Kemikaalikimara: Paniikin lietsontaa vai terveen järjen herättelyä?

tiistai 9. marraskuuta 2010

Paniikin lietsontaa vai terveen järjen herättelyä?

Vinkkaanpa teille Facebookin Ravitsemusuutiset-sivun, joka linkkasi Aitoa ruokaa-kirjan arvosteluni sivuilleen. Viimeisin status kyseisellä sivulla:

"Ravitsemusuutiset-seinällä on syntynyt hyvää keskustelua keskustelua Aitoa ruokaa -kirjan ja sen väitteiden ympärillä. Onko kirjassa kyse terveen järjen herättelystä, paniikin lietsomisesta vai jostain siltä väliltä? Oli miten oli, luonnollinen vs. teollinen vastakkainasettelu on keskiössä monissa tämän ajan ruokaliikkeissä."

Muutama lainaus keskustelusta:

"Oli kirjoitettu tuo juttu, kuin piru olis lukenut raamattua. Kirjaa en ole lukenut, mutta luulen että se on saavuttanut tavoitteensa. "

"Minua taas aidosti hämmästyttää, etteivät ihmiset oikeasti tiedä, mitä suuhunsa laittavat. Eikö ole tullut mieleen, miten ihmeessä joku tuote säillyy 6 kk syömäkelpoisena tai miten "toiset äidit" tekevät lihapullia reilu 2 eurolla kilo, kun tarjoius jauhelihakin maksaa vähintään 4 euroa."

"Minusta kirjassa kerrotaan juurikin oikealta kannalta asioita. kerrotaan faktat, mitä suurin osa ihmisistä ei ole edes ajatellut ostaessaan valmisruokia. "

" Mielestäni kirjat jotka vain lietsovat paniikkia, pysymättä faktoissa ja saavat kiksit ihmisten kiihdyttämisestä ja ylidramatisoinnista voisi jättää kaupan hyllylle."

Feisbuukkaajat, käykää kertomassa mielipiteenne.

8 kommenttia :

Pellon pientareella kirjoitti...

Kyllä tuo kirja on paikkansa ansainnut. Minä vähän luulen, että me "tiedostavat" ja asiasta kiinnostuneet ihmiset saatamme pitää noita asioita jo "vanhoina juttuina" ja itsestäänselvyyksinä. Olemme vieraantunteita enemmistön arkitodellisuudesta. Sen sijaan pelkäänpä ja uskonpa, että ns. keskivertokansalainen ei ihan oikeasti tiedä tai tiedosta, mieti noita asioita. Ja siksi niistä on hyvä puhua.

Marinoidut lihathan ovat niin "helppoja", miten ihmeessä pärjättiin ennen niitä. Tottakai marjajugurtit (=sokerijugurtit) ovat terveellisiä! Suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluu muutenkin aikamoinen luottamus auktoriteetteihin ja suomalaisen ruoan "puhtauteen" ja "aitouteen". Kun tähän vielä lisää työelämän paineet, kiireet, törkeän harhaanjohtavan mainonnan (ovathan esim. ranskalaiset perunatkin nyt jo "osa terveellistä ruokavaliota" kuin niissä on sitä rypsiöljyä), niin eivät kaikki ole suinkaan sitä mieltä, että esim. valmisruoissa on mitään vikaa tai haittaa. Rasvaa kartetaan viimeiseen asti, mutta miten saataisiin kaaliin, että se ei välttämättä ole se terveellisin vaihtoehto...

Juju kirjoitti...

Heti kun tulee yks toimeton päivä niin suuntaan kirjakauppaan "ja lietson sitten" miestäkin kotona ;)


Hohhoijaa, saahan sitä silmänsä ummistaa, ja uskoa yhä vaikka että maa on litteä jos haluaa aina kunkin ajan valtavirran mukana sokeasti uida.

Kiitos tästä blogista!

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos kommenteista.
Minua kyllä ihan oikeasti kiinnostaisi, mistä suomalaiset saavat isoimman lisäainekuormansa. Jotenkin tuntuu olevan vallalla meininki, että vapaaehtoisesti saa syödä vaikka mitä (karkit, limsat, energiajuomat, sipsit jne. koska pitäähän sitä voida herkutella). Jos ostaa marinoidun tuotteen, se on lähestulkoon kuin pirulle myisi sielunsa.

Pellon pientareella mainitsi hyvän pointin. Ranskanperunat eivät ole missään olosuhteessa terveysruokaa.
Minusta on tosi tervettä, että ruokakulttuurin rapistumisesta kirjoitetaan. Arvostan kuitenkin enemmän, jos kohua on vähemmän.

Anonyymi kirjoitti...

Lohdullisena pidän sitä, että 90-luvulla (opiskeluaikoina) hankkimassani Penninvenyttäjän keittokirjassa ensimmäisiä valmistettavia ruokia oli kaurapuuro! On helppo unohtaa, että terveellinen ruoka voi olla yksinkertaistakin.

Anonyymi kirjoitti...

Jos oikeasti todella haluaa välttää niiden kehoa kuormittavien aineiden pääsyä elimistöön, niin silloin pitäisi jättää päivittäinen tupakointi pois, samaten alkoholilla läträäminen ja kartoittaa lääkärin kanssa mitä lääkkeitä syö, onko niissä jotain sellaisia mitä ilmankin ehkä pärjäisi.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kaurapuuron ohella keitetty kananmuna. Yksinkertaista ja nälkäkin pysyy loitolla pitkään.

Anonyymi heti tässä yllä kirjoitti totuuden, jota moni ei halua kuulla. On paljon mukavampaa keskittyä siihen, mihin ei itse voi vaikuttaa. Kun ole joskus maininnut tupakoinnin, olen saanut lähes tulkoon tuhahtelevia vastauksia, että kaikkihan tuon tietää. Mutta oikeasti tilanne on juuri tuo. Tupakointi aiheuttaa todella merkittävän kemikaalikuorman. Siihen verrattuna moni muu seikka on pikkujuttu.

kte kirjoitti...

Itseäni vähän ärsyttää se, että vaikka itse yrittäisi vältellä "pahoja" juttuja kotona, niin hoidossa syötetään kuitenkin juuri niitä, mitä itse yritän kotona välttää, esim. maustettuja jogurtteja ja leikkeleitä. Välillä tuntuu, että ihan sama sitten, vaikka mieskin niitä välillä ostaa ja lapsille antaa, saahan ne niitä joka tapauksessa.

Ja välillä ihmetyttää, kun jotkut ihmiset, ketkä syö omasta mielestään terveellisesti ja hyvin, tekevät siis kotiruokaa, käyttävät ruokavaliossaan kuitenkin kaikkea sellaistakin, mitä en voi ihan terveellisenä pitää. Eihän kotona valmistettu ruoka aina terveellistä ole!

Kemikaalikimara kirjoitti...

kte: Jos ruokavalio on muuten kunnossa, maustettu jogurtti ei mikään kauhea asia ole.
Onko ruokavalio terveellinen, vaikka se tehtäisiin kotona, jos siitä esimerkiksi puuttuvat vihannekset.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails