Kemikaalikimara: Litratolkulla kolaa

sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Litratolkulla kolaa

Virvoitusjuomia ostetaan tyypillisesti kolmen litran erissä. Tervyedenhoitoalalla työskentelevä ystäväni ihmetteli lääkäreitä, jotka tulevat töihin puolentoista litran kolapullo matkassa. Juoma sitten litkitään päivän mittaan. Janon sammuttamiseen on parasta ihan tavallinen vesi.

Virvoitusjuomien haittoja voi listata useita:
  • happamuus heikentää hammaskiillettä varsinkin päivän mittaan lipiteltäessä, kolajuomien pH on noin 2,5
  • juomat sisältävät joko runsaasti sokeria tai makeutusaineita sekä lisäaineita
  • kolajuomat sisältävät fosfaatteja, jotka on yhdistetty osteoporoosiin
  • pienet lapset pyörivät kuin hyrrät kofeiinin takia (Nähty on. Isoveli totesi, ettei pikkuveljelle saa antaa kokista, koska se sekoaa siitä.)
Entä ne hyvät puolet, kuka kertoo? Minä en keksi.
Julmana äitinä olen kieltäytynyt ostamasta kolajuomia. Virvoitusjuomia ostan erityistilanteissa, syntymäpäiville tai kun on tulossa vieraita. Janojuomia ne eivät ole, kuten eivät ole tuoremehutkaan. En ole ajamassa virvoitusjuoma-absolutismia, vaan miettimään määriä. Varsinkin nuorilla käyttö on ihan tolkutonta. Vuodesta 1980 lähtien juomien kulutus on kaksinkertaistunut. Evira muistuttaa aiheesta tiedotteessaan: Katso mitä juot - pakkausmerkinnät paljastavat, 3.7.2009

Ohessa 60-luvulta Siff Cola-mainos, jossa esiintyvät Bosse ja Robert Österberg. Korkit ovat vanhanaikaisia metallisia repäistäviä, jotka eivät tahtoneet aueta millään. Moni limsapullo avattiin sormet verillä. Limut myytiin tuolloin 1/3 litran pulloissa, joita nykyisin vastaa 1/2 litran pullo. Siinä missä ennen ostettiin kolmasosa litraa juomaa, nykyisin monelle normiostos on 4,5 kertainen määrä.
Mainoksen lopussa on teksti iskelmäkilpailusta, jonka palkintona on 12 magnetofonia. Pitääpä kysyä jälkipolvelta, tietävätkö he mikä magnetofoni on.
Lue myös:
Sata kehua

KEHU 12. Juomasuosikkini on kivennäisvesi. Makeista juomista mummun vadelmamehu on ylivoimaisesti parasta.

11 kommenttia :

Jokivaris kirjoitti...

Löysin tänne Kulutusjuhlan kautta ja täytyypä sanoa että on loistava blogi!

Tuo sokeripitoisten juomien litkiminen on tosiaan jotain käsittämätöntä, kun sitä harrastavat nuorten ja lasten lisäksi omatkin vahvasti keski-ikäistyvät kaverini. Hanavesi ja kahvi pienen kermatilkan kera ovat riittäneet minulle jo vuosia. Jos pitää ostaa kaupasta pullotettua juomaa matkaan, niin sitten kivennäivettä.

Olet muutamassa kirjoituksessa sivunnut kysymystä siitä mikä on ihmiselle vaarallisin kemikaali. Ajatus ei ole omani, mutta vahva ehdokas ykkössijalle voisi olla testosteroni. :) Ainakin jos katsotaan koko ihmiskunnan historiaa, niin se on välillisesti aiheuttanut runsain mitoin kauhua ja kuolemaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jälleen kerran olen samaa mieltä. Viime joulun hittituote oli limsakone, tällä kertaa lanseerattuna hapollisen veden tuotantoon... Lapsiperhetuttavamme näyttävät tosin käyttävän niitä vielä tolkuttomamman limsamäärän valmistamiseen.

Omissa hampaissani on jo eroosio, lapseni hampaita en halua pilata. Meillä limun kulutus on vähäistä, ja tuttavaäidit kieltämättä katsovat kieroon kun tarjoan lapselleni pillimehua, jonka sokeri on vain hedelmistä itsestään. (Kyllä, sellaisiakin on, ja ne ovat oikein hyviä.)

Valio osoittaa aikamoista vastuuttomuutta, tämän kesän suosikkijuoma tuntuu leikkipuistoissa olevan Grandi - kolan makuisena. En sitten tiedä, vaikuttaako taannoinen ravitsemussuositus (ei kofeiinia alle 16-vuotiaille) tuotteen elinkaareen. Toivon niin.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ainakaan ole törmännyt pelkkään Grandi Kolaan. Onkohan kyseessä Valion Grandi Appelisiini-Kola, joka muuten on kofeiiniton tuote. Myös muita kofeiinittomia kolajuomia löytyy, kuten Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Rio Cola.

*P* kirjoitti...

Minusta on outoa, että lapsille annetaan janoon pillimehua. Mukulat voi juoda vettä siinä missä aikuisetkin. Sen ymmärrän, että lapset saavat mehua silloin kun aikuiset juovat kahvinsa.

Sisareni on juuri näitä pepsimaxin lipittäjiä. Vesi maistuu kuulemma pahalta, joten hän juo janoonsa 1,5 - 3 l lightkolaa tai muuta limsaa päivässä. Kun siinä ei ole energiaa, niin on sitten ilmeisesti verrattavissa veteen.

Sisko on pyylevä, pöhöttönyt ja kärsii ummetuksesta. Veden juontia ei kuitenkaan voi kokeilla, jos vaikka auttaisi ko vaivoihin.

*P*

Kemikaalikimara kirjoitti...

Jos vaihtoehtona on makea juoma tai vesi, hyvin moni valitsee sen makean. Eräs iäkäs sukulainen ei juo juuri lainkaan vettä, vain mehua, maitoa tai light-siideriä (alkoholitonta). Vesi ei kuulemma maistu.
Nuorisolle normiannos on 1½ litran pullo. On kuulemma paljon halvempaa kuin pienissä pulloissa...
Pientä dilemmaa on siinä, että limsat olisi hyvä juoda ruuan kanssa, mutta eihän makea limppari mitään ruokajuomaa ole. Uunilohta kokiksella tai kaalilaatikkoa jaffalla. Ei oikein natsaa. Ehkä sitten jälkkäriksi. Janojuomia ne eivät saa olla, ei lapsilla, nuorilla eikä aikuisilla. Mitähän mahtaa tapahtua, kun limsasukupolvi on kasvanut aikuiseksi?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Unohtui kertoa, että lightsiidereitä juova sukulainen kärsii löysästä vatsasta. Lopettaisi moisten litkimisen, niin helpottaisi. Monella makeutusaineet laittavat vatsan sekaisin.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Jokivariksella hyvä pointti vaarallisimman kemikaalin suhteen. :)

*P* kirjoitti...

Henk.koht. olen sitä mieltä, että jano lähtee tasan kahdella aineella: vedellä ja vissyllä. Kaikki muut juomat ovat yhtän tyhjän kanssa. Mutta mä olenkin vesiaddikti. Voisin varmaan juoda itseni sairaalaan a la Karita Tuomola.

*P*

Kemikaalikimara kirjoitti...

Vesi ja vissy on tosiaan parhaat janonsammuttajat, myös minun mielestäni.
Kuljetko *p* vesipullon kanssa, jos kerran olet vesiaddikti? Vettä on hyvä juoda, mutta hiukan joskus ihmettelin, kun joku tuli tunnin palaveriin vesipullo matkassa. Sen ajan luulisi pärjäävän ilmankin.

SmileFIN kirjoitti...

kukkahattutädit ja moraalinvartijat vauhdissa. ei asioista kannata liian suurta numeroa tehdä, kerran me täällä vaan eletään, joten eletään se kunnolla.

Kemikaalikimara kirjoitti...

SmileFIN, valinta on täysin vapaa. Miten muuten moraali liittyy esimerkiksi kolajuomiin ja hammaskiilteeseen?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails