Kemikaalikimara: Muun maan mustikat

keskiviikko 12. elokuuta 2009

Muun maan mustikat

Mustikkasesonki on parhaimmillaan. Paikoillen mättäät ovat niin sinisenä, että metsässä poikenneet tutut ovat kertoneet kärsineensä lähes ahdistusta, kun eivät pysty poimimaan kaikkea. Mustikkaa käytetään silmien hyvinvoinnin edistämiseen ja näön parantamiseen. Mustikoiden sanotaan parantavan hämäränäköä. Minulla eivät aamuisin silmät aukea, ellen saa luonnonjogurttimarja-annostani.
Paitsi että mustikka on superruoka, se on myös vientituote. Arktiset aromit kertoo vuoden 2008 mustikkaviennin olleen 4,9 miljoonaa kiloa. Suuri osa marjoista ei päädy kulinaristien ruokapöytään vaan ne prosessoidaan. Metsämarjoista eristettyjä raaka-aineita käytetään muun muassa kosmetiikkatuotteissa ja ravintoainelisissä. Mustikat viedään muille maille ja ne palaavat kapseleina kauppojen hyllyille.
Selailin mielenkiinosta erilaisten mustikkakapseleiden tietoja. Kapselit sisältävät mustikkauutetta tuotteesta riippuen 80 - 400 mg eli enimmilläänkin yhdessä kapselissa on mustikkaa alle puoli grammaa. Mikä määrä mustikoita tarvitaan moiseen uutemäärään? Kourallinen riittänee. Flavonoidit mieluummin tuoreista mustikoista ja näiden lisäksi esimerkiksi C-vitamiinia, joka kapseleiden valmistuksessa tuhoutuu - kuten myös maku. Yhden tuotteen seloste kertoo kapseleiden sisältävän väriaineina karmiinia ja lääkehiiltä. Mustikkakapseleita syödään marjojen sisältämien favonoidien, antosyaanien, takia. Antosyaanit antavat mustikalle voimakkaan sinisen värin. Miksi ihmeessä mustikan väriainetta pitää värjätä? Halutaanko kenties antaa kuva, että kapseleissa on mustikkaa enemmän kuin sitä todellisuudessa on?
Aidot mustikat päihittävät kapselit mennen tullen. Kaikissa maissa ei kuitenkaan ole saatavilla mustikkaa, joten esimerkiksi hämäränäköään parantaakseen mustikkakapselit saattavat puoltaa paikkaansa. Suomalaisilla sen sijaan on mahdollisuus marjastaa - joko metsässä, kaupassa tai torilla. Kuukauden annos mustikkakapseleista maksaa 12-30 euroa. Siihen nähden viiden kilon laatikollinen mustikoita on edullinen ostos. Syökää marjoja ja hamsteroikaa pakkaseen antosyaaneja, polyfenoleita, siemenöljyjä ja kuituja. Mustikka on hieno marja.

Sata kehua

KEHU 27. Poikani (12 v.) kävi tuttavaperheen kanssa Tallinnassa. Tuliaisena sain kauniin kukkakimpun Tallinnan torilta, värit juuri minulle harkittuina sekä pienen levyn tummaa suklaata. Hienosti mietitty, suuri ilo ilman tarpeetonta tavaraa.
Kuva: Miika Silferberg, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisenssillä

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Ketä kiinnostaa! Sinulle mukava asia, turha toitottaa netissä ja tuhlata bittejä. Niidenkin bittien tuottamiseen on käytetty luultavasti fossiili energiaa jota sinä tuhlaat. Äskettäin oli lehdessä hyvä artikkeli, jossa 10 ärsyttävintä facebookkausta, yhtenä oli juuri tämä ihmisten tapa kirjoittaa että "join äsken kahvia" tms. - hohhoijaa -

Kemikaalikimara kirjoitti...

Oletan, että anonyymin kommentti koski kehua numero 27 eikä mustikkajuttua. Kehu on tosiaan henkilökohtainen asia, mutta voin kertoa taustat, miksi näitä kirjoittelen. Facebookiin en tekemisiäni kirjoita, enkä muuallekaan.

Minulla on menossa 100 kehun kampanja. Pyrin lisäämään juttujen loppuun jonkun mukavan asian. Mikä tai kuka on kehumisen arvoinen. Koko kampanja lähti liikkeelle siitä, että kyllästyin loputtomaan negatiivisuuteen, johon netissä törmää.
Pyrin nostamaan esiin iloisia ja mukavia asioita. Nyt se sattui olemaan tuollainen. Positiivista energiaa pitää tuhlata, joten hyvää päivän jatkoa kaikille lukijoille!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails