Kemikaalikimara: Pyhä Lotto ja Santa Materia

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Pyhä Lotto ja Santa Materia

Pyhäinpäivän viikonloppuun sopii pohdiskelu viime viikolla uutisoidusta pyhäinhäväistyksestä. Alun perin pyhäinhäväistys mainittiin itse uutisessa, mutta lieneekö otsikosta tullut palautetta tai toimitukselle pistos sieluun, kun otsikko muutettiin neutraalimmaksi: "Lottoarvontaan tulossa pelle ja katsojien nettiterveisiä."  Ilta-Sanomat provosoi aiheesta keskustelupalstallaan 28.10.2009.
Lottoarvonnassa pomppiva pelle on pyhäinhäväistys!
Perinteinen Loton ja Lauantai-Jokerin arvonta on kohta historiaa, kun lähetyksen sisältö muuttuu ja arvontalähetykseen tulee uusi ja hauskaksi kaavailtu Jokerihahmo.
Arvontalähetyksessä pomppiva pellehän on suoranainen pyhäinhäväistys! Juontajana toimiva jokerihahmo syö veikkausinstituution uskottavuutta ja tekee lähetyksestä paremminkin lastenohjelman. Mitä mieltä sinä olet?
Jokeri


Minulle oli täysi uutinen, että lottoarvonta  on jotenkin pyhä toimitus ja että sen voi häpäistä. Kyseessä on rahapeli, jota pelataan miljoonien eurojen ja sitä myöden korkeamman elintason ja materian toivossa. Mutta ehkä tässä kuitenkin piilee jonkinlainen totuus. Ehkä Iltasanominen otsikko kuvaa nykyistä arvomaailmaa. Raha ja materia ovat pyhiä asioita, joiden temppeleinä toimivat Veikkauksen pääkonttori, Jumbot, Ideaparkit, Isot Omenat sekä muut ostosparatiisit. Taivasosuutta paratiisiin tavoitellaan veikkaamalla.

Santa Materia

Elämässä on monenlaisia käännepisteitä, kuten muutto omaan kotiin, työelämään siirtyminen, lasten saaminen. ja uusien harrastusten löytäminen. Nuoreen kotiin tarvitaan kaikenlaista, mutta entä sitten, kun on jo kaikkea? Minua hämmästyttää se, miten paljon ihmiset viettävät aikaa ostoskeskuksissa. Käyn itse niissä vain kun on pakko. Ruokaostokset hoidan mieluusti pienemmissä liikkeissä. Kirppiksillä käyn, mutta enimmäkseen poistun ilman ostoksia. Miksi ostaisin jotain, jota en tarvitse? Vain siksi, että se on halpa tai niin sanottu merkkituote?
Luetuimmat ja suosituimmat blogit ovat muotiaiheisia ja muotihan vaihtuu tiuhaan. Bloggaajat esittelevät vaatehankintojaan ja -yhdistelmiään. Bloggaaja Evil Dressmaker pohti asiaa ja päätti aloittaa  kokeilut pukeutumislaboratoriossa
Nyt jo lähes kaksi vuotta erilaisia tyyli- ja muotiblogeja lukeneena täytyy toisinaan ihmetellä sitä miten paljon ihmiset ostavat jatkuvasti uutta tavaraa. Toiset blogit keskittyvät esittelemään lähes pelkästään uusia hankintoja enkä voi olla hämmästelemättä miten uutta esiteltävää riittää lähes jokaiselle viikonpäivälle. Kun koskaan ei näe sitä miten ihmiset hankkiutuvat eroon vanhoista vaatteistaan alkaa väkisinkin miettiä millaiset vaatevarastot ihmisillä täytyykään kotonaan olla.
Näiden pohdintojen ja oman ärtymyksen seurauksena olen päättänyt aloittaa massiivisen projektin nimeltä Pukeutumislaboratorio. Projektin aikana käyn laboratoriotestien omaisesti läpi oman vaatekaappini sisältöä ja teen pukeutumistestejä kokeillen omasta kaapista löytyviä vaatteita ja asusteita. 
Testien lopputuloksena hamassa tulevaisuudessa olen toivottavasti saanut vaatekaappini yhtenäisemmäksi, tiiviimmäksi ja lemppari-pitoisuudeltaan kylläisemmäksi.
Tästä linkistä löytyvät kaikki Evil Dressmakerin laboratoriokokeilut. Täytynee itsekin aloittaa labrahommat. Olen myös pohtinut kirjoittamista antishoppailusta. Vastarannankiiskinä en aio kertoa, mitä olen ostanut vaan mistä olen luopunut. Materian hankkimisen sijaan focus materiasta irti pääsemiseen ja tarpeettoman tavaran välttämiseen.

Joulukin taas lähestyy. Teen teille joulukalenterin, jossa ei anneta ostosvinkkejä, vaan kaikenlaista  muuta hyödyllistä ja mukavaa joulua ajatellen. Joululauluksi valittakoon joku muu kuin Santa Materia.

Lue myös
Sata kehua
KEHU 65. Kehut kirpparitoiminnalle, jolla yhdelle tarpeeton tavara saadaan käyttöön tarvitseville. Joskaan kirppareilla käydessä ei kannata keksiä tarpeita.

Kuva: http://www.flickr.com/photos/jopemoro/ / CC BY-ND 2.0

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen bloggaus! Olen itsekin miettinyt, että miten kanssatoverini hommautuvat materiasta eroon vai ostavatko he aina vain uusia säilytyskomeroita ;)

Minun strategialleni (yksi sisään - yksi ulos) kaveripiirissä hieman naureskellaankin, mutta omasta mielestäni se toimii hyvin. Jos ostan uuden paidan, yksi lähtee UFF:lle tai kiertoon. Ja jos en raaski mistään vanhasta luopua, niin kenties uusi ostos ei ole tarpeeksi hyvä tullakseen kotiini...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Harrastan myös tuota yksi sisään - yksi ulos- strategiaa. Vaan nyt taidan muuttaa sen pelkäksi yksi tai useampi ulos-strategiaksi. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails