ajattelemalla ruokaa ja sen sisältämiä kauheita myrkkyjä, joita ei taida oikeasti olla.

Ilmaan heitettiin hurjasti hurjia väitteitä ja niiden väitteiden tukena oli vain yksittäisten ihmisten lausumia mielipiteitä. Tosin taitavalla leikkaamisella ne osin vaikuttivat lähes todellisilta. Hurjien väitteiden tukena täytyisi olla yleensä vielä hurjemmat todisteet, mutta niitä ei esitetty ollenkaan.

Kuitenkin ruuassamme on vain yksi todella vaarallinen ja sairastuttava elementti ja sen nimi on kalori. Reilut 100 vuotta sitten kalorien puute aiheutti ihmisen eliniän suunnattoman lyhyyden verrattuna nykyiseen. 1866–1868 Suomen väkiluvusta lähti 8 % ja ne ihmiset kuolivat nälkään. Nykyisin taas kalorien runsaus sairastuttaa ihmisen.

Dokumentissa esitettiin, että syövät lisääntyvät ja ihmisiä kuolee niihin kiihtyvällä vauhdilla ja syynä ovat nimenomaan maanviljelyn kemikaalit tai ruokien lisäaineet.

Kuitenkin todelliset uutiset ovat tällaisia:

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/11/syopakuolleisuus_vahenee_euroopassa_1210348.html

Tai tällaisia:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=uut10997&p_teos=uut&p_osio=102&p_selaus=

Dokumentissa mainittua aspartaamia on tutkittu hyvin paljon myös muiden tahojen, kuin sen valmistajan toimesta. Ja jokainen tieteellinen tutkimus kertoo sen vaarattomuudesta.

Euroopan elintarvikealan tiedekomitea SCF (Scientific Committee for Food) on julkaissut kattavat turvallisuusarviot aspartaamista vuosina 1984, 1987, 1988 ja 2002. Tämän jälkeen niistä on Euroopassa huolehtinut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA, joka on julkaissut turvallisuusarviot vuosina 2006, 2009 ja 2010, ja ne perustuvat aspartaamista julkaistuihin tieteellisiin tutkimuksiin.

Niitä tutkimuksia on hyvin paljon, eri tahojen tutkimina, eivätkä ne tutkimukset ole todellakaan pelkästään aspartaaminen valmistajan harteilla, kuten dokumentti antoi valheellisesti ymmärtää.

Tosin näistä tutkimuksista vaiettiin täysin, jostain syystä.

Kasvinsuojeluaineet ovat todellakin myrkkyjä siinä vaiheessa kun niitä peltoon levitetään ja maanviljelijän on syytä suojautua asianmukaisesti. Jos ei suojaudu, niin tyhmästä päästä saattaa kärsiä koko ruumis, kuten dokumentista havaitsimme.

Mutta modernit kasvinsuojeluaineet hajoavat luonnossa ja tämä hajoaminen riippuu mm. maalajista, kosteudesta, lämpötilasta, pH:sta, ravinteista, hapesta, auringon valosta sekä maaperän eliöstöstä.

Tämäkin jätettiin kertomatta, kuten sadat muut asiat ja keskityttiin vain ja ainoastaan pelon lietsomiseen.

Helena kirjoitti...

Hei!

Voisitko joku kerta kirjoittaa paljon puhutusta "sodium laureth sulfate" :sta? Tehdäänkö se siis kookosöljystä ja onko sama asia kuin "saippuoitu kookosöljy".

Faktat siis sodium laureth sulfate:sta.


Kiitos ja aurinkoista viikonloppua! :)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hei Helena,
Kiitos aiheesta. Pidetään mielessä.

Johki kirjoitti...

Liittyen tähän IL blogimerkintääsi
http://blogit.iltalehti.fi/anja-nysten/2010/08/14/dekoltee-ja-sianniska/

Tämän jutun kommenteissa oli maininta, että iho/ihminen tuottaa itse kollageenia ja sitä ei voi ruoasta saada lisää - pitääkö paikkansa??

http://www.iltasanomat.fi/viihde/Nakkisota!%20Mainos%20oli%20liikaa%20Sikke%20Sumarille/

Kemikaalikimara kirjoitti...

Jarkko: Pahoittelut, että kommenttini tulee vasta nyt.

Terveys lautasella oli tosiaan osittain tarkoitushakuisesti pelotteleva. Minua häiritsi siinä se, että samaan ohjelmassa käsiteltiin limittäin lisäaineita ja vierasaineita. Tutkija muun muassa kertoi torjunta-ainejääminen yhteisvaikutuksista, Nettikeskusteluissa alettiin puhua lisäaineiden yhteisvaikutuksista. Samaa muuten teki Husu-Kallio viimeisimmässä lausunnossaan.

Journalismi on usein yksisilmäistä, sillä toimitus ottaa näkökulman.
Minulla lienee pienenä probleemina se, että haluan katsoa asioita useasta näkökulmasta. Harva asia on pelkästään hyvä tai pelkästään huono.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails