Kemikaalikimara: Oma maa mustikka, muu maa gojimarja

keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Oma maa mustikka, muu maa gojimarja

Keräsin huussipolun varresta mustikoita 6,8 kiloa. Oli ihan pakko punnita, mutta miksikään työn sankariksi en aio julistautua. Mansikat ja vadelmat kätevänä emäntänä ostin pahvilaatikossa ja käytin lapsityövoimaa mansikoiden perkaamiseen. Parina edellisenä vuonna mustikkasadot ovat keväthallojen takia olleet niukkoja, mutta onneksi ei tänä kesänä. Koko saalis meni sellaisenaan pakastimeen - lukuunottamatta tietysti niitä tuoreeltaan syötyjä. Mustikoita kannattaa kerätä, sillä ne ovat maukasta lähiruokaa parhaimmillaan - tai kuten nykyään kuuluu sanoa superfoodia. 
Arvostan ravinteikasta ruokaa ja täytän kesäisin pakastimemme marjoilla samalla hiemen hämmästellen superfood- ja gojihypetystä. En ole missään vaiheessa ymmärtänyt, miksi Suomeen pitää rahdata Kiinasta kuivattuja marjoja, jotka eivät edes ole kovin hyviä. Mielestäni kotimaiset marjamme päihittävät maultaan  gojimarjat mennen tullen. Hinnallakaan ei valintaa voi perustella. Helsingin Sanomien kuluttajasivulla 28.7.2010 kerrotaan gojimarjojen torjunta-ainejäämistä. Lehti tutkitutti kolmen eri maahantuojan kiinalaisia gojimarjoja. Kaikissa tutkituissa erissä oli torjunta-ainejäämiä reilusti yli EU:n sallimien rajojen. Kaikista marjoista löytyi liian suuria pitoisuuksia hyönteisten torjuntaan käytettävää asetamipridiä ja kolme muuta torjunta-ainetta keikkui nipin napin sallitun rajoissa. 
Oma maa mansikka, mustikka, vadelma, puolukka, herukka - muu maa gojimarja. Nyt se on nähty.


Mustikanpoimijoille vinkiksi perkaamisen helpottamiseen roskaimuri, tai pikemminkin laite, jonka voi liittää pölynimuriin. Vekotin kiinnitetään pöydän reunaan ja putken yläosaan liitetään imurin letku. Kun suppiloon kaataa marjoja, kevyet roskat, kuten neulaset ja lehdet, nousevat imurin ahnaaseen kitaan. Marjat ovat kuitenkin sen verran painavia, että putoavat roskattomana alla olevaan astiaan. Kätevää kuin mikä. Nyppimiseltä ei kuitenkaan täysin välty, sillä vekotin ei erottele raakoja marjoja kypsistä. Ne täytyy vielä käsin napsia. 


PS. Lue vielä edellinen kirjoitukseni energiajuomista. Juttuun on tullut täydennystä. 

Lue myös

3 kommenttia :

Pellon pientareella kirjoitti...

Heh, Pelle Peloton ja keksintönsä :). Mustikat ovat ihania, ihmeen isoja sinun näyttävät olevan. Meillä niitä on vähemmän ja pienempiä.

Itselläni on goji-marjoja, mutta tuo yksi pussi on kestänyt tosi kauan eli niitä kuluu vähän, ei vain tule käytettyä. Itse pidän niiden mausta kyllä, samoin koirat. Mutta on minulla myös kuivattua mustikkaa, jota mielellään söisin enemmänkin. Kuivattujen marjojen hinnat vain ovat kovia (eikä mulla ole nyt juuri pakastinta, kun hiiret rikkoivat sen...).

Kiitos tuosta Hesarin artikkelin referoinnista, itselle kun ei Hesaria tule. Tuohon superfood-juttuun liittyy paljon ärsyttävää kaupallisuutta ja elitismiä ja lapsellista guruilua, mutta on siellä seassa ihan hyviäkin ruoka-aineita. Tuodaanhan Suomeen ulkomailta jatkuvasti muutenkin paljon ruokaa, jota syömme päivittäin. Niiden laatu ja puhtaus on sitten eri asia.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Pellon pientareella: En tiedä, kuka Pelle Peloton moisen on keksinyt. Muutama vuosi sitten kuulin työkaverilta, että moisia on olemassa ja myynnissä. Kätevähän tuo on.
Ulkomailta tuodaan Suomeen paljon ruokaa. Näiden superfoodien kanssa vaan on mielestäni vähän käynyt niin, että niitä on alettu pitää parempina kuin kotimaisia vaihtoehtoja. Ensin hehkutetaan gogia ja macaa ja perään saatetaan mainita mustikat ja muut marjat.

Linda kirjoitti...

Mustikat kunniaan! Paljon ekologisempi, terveellisempi ja vieläpä paremmanmakuinen vaihtoehto kuin goji-marjat :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails