Kemikaalikimara: Yrttipunkkipanta

keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Yrttipunkkipanta

Kirjoitin hiljattain koirien punkkipannoista, jotka sisältävät torjunta-ainetta. Punkkien karkottaminen on aiheellista, mutta joillekin koirille torjunta-aineellinen panta voi aiheuttaa ikäviä oireita. Poiketessani apteekissa näin pakkauksen, jossa luki isolla "Myrkytön punkkipanta". Kyseinen panta on tosin tarkoitettu kissoille, mutta vastaavanlainen panta löytyy koirillekin. Koska meillä on tumman harmaa kissa, jolta vähän väliä joudutaan nyppimään punkkeja kaulan seutuvilta, päätin kokeilla. Olin tosin varsin skeptinen koko asian suhteen, mahtaako toimia lainkaan.
Kyseisen punkkipannan teho perustuu yrtteihin. Toisin sanoen se haisee niin voimakkaasti yrteiltä ja kasveilta: eukalyptukselta, meelialta ja puolanmintulta, että öttiäiset pysyvät loitolla.  Tuumin aluksi, että kannattaako kiusata eläintä voimakkaalla hajulla, joka ei sinänsä ole paha, mutta ei erityisen hyväkään.  Omaan nenään se tuntuu aika tavalla, mutta ei kissa siitä tunnu piittaavan. Tosin haju on mielestäni hieman lieventynyt ajan kuluessa. Mutta mikä olennaisinta - punkkeja ei ole tarvinnut nyppiä. Tehoa pannalle luvataan neljä kuukautta. Kelpaa kissan löhoillä heinikossa. Luulisi kyllä, että etenkin koiria, joilla on tarkkaa hajuaisti, yrttipanta häiritsisi. Koirien versiossa varoitetaankin: "Tuoksu voi herkistää koiran hajuaistia." Onko kukaan kokeillut yrttipantaa koiralle?


Lue myös

14 kommenttia :

Kermaperse kirjoitti...

Meillä oli yks kesä koirilla yrttipunkkipannat ja itse olen ainakin sen verran hajuherkkä, etten paljoa pystynytkään koiria enää pitelemään.. En usko, että koirakaan tykkää siitä hajusta, jos ihmisellekkin meinaa tulla päänsärky.

Punkkipannat on kyllä ongelmallisia.. Tänä vuonna oli eka kerta, kun 5v. chihu-uroksellani ei ollut mitään punkkisuojaa.. Ehkä tyhmä veto, koska aina kun kävimme vanhempieni luona maalla, sai punkkeja repiä irti (saldo tähän mennessä 5kpl). Punkkipantaa käyttäessä saldo on yleensä jäänyt yhteen tai kahteen punkkiin kesässä.. Että kai niissä pannoissa jotain taikaa on. Koirallani on pitkä ja paksu turkki, joten punkkeja ei heti edes huomaa.

Asumme kuitenkin kaupungissa ja vietemmän pääasiassa kesämme täällä, joten kiinnostuttuani kemikaaleista vuosi sitten, päätin, ettei koiralleni enää tule punkkipantaa. Ei hirveästi innosta laittaa koiralle mitään, joka pitää käytön jälkeen viedä apteekkiin ja joka on ongelmajätettä, johon ei kannata ihmisenkään koskea. Lisäksi useampi tuttu koira (varsinkin terrierit) raapivat kaulansa verille/saavat hirveän allergisen reaktion.

Tiedä sitten oliko valintani tänä kesänä huono.. Onhan nuo punkit melkoisen kuvottavia ja pelottavia! Olen saanut repiä sellaisen itsestänikin irti, kun koira (jolla oli punkkipanta) nukkui kanssani samassa sängyssä!

Itse sanoisin, että kaupunkikoira ei välttämättä punkkisuojaa tarvitse, mutta koiralle, joka viettä aikaansa heinikossa, on punkkipanta ihan tarpeen. Ilmeisesti ne ihan oikeasti auttaa ainakin vähän, ettei punkit tartu. Pitää vaan muistaa, että koiratkin ovat herkkiä kemikaaleille.. toiset jopa vielä herkempiä.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Samaa mietin minäkin. Yrttipannan haju on melkoinen ja koirilla hajuaisti paljon tarkempi kuin ihmisillä.

Eihän se punkkien nyppiminen niin kovin mukavaa ole, mutta kun tekniikan oppii, käy ihan kätevästi. Kunhan lemmikki vain malttaa pysyä paikoillaan.

Stazzy kirjoitti...

Niitähän on olemassa semmoisia "punkinnyppijiä", eikö se lienisi hyvä ostos eläimelliselle ihmiselle? (aina välillä saa itsestäänkin irroitella).

deem kirjoitti...

Yrttipantaa kerran kokeiltu ja koira sekä ihmiset kävelivät seiniä pitkin hajun takia. Senpä vuoksi on joutunut käyttään noita myrkkypantoja ja -litkuja... älä koske käsin, mutta laita koiran iholle... ei kuulosta yhtään terveelliselle, mutta karkeakarvaiselle on pakko laittaa. Punkkeja on muuten kymmeniä kesässä.. kokeiltu ilman ja litkun kanssa eli tehoa on! lyhytkarvainen koiramme ei tarvitse punkkisuojia.. siihen ei kovin herkästi punkit tartu...

Yrttipantojenkin tehoon kuitenkin luotan, mutta haju ei koirille oo mieleinen. Mutta tämä on kyllä mielestäni jotain huuhaa-osastolle menevää http://www.pfcfinland.com/shootag/

Anonyymi kirjoitti...

Ilman punkkipantaa city-koirastani voi nyppiä punkkeja koko ajan. En laita mielelläni myrkkypantaa rakkaalle kaverilleni, mutta lopulta luovutin. Pannan kanssa punkkeja ei tule, mutta pannan teho on meillä ollut vain noin pari kuukautta, vaikka vaikutuksen pitäisi lupausten mukaan kestää kauemmin.

Koirani kärsi yrttipantakokeilusta aivan kamalasti. Kun olin päivän katsellut sen todella tukalaa oloa, otin pannan pois ja siirryin taas myrkkyversioon. Kunpa ei tarvitsisi sitäkään käyttää :(

Cuentista kirjoitti...

Omalla borderin pennulla pannan teho on ollut ihan uskomaton, koska haluan päästää koiraa irti pöpelikköön niin paljon kuin vain on mahdollista. Haju laantuu parissa viikossa hyvin paljon ja parin kuukauden jälkeen pitää tosissaan haistella, että erottaa pannasta mitään. Punkit on pysyneet poissa siitä päivästä saakka.

Itselle haju oli hyvin miellyttävän eukalyptusmainen, eikä tuntunut koiraa kiusaavan lainkaan. Asuntokin tuoksui pari viikkoa raikkaammalta. :D

Kemikaalikimara kirjoitti...

Hauwerine: Haju tosiaan laantuu melkoisesti parin-kolmen viikon aikana. Tuli mieleen, että mitä jos ulkoiluttaisi pantaa parisen viikkoa ennen kuin laittaisi sen lemmikin kaulaan. Pannallehan luvataan toiminta-aikaa peräti nelisen kuukautta.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä oli viime kesänä koiralla Best Friend- merkkinen yrttipanta, ostin muistaakseni S-kaupasta ja maksoi viisi euroa. Toimi täydellisesti, ei yhtään punkkia koko kesänä, vaikka vietimme aikaa myös alueilla, joilla punkkeja on runsaasti. Best Friendin pannan kanssa pitää huomioida, että tehon saavuttaminen vei muutaman viikon eli hyvissä ajoin kaulaan vain. Tuoksu ei ollut mielestäni häiritsevän voimakas, eikä koira huomannut koko pantaa!

Anonyymi kirjoitti...

Meillä koira itki sängynalla koko yön yrttipannan laiton jälkeen. Otin aamuyöllä/aamull 4-5 aikaan pois ja koira hyppäsi suoraan sänkyyn, nukahti heti ja alkoi kuorsaamaan. Raukan nenään oli käynyt haju niin kovasti.

Laitoin pannan uudelleen viikon päästä, kun pahin löyhkä oli laimentunut. Enää ei itkettänyt, mutta ilmeisemmin oli kutittanut ja rapsuttanut kaulaansa yksin ollessaan. Pannan kohdalle tuli iso märkivä hotspot, joka piti ell nukutuksessa puhdistaa ja ajaa turkki pois.

Ei enää koskaan. Meillä tullaan käyttämään myrkkyä niskaan tai ollaan ilman punkkisuojaa. Ei yhtään punkkia ole koiralla tänä kesänä ollut, vaikka suojaa ei tuon pannan jälkeen laitettu.

Kemikaalikimara kirjoitti...

No olipas ikävät kokemukset yrttipannasta.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin tänään apteekista yrttipannan sakemannille,maksoi 25 euroa!Otin pois pussista,se oli vähän aikaa sisällä pöydällä,mutta huoneistoon tuli niin voimakas,ällö hajy,että vein sen terassille tuulettumaan.Olen aiemmin käyttänyt tavallista valkoista pantaa,se oli mielestäni melko tuoksuton ja paljon kevyemmän oloinen. Yhden punkin käytön aikana poistin.Koiraa en ainakaan voi päästää sisätiloihin uuden pannan kanssa,ellei haju ulkona vähän edes laimene!Normaalisti ei itselläni ole päänsärkyä,mutta nyt kyllä on!!

Anonyymi kirjoitti...

Meidän koirilla ei yrttipanta toiminut lainkaan - siitä huolimatta sai monenmonta punkkia viikossa nyppiä pois. Sitä paitsi se panta haisi aika järkylle. Meillä toimii niskaan laitettava liuos, jota annostellaan muutaman viikon välein, riippuen koiran uintihaluista (yrttipannan kanssahan vesipetoa joutui kieltämään kastelemasta itseään:( ). Liuos ei todellakaan ole mikään eko, mutta ei haise yrttipannan tavoin eikä tarvitse niin tarkkaan varoa silittelemästä koiraa kuin tavan myrkkypannan kanssa.

Anonyymi kirjoitti...


ÄLKÄÄ KÄYTTÄKÖ yrtti punkkipantoja! On ollut kuolemantapauksia kissoilla. Tämän kertoi minulle kissoihin erikoistunut eläinlääkäri aikoinaan. En tiedä onko turvallisia yrtti pantoja olemassa.

N-77

Anonyymi kirjoitti...


Ei pidä myöskään käyttää koirille tarkoitettuja pantoja/punkkiaineita, ne voivat olla myrkyllisiä kissoille!
Vain kissoille tarkoitettuja saa käyttää.

N-77

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails