Kemikaalikimara: E-kymppiä tankkiin

maanantai 3. tammikuuta 2011

E-kymppiä tankkiinNyt se ysivitonen on sitten vaihtumassa. Entinen 95 E on jatkossa 95E10 tarkoittaen, että bensiini sisältää 10 % etanolia eli kansanomaisemmin viinaa. Välillä puhutaan myös bioetanolista korostamaan etanolin valmistustapaa. Syksyn mittaan lehdissä on spekuloitu, miten E10 sopii eri autoille. Joihinkin sopii, joillakin voi teettää vaikeuksia. Jos auton valmistaja ilmoittaa, että 95 E10 ei sovi, on käytettävä 98 E5:tä, jossa etanoli on vain 5 tilavuusprosenttia. Voit tarkistaa soveltuvuuden sivun alalaiden linkistä.
Luvut 95 ja 98 tarkoittavat polttoaineen oktaanilukua.

"Oktaaniluvulla mitataan bensiinin purituskestävyyttä. Mitä korkeampi oktaaniluku, sitä suuremman puristuksen polttoaine kestää itsestään syttymättä. Jos polttoaine syttyy moottorissa liian aikaisin, kohdistuu moottorin mäntiin erittäin kova rasitus, moottori "nakuttaa". Mikään moottori ei kestä jatkuvaa nakutusta.Polttoaineen oktaaniluvun pitää olla suurempi kuin moottorin rakenne vaatii. Auton valmistaja ilmoittaa pienimmän tarvittavan oktaaniluvun. Vaadittua isommasta oktaaniluvusta ei ole mitään hyötyä, mutta ei toisaalta haittaakaan - paitsi lompakolle."
Kemikaalikimara s. 216
Moottorin oktaanilukuvaatimus on aina ensisijainen jatkossakin: jos vaatimus on enemmän kuin 95, ei 95 E10 sovellu käyttöön.
Virhetankkaus?
Jos vahingossa tahkaa uutta bensaa autoon, johon sitä ei suositella, ei tapahdu mitään katastrofaalista, ei vahinkoja eikä tankkia tarvitse alkaa tyhjentää. Käynnistyvyys tosin saattaa pakkasessa kärsiä. Kun polttoaineesta on kulunut kolmasosa tai puolet täytetään tankki soveltuvalla polttoaineella. Mutta jos erehtyy laittamaan 95 E10:ä dieseltankkiin, matka loppuu siihen. Edessä on tyhjennysoperaatio, josta olen kertonut aiemminkin kirjoituksessa Sadattelua bensa-asemalla.
Entä veneet, ruohonleikkurit ja muut?
Veneilykausi ja ruohonleikkuu on ajankohtaista pikemmin kuin uskotkaan, vaikka tällä hetkellä hanget vain kasvavat. Sivustolta löytyy myös venemoottoreiden valmistajien ohjeistus polttoaineista.
Pienkoneille, joita ovat ruohonleikkurit, moottorisahat, lumilingot ja jyrsimet suositellaan ensisijaisesti alkylaattibensiiniä, seuraavaksi 98 E5:tä ja jos edellisiä ei voida käyttää 95 E10:a. Viimeksi mainittu siis soveltuu, mutta ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.
Lue myös

2 kommenttia :

Raimo kirjoitti...

Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi".

Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

lyyxem.freehostia.com/teljo.htm

Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia.

Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan.

- Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

lyyxem.freehostia.com/1930.htm

Vuonna 1905 yleistä äänioikeutta vastusti "Huusis"-lehti. Linkissä Tuulispään pilapiirros.

Piikkilangalla aidattu koulu Espoossa talvella 1908

Vähävaraisten torpparien ja muonamiehien ponnistuksilla syntyi Luukkaan eli Luukin kansakoulu vuonna 1906. Jouluna 1907 C.G. Avellan teetti koulurakennuksen ympärille piikkilanka-aidan sekä karkoitti kevätlukukauden alussa kouluun pyrkivät lapset pois.

http://suomenmaa.bravehost.com/

Kemikaalikimara kirjoitti...

Mielenkiintoista, vaikka nyt ei ihan suoraan tuohon bensa-asiaan liitykään.

Luukin kansakoulu on muuten nykyisin kesäsiirtolana ja sitä voi vuokrata esimerkiksi leirikäyttöön. Olen ollut siellä pariin otteeseen laittamassa partiolaisille ruokaa. Kuulin toisella leirillä koulun historian.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails