Kemikaalikimara: Kylmää pyykkäystä

sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Kylmää pyykkäystä

Pyykkäysteema jatkuu fosfaateista pesulämpötiloihin. Kuvan avanto on muistuttamassa ajasta vuosikymmenien taakse, jolloin pyykit pestiin saunalla ja huuhdeltiin avannossa.  Lukekaapa pätkä Helsingin rantojen historista (Lähde: Itämeren tyttären likaiset helmat, Ympäristöhistoria Helsinki, 2005)
Talvella on oma erityinen asemansa pyykinpesun historiassa. Talvet ovat etelärannikolla näennäisesti lauhempia kuin sisä-Suomessa, mutta jäälakeudelta puhaltava tuuli tekee pakkasilmasta vielä kylmemmän. Talvella pyykit huuhdottiin avannossa. Märät, raskaat pyykit huuhdeltiin paljain käsin varoen etteivät arvokkaat lakanat päätyneet Ahdin vuoteeseen. Vesi avannossa oli nolla-asteista, mutta viima oli usein vielä jäätävämpi. Siten pyykin vääntäminen käsivoimin oli vielä huuhteluakin koettelevampaa työtä.
Raskas työ, märkä pyykki ja sulava lumi kastelivat avannolla työhön kyyristyneen pyykkärin: kuuma ja kylmä hiki vuorottelivat. Jääkylmä merivesi ja lumipyry kangistivat niin paljaat sormet kuin muutkin jäsenet. Tuulensuojaksi pystytetystä kankaasta ei ollut apua 20-30 asteen pakkasessa. Jäinen Suomenlahti levisi pyykkärien edessä kuin hyinen suuri, valkoinen lakana, joka riepotteli mielin määrin naisia.
Nykyisin ei moista extremepyykkäystä tarvitse tehdä, kun pyykkikoneet hoitavat homman.  Kyllä meillä on helppoa. Ei tarvitse kuin pohtia, millä aineella pesee ja missä lämpötilassa. Tai no, täytyyhän ne pyykit laittaa koneseen ja pesun jälkeen koneesta kuivumaan. Seuraavan kerran, kun homma ottaa aivoon, kannattaa lukea pätkä avantopyykkäyksestä.

Toimivatko kylmäpesuaineet?

Helsingin Sanomien kuluttajasivuilla oli juttu uusista pyykinpesuaineista, joiden sanotaan toimivan jo 15 asteen lämpötilassa. Valmistajien perusteluna asialle ovat havainnot, että monet tahrat, kuten pigmentit, kananmuna, maito, veri, kaakao, puuro, irtoavat helposti jo viiden minuutin kuluttua pesun alkamisesta ennen kuin vesi on edes ehtinyt lämmetä. Säästyyhän tällä konstilla energiaa.
Asiantuntijat ovat jossain määrin skeptisiä, sillä esimerkiksi rasvalika  irtoaa kylmässä vedessä huonosti. Yrittäkääpä vaikka pestä paistinpannua kylmällä vedellä. Nykyisissä koneissa ei edes ole 15 asteen pesuohjelmaan, mutta toki sellainen uusiin koneisiin tehdään kylmäpesun yleistyessä. Käytännössä pesuvettä ei silloin lämmitetä lainkaan. Pyykinpesussa vaikuttavia asioita ovat pesuaine, lämpö, liike ja aika. Kylmäpesuaineita voi käyttää tavallisissakin lämpötiloissa, mutta siihen tarkoitukseen ne ovat hintavampia kuin normaalit pesuaineet. Minulla ei ole kokemusta kylmäpesuaineista. Onko sinulla?

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Olen käyttänyt kylmäpesuaineita pari kuukautta. Markkinointipuheet ovat ... markkinointipuheita. Lapsiperheen tahrat eivät lähde normaaleissakaan (40-60 astetta) pesulämpötiloissa, joten 15 asteinen pesu sopii lähinnä bilevaatteiden 'raikastukseen'.

Kaikkein hankalimmaksi on osoittautunut kuivunut veri - vihanneksia pilkkoessa juuri teroitettu veitsi teki vahinkoa, ja tahra lähti pesussa vasta toisella kierroksella (lämpötila 60 astetta).

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos tiedosta. Tuota vähän arvelinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos postauksesta. Luin tuon koko linkin takana olevan jutun. Kaiken tiedon lisäksi päällimmäiseksi tuli ajatus siitä, etten ikinä enää huokaa marttyrimaisesti kun muistan, että koneessahan oli ne pyykit: täytyy mennä peräti alakertaan asti ripustamaan telineelle. Kyllä on Helinällä helpompaa, kuin vuosisadan vaihteen pyykkärillä...

Helinä

Kemikaalikimara kirjoitti...

Helinä, minä levittelen nykyisin pyykit ilomielin telineelle. Vaikka voiisihan sitä tietty vaihtoehtoisesti tarpoa polkua pitkin avannolle pyykkisaavin kera - edes kerran kokeeksi. Taitaa kyllä jäädä väliin...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails