Kemikaalikimara: Sikiön ravinto - väitös ja vastalause

tiistai 20. lokakuuta 2009

Sikiön ravinto - väitös ja vastalause

Sattuipa silmiini jokin aika sitten Iltalehdessä mielipidekirjoitus, jossa puhuttiin raskaana olevista ja suomalaisesta ruoasta. Kaivoin esiin väitöstutkimuksen, johon mielipidekirjoituksessa viitattiin: Väitös: Lapsi altistuu ruoan syöpää aiheuttaville aineille jo ennen syntymäänsä

Proviisori Kirsi Annola on väitellyt sikiön altistumisesta syöpää aiheuttaville aineille, joita ovat muun muassa akryyliamidi sekä nitrosoamiinit. Akryyliamidi on se aine, joka ruotsalaiset tutkijat löysivät vuonna 2002 perunalastuistaa, ranskanperunoista, näkkileivästä ja muissa kuumentamalla valmistetuissa ruoka-aineista. Nitrosoamiineja syntyy, kun syö nitraatilla säilötyssä ruoka, kuten lihaa, makkaraa tai kalaa. Ainet kulkeutuvat helposti ja täydellisesti sikiön verenkiertoon. Altistuminen suurelle määrälle haitallista ainetta sikiön kehityksen kriittisissä vaiheissa voi aiheuttaa haittaa lapsen terveydelle. Lapsi siis altistuu vaarallisille aineille jo ennen syntymäänsä, mikä ei sinänsä ole mikään uusi asia.Väitöksen johtopäätöksenä todetaan, että raskauden aikana tulisi syödä monipuolisesti ja välttää yksittäisten ruoka-aineiden liiallista saantia.
Vastalause väitökseen

Iltasanomissa julkaisiin 3.10.2009 oheinen mielipidekirjoitus:

Suomalainen ruoka sopii odottajalle
Äidin ruokavalio voi altistaa sikiön monille vaarallisille aineille jo ennen syntymää, kertoo tuore väitöskirja. Toki ruuan kemikaalit löytävät tiensä kohtuun ja vauvaan, mutta pitoisuudet ovat tähtitieteellisen pieniä, eivätkä ole lapselle vaarallisia. Merkittävimmät - sikiösairauksia aiheuttavat - myrkyt raskauden aikana äiti voi saada kuitenkin tupakansavusta ja alkoholista. Alkoholi muuttuu myrkylliseksi astealdehydiksi ja tupakansavusta kertyy sikiöön muun muassa raskasmetalli kadmiumia, syöpävaarallisia nitrosoamiineja, häkäkaasua unohtamatta. On myös turha pelotella äitejä kalansyönnillä, sillä kolmasti viikossa kalaa syöneet äidit synnyttävät älykkäämpiä lapsia. Myöskään liikenteen päästöt eivät yllä lähellekään tupakan ja alkoholin aikaansaamia sikiövaaroja.
Hannu Vierola
gynekologi
Iiisalmi
Baby Cup

Vierola on kirjoittanut tupakkaa käsittelevät kirjat, joista kirjoitin hiljattain arviot.  Ymmärrän Vierolan kommentint, sillä kovin kaukana ovat keskenään se, syökö äiti liikaa näkkileipää ja makkaraa, kun samaan aikaan käydään keskustelua siitä, pitääkö alkoholistiäidit laittaa raskausajaksi pakkohoitoon. Suomessa syntyy vuosittain arviolta noin 100 alkoholin vaurioittamaa FAS-lasta (FAS= fetaalialkoholisyndrooma) ja 400 lasta, joilla on äidin raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä johtuva keskushermoston toimintahäiriö. Noin 10 000 sikiötä vuosittain altistuu haitallisille aineille johtuen äidin tupakoinnista. Raskauden aikana nimittäin savuttelee päivittäin tai satunnaisesti noin 15 % äideistä. Ei ole helppoa terveytemme vaalijoilla. Osa väestöstä on erittäin tarkkaa ja tiedostavaa, osa ei piittaa yhtään mistään.
Vaan mitäpä pitäisi tuumia kalansyönnistä? Aamulehden jutussa "Kemikaalit, aina läsnä arjessa" 14.8.2009 emeritusprofessori Jouko Tuomisto toteaa: "En ole ollenkaan ylivarovainen, jos neuvon, että haukea kannattaa syödä vain kerran tai kaksi kuussa."

Lue myös:
Sata kehua

KEHU 61. Kehut Helsingin työväenopiston luennolla käyneille aktiivisesta osallistumisesta pohdintoihin. Hienoa!

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails