Kemikaalikimara: Siniset pillerit ja piratismi

torstai 11. kesäkuuta 2009

Siniset pillerit ja piratismi

Piratismi liitetään usein merkkivaatteisiin, laukkuihin ja CD-levyihin. Mutta yhtä lailla lääkkeet ovat väärennöksen kohteena. Antipiratismipäivänä 11.6.2009 kiinnitetään huomio lääkeväärennöksiin. Netistä tilatut parisuhteen parantajiksi hankitut siniset pillerit voivat olla ihan jotain muuta kuin mitä luulee ostavansa.

Suomen Antipiratismiyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Mikkola toteaa: "Viime vuonna Suomen tulli otti haltuun Suomeen käytettäväksi tarkoitettuja lääkevalmisteita peräti 60 000 valmistetta ja lähes kaikki olivat väärennettyjä potenssilääkkeitä." Ja tämä on vasta se määrä, joka saadaan kiinni.

Lääkeväärennöksiä tilataan netistä tai tuodaan tuliaisina ulkomailta, kun ei oikein kehdata käydä lääkärissä potenssiongelmien takia tai halutaan muuten vaan hieman lisäpiristystä makuuhuonepuuhiin. Lääkkeiden väärentäjillä ei ole moraalia, eikä heitä kiinnosta muu kuin oma voitto. Koko homma on laitonta ja lääkkeisiin laitetaan ties mitä. Placeboista ei ole haittaa, mutta kun väärennökset eivät välttämättä ole sellaisia. Lääkeväärennösten ostaja ottaakin melkoisen riskin, sillä tablettien koostumuksesta ei ole mitään takeita. Lääkelaitoksen mukaan lääkeväärennös on aina terveysriski. Väärennetyn valmisteen vaikuttavat aineet tai muut ainesosat saattavat olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia: pahimmillaan lääkeväärennös voi tappaa käyttäjänsä. Vuonna 2007 väärennetystä potenssilääkkeestä löydetttiin klorokinoonia, malarialääkettä, joka suurina annoksina voi olla hengenvaarallista.

Väärennetyn lääkevalmisteen hankkiminen ja laiton lääkekauppa on yhteydessä rikolliseen toimintaan: puuhaihmiset ovat samoja kuin huume- ja dopingaineiden kaupassa. Hyvä muistaa, jos aikoo tilata lääkkeitä netistä. Kenen hommia on viime kädessä tukemassa ja kenen terveyttä pilaamassa. Jotkuhan ne tullin haltuun ottamat 60 000 valmistetta ovat aikoneet käyttää... ja tämän päälle tietysti ne, jotka eivät ole jääneet kiinni. Ei voi kuin ihmetellä, millaisia riskejä ihmiset ovat valmiita ottamaan. Paitsi että väärennettyjen lääkkeiden tuonti omaan käyttöön on rikos, riskeerataan samalla terveys.

Lue myös:

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails