Kemikaalikimara: Kirppisten nurja puoli

keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Kirppisten nurja puoli

Juuri kun pääsin kirjoittamasta kirppiskävijöiden arkkityypeistä, oli seuraavana päivänä aiheesta juttua myös YLEn uutisissa. Kirppisostosten suosiminen ei välttämättä vähennä kulutusta, vaan voi jopa lisätä sitä. Uusi vaate saatetaan ostaa herkemmin, jos ajatuksena on, että voihan sen sitten laittaa kirppikselle. Vaatteiden kiertoaika on lyhentynyt ja määrä lisääntynyt eli kuluttaminen on kasvanut.
Vaatteiden hamstraamiseen vaikuttaa muun muassa vaatteiden halventuminen, muodin nopea vaihtuminen ja  vaatteiden lyhyt elinikä. Riikka Räisänen Helsingin Yliopistolta antaa ohjeeksi ostaa ajatonta ja laadukasta. Taidanpa viedä pari jo hyvin palvellutta, mutta edelleen hyväkuntoista jakkuani korjattavaksi. Säätöä pituuteen, eikä tarvitse hankkia uusia - ei kaupasta eikä kirppikseltä. 
Katsokaa pätkä YLE Areenasta, Uutiset Maanantai 24.5. klo 18.50, kirppisosuus alkaa noin 5:25 minuutin kohdalta. Ohjelmasta bongasin ainakin lastenvaatehamstraajan, jolla mukana leluja kärryyn keräävä jälkikasvu. Ovatkohan muut haastateltavat satunnaisia haahuilijoita vai täsmäiskijöitä?

Lue myös

6 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Olen havainnut tuttavapiirissäni saman :(

Oma "yksi-sisään-yksi-ulos" -taktiikka toimii hyvin, muuten tavaramäärä huushollissa kasvaa. Ja jos en raaski jostakin vanhasta luopua, niin jääpähän uusi roina ostamatta; joka lienee ympäristön kannalta se kaikkein paras vaihtoehto.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Minusta kirppikset ovat mainioita paikkoja, joissa voi tehdä todellisia löytöjä. Kierrättäminen on hyvä juttu, ylenpalttinen kuluttaminen ei. Minusta sekä tavaratalot, marketit ja muut kaupat sekä kirppikset ovat täynnä tavaraa, joita ihmiset eivät oikeasti tarvitse.

Anonyymi kirjoitti...

Kaippa tuokin voi olla totta, mutta kyllä noi vaatehifistelijät ei yleensä mieti et tää menee sit kirppikselle vaan ostaa sen uuden kaman kävi miten kävi. Ainakin näin on oma kokemus. Kirppikselle meneminen myyjäksi on myös itsessään jo oma urakka ja vaatii vähän tiettyä luonnetta, että jaksaa nöpöttää siinä 6-8h.

Itse yleensä menen kirppikselle aina täsmäiskemään, mutta harmi ettei siellä toi miesten valikoima oo kauheen iso.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Totta tuokin Anonyymi. Osa ostaa kaapit täyteen hyödynsi kirppiksiä tai ei. Yllättävää on se, että vaikka ainakin periaatteessa kirppismeiningin pitäisi olla kannanotto kuluttamiseen, se ei vähennä sitä.
Olen itse vienyt tavaraa itsepalvelukirppikselle. Siellä ei tarvitse seisoskella koko päivää, vaan voi vuokrata myyntipaikan. Toki myynti vaatii hinnoittelun, kuskaamisen, päivittäisen järjestelyn ja loppujen pois roudaamisen, mutta noin kaiken kaikkiaan suht' helppo tapa.

h. kirjoitti...

Itse tsekkaan aina huuto.netin ennen jotain tiettyä hankintaa, koska kirppareilla kiertely on enemmän sattumanvaraista ja usein olen löytänytkin tarvitsemani tavaran tai vaatteen.

Toki tämä kirppistouhu usein lisää kokonaiskulutusta, koska varsinkin huuto.netissä myydään paljon uutta tai lähes uutta - ostaja hyötyy, mutta kulutus ei sinällään laske - varsinkin jos myyjä ostaa uutta myymiensä uusien tilalle...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Niinpä, "vihreä" kuluttaminen on myös kulutamista.
Huutonet varmaan osaltaan lisää tavararumbaa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails