Kemikaalikimara: Standardi drag show?

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Standardi drag show?

Näin torstaina drag shown todella yllättävässä paikassa, seminaarissa ISO 26000 standardista. Onko mitään tylsemmältä kuulostavaa asiaa kuin joku uusi standardi, jonka mieltää lähinnä teknisiin ratkaisuihin, kuten latureiden liittimiin, eristeisiin, ruuvien kantoihin (miksi niitäkin piti mennä muuttamaan?), laatujärjestelmiin sekä ziljooniin muihin paperipölyltä maistuviin asioihin? ISO 26000 on upouusi standardi, joka antaa ohjeita, miten yrityksissä ja organisaatiossa huomioidaan yhteiskuntavastuu. Ei siis mikään pikkunippeliruuvistandardi, vaan ohjeistus seitsemällä pääteemalla, jossa on mukana muun muassa ihmisoikeudet, ympäristö, kuluttaja-asiat. Tärkeää ja myös erittäin mielenkiintoista. 
Tapahtuma oli nimeltään "Social Responsibility Day" ja se pidettiin Tukholmassa järjestäjänä Miljöaktuellt-lehti. Koko päivän puhuttiin ruotsia, vaikka jostain kumman syystä tapahtuman nimi oli englanniksi. Kaikki framilla olleet esittivät asiansa selkeästi, luontevasti ja osa jopa intohimolla. Se yksi puhuja, joka ei osannut vastata esitettyyn kysymykseen, kuittasi asian hauskasti itseironialla. Ruotsalaisilla on joko luontaisesti parempi taito esiintyä kuin suomalaisilla tai sitten he saavat siihen koulutuksessa paremmat eväät. On tietysti mahdollista, että koska järjestäjä oli mediatalo, he osasivat valita hyvät puhujat.Seinälle heijastetuissa kuvissa ja teksteissä ei ollut mukana ainuttakaan "tappo-power pointeja". Viimeksi mainitulla tarkoitan sivuja, joissa on parikymmentä kohtaa pienellä tekstillä siten, että ne taatusti nitistävät kuuntelijan mielenkiinnon. 
Ja sitten välipalana drag show.

Diamond Dogs.  Keskimmäisen kuvan biisin voi katsoa täältä.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että ovatpas keksineet räväkkää viihdykettä seminaariin. Seuraavaksi kiittelin mielessäni, että olin lähtiessä napannut kameran käsilaukkuun. Huvittavaa oli se, että en kiireessä löytänyt kameran koteloa, vaan käärin sen kestohedelmäpussiin. Niinpä kaivoin hedelmäpussin esille ja räpsin kuvia.
Esityksen jälkeen selvisi syy, miksi Diamond Dogs oli mukana. ISO 26000:ssa on kohta, jossa puhutaan syrjinnästä kattaen muun muassa naiset, etniset ryhmät, vammaiset ja vastaavat heikossa asemassa olevat. Ruotsalaiset olivat kymmenien maiden välisissä neuvotteluissa saaneet ajettua läpi, että tekstisä mainitaan myös HIV-positiiviset ja seksuaaliset vähemmistöt, minkä he ylpeänä toivat esille.
Mielestäni ruotsalaisten asenteesta asioiden esille tuomisestsa voisi ottaa oppia. Enkä tarkoita, että kuivan asiallisista seminaareista pitäisi tehdä sirkustapahtumia, vaan että vaikka kyseessä olisi tärkeä, vakava ja tylsäkin asia, siihen ei tarvitse suhtautua kuivan asiallisesti. Esiintyessään voi laittaa itseään likoon.

Lue myös

3 kommenttia :

Pellon pientareella kirjoitti...

Tärkeä asia, ja hyvä ruotsalaiset!! Tuo lisäys standardiin on tarpeellinen. Juurihan Talouselämässä oli juttua, että eräs sukupuoltaan vaihtanut notaari (tai joku sellainen) joutui syrjinnän kohteeksi työpaikallaan muutoksen jälkeen. Toivottavasti voittaa oikeudessa tai minne viekin juttunsa. ps. Ja minä inhoan niitä uusia ruuvin kantoja, ja samallahan menee koko ruuvimeisselipopulaatio uusiksi. Pah.

Stazzy kirjoitti...

Tuo standardin lisäys on kyllä aiheellinen, ehkä vielä enemmän Suomea konservatiivisimmissa maissa.

(naurahdin tuolle alun "onko mitään tylsempää" -kohdalle, kun itse olen standardeja ihan opiskelemalla opiskellut.. :D Ei ollut edes tylsää)

Kemikaalikimara kirjoitti...

Pellon pientareella: Joka maassa on jotain parannettavaa, jopa ruotsalaisilla. Myönsivät senkin. :)

Stazzy: Hih, se oli pieni provokaatio. Olen itse tosin töiden puolesta lukenut enimmäkseen niitä enemmän detaljeihin liittyviä, mutta laajemmat kokonaisuudet ovat tosiaan mielenkiintoisia ja silkkaa asiaa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails