Kemikaalikimara: Simmut auki - Sim Finland heräsi

sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Simmut auki - Sim Finland heräsi

Muistat varmaan kirjoitukseni hiusvärihuijauksista, kahdesta tuotemerkistä, joiden valmistajat jemmaavat tiedon tuotteidensa allergisoivista aineista. Sim Finlandilla on herätty, mutta toivovat muiden laittavan simmut kiinni. Sim Sensidon nettisivuilta on 28.4. poistettu lause "Parafenyleenidiamiinivapaa koostumus". Jään odottamaan, koska tämän jutun linkit Sim Extra-lehtiin poistuvat.

Ammattilaisten harhaanjohtavaa koulutusta

Sim Finlandilta ilmestyy informatiivinen tarjouslehti parturi- ja kampaamoliikkeille - Sim Extra. Viime vuoden numeroissa 7/2008 hiusalan ammattilaisille kerrottiin Sim Sensido-väreistä harhaanjohtavasti näin:

"Uuden aikakauden p-Phenylenediamine -vapaa kestoväri"

"Väri ei sisällä Parafenyleenidiamiinia, kampaajia ja kuluttajia eniten allergisoivaa mustaa väriainetta, jota on lähes kaikissa alamme ammattilaisväreissä. Paraphenylene diamine (engl.) PPD, ”musta väri”."

"Vastaa kyselyyn ja voita Välimeren risteily Mitä ominaisuuksia arvostat värissä?
- Kiiltoa
- Hyvää kestoa ja peittävyyttä
- Hajustamattomuutta ja allergiaystävällisyyttä
- p-Phenylendiaminesta vapaata koostumusta
- Kattavaa sävyvalikoimaa ja selkeää numerointia
- Kokonaistaloudellisuutta muuta, mitä __________________"
Kemistin palstalla lehdessä 8/2008 Kaisa Masella kertoo hiusväreistä näin (s. 18):

Sensido® cream color by Sim
"Sensido-hiusväri on kaikille, mutta myös useimmille herkimmillekin käyttäjille sopiva uuden ajan suomalainen hybridiväri, jota voi käyttää kesto-, vaalennus- ja kevytvärinä sekä kiiltohuuhteluna.

Sensido-väreissä ei ole käytetty pahiten allergisoivaa pigmenttiä, ns. mustaa väriä eli PPD:tä (parafenyleenidiamiini). Hennatatuoinnit sisältävät usein PPD:tä ja tatuoinnin ottaneilla on vuosienkin jälkeen muita suurempi riski saada ihoreaktio PPD:stä, ja aiheuttaa viivästyneen kosketusallergian. Se ilmenee punoituksena ja kutisevana ihottumana pään ja niskan alueella. Myös voimakasta kasvojen alueen turvotusta ja hiustenlähtöä voi esiintyä. Vaikeimmat yliherkkyysreaktiotapaukset PPD:lle ovat johtaneet maailmalla jopa oikeustaisteluihin.


Sensido-kestoväri sisältää kuutta PPD-ryhmän pigmenttiä, johdannaista, joita on kaikkiaan yli 30 erilaista. Nykytiedon mukaan kestovärin valmistus ilman niitä on mahdotonta. Nämä PPD-johdannaiset ovat kuitenkin allergia- ja astmaliiton tilastojen mukaan moninkertaisesti
vähemmän allergisoivia kuin itse PPD."

Tarkistin asian Helsingin Allergia ja Astmayhdistyksestä - Allergia ja Astmaliitto kun ei tällaisia tilastoja tee. PPD:tä käytetään testiaineena, jolloin sen määrä on tilastoissa luonnollisesti suurempi kuin PPD-johdannaisten. Jos testissä todetaan PPD-allergia, testattava saa ristiallergioiden takia ohjeen välttää kaikkia kesto- ja puolivärejä. Muita aineita ei yleensä testata. Sim Finland sanoo, ettei käytä pelkkää PPD:tä, mutta niin ei tee muutkaan hiusvärivalmistajat, sillä suurin osa hiusväreistä sisältää nimenomaan PPD-johdannaisia - joita siis PPD-allergisen pitää välttää. Kosmetiikka-asetus 75/2005 ei myöskään erottele PPD:tä ja sen johdannaisia toisistaan.

Hiusväriallerginen ystäväni vaihtoi aiemmin käyttämästään hiusvärimerkistä Sim Sensidoon joka aluksi sopi, mutta enää ei. Nyt nekin aiheuttavat allergisen reaktion. Hänen käyttämässään Sim-kampaamossa (jääköön paikkakunta kertomatta) kaksi kampaajaa kertoi saavansa väreistä iho-oireita. He eivät kuulu "niihin useimpiin herkimpiin , joille Sensido sopii".

Merkillistä toimintaa

Olen todella hämmästynyt, raaputan ohimoani kuten kuvan Sim-tyttö. Kosmetiikkafirmoja kritisoidaan katteettomista lupauksista. On kuitenkin aivan eri asia, jos ryppyvoide ei nuorenna kymmentä vuotta kuin se, että kuluttaja tai kampaaja saa tuotteesta allergisen reaktion harhaanjohtavan information takia. Sim Finland mainostaa värejään suomalaisina:
"Sensido Cream Color by Sim on suomalainen hajusteeton kestoväri, joka on kehitetty yhteistyössä kampaamoalan parhaiden ammattilaisten ja kemistien kanssa."
Onko tosiaan niin, että parhaat hiusväriammattilaiset ja kemistit eivät tiedä tuotteidensa riskejä? Osto tilaa PPD-johdannaisia ja markkinointi kouluttaa kampaamo- ja parturiliikkeitä PPD-vapaista hiusväreistä? Laillekin viitataan kintaalla. Tuotepakkauksen varoitustekstit eivät sisällä kosmetiikka-asetuksen edellyttämää lausetta "Sisältää fenyleenidiamiineja". Merkillistä toimintaa.

3 kommenttia :

Sari Johanna kirjoitti...

Mitä mieltä olet mineraalimeikeistä? Itse olen ajatellut, että ne on hyvä juttu, mutta luettuani juttusi nanohiukkasista en ole enää varma.. Omassa mineraalimeikkipohjassani on seuraavat ainesosat:
Mica, Zinc Oxide, Titanium Dioxide, Iron Oxides, Ultramarine Blue

Miltä tämä sinusta kuulostaa?

Kemikaalikimara kirjoitti...

Aineet ovat ihan tavallisia.
Mica on silikaattipohjainen aine, joka antaa kiiltoa tai helmiäishohdetta.
Zink oxide on sinkkioksidia, valkoinen pigmentti
Titanium oxide, titaanioksidi, myös valkoinen pigmentti
Iron oxides, rautaoksideja (eli ruostetta :) )
Ultramarine blue on rakenteeltaan monimutkainen sininen pigmentti.

Mineraalimeikit ovat "kuivia" eli niistä puuttuu voidepohja. Näin ollen niissä ei tarvita esimerkiksi säilöntäaineita. En kyllä ihan täysin ymmärrä mineraalimeikkifilosofiaa, sillä monien tuotteiden sanotaan olevan puhtaita luonnontuotteita. Luonnontuotteet sisältävät kuitenkin runsaasti epäpuhtauksia sen varsinaisen väripigmentin lisäksi.
Periaatteessa mineraalimeikkien pigmentit ovat pitkälti samoja kuin ns. normaalimeikeissä. En ole missään vaihessa törmännyt mineraalimeikkien nanohiukkasiin.Mutta täytyy pitää mielessä, kun lueskelen nanojuttuja.

Lisätietoja pigmenteistä, niiden historiasta ja käytöstä löytää tältä Päivi Hintsasen sivustolta Coloria.net. HUOM. Sivustolla paljon muuta kuin kosmetiikkaan liittyvää tietoa (kankaiden värjäystä jne.)

Linkki ultramariiniin:

http://www.coloria.net/varit/ultramariini.htm

Sari Johanna kirjoitti...

Kiitos vastauksesta.

Jonkin verran on ulkomaisilla keskustelupalstoilla ollut juttua siitä, että sisältääkö mineraalimeikit nanohiukkasia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails