Kemikaalikimara: Kinkkinen kenkäjuttu

sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Kinkkinen kenkäjuttu

Kirjoitin pari päivää sitten jutun RAPEXista, EU:n hälytysjärjestelmästä. Poimin tuotteiden takaisinvetoja koskevista listoista esimerkkejä. Ensimmäisenä oli Espanjassa löydetyt dimetyylifumaraattia (DMF) sisältäneet kengät. Meillä aine on tullut tutuksi myrkkysohvista. Kummatkin tuotteet on valmistettu Kiinassa.

Espanjassa ilmestyvässä suomalaislehdessä Olé on artikkeli myrkkykengistä, joka vaikuttaa olevan melkoisen suuri ongelma. Artikkelissa kerrotaan suomalaistytöstä:

"10-vuotias espanjalaissuomalainen Liisa (nimi muutettu) alkoi valittaa jalkojaan pian uudet saappaat saatuaan. Jalat olivat arat ja turvoksissa, ja välillä tyttö ei päässyt liikkeelle ollenkaan. Jopa sukkien jalkaan vetäminen aiheutti kipua. Lopulta tytön äiti havahtui: voisiko vaivojen syynä olla jotkut lapsen jalkineista. Hain netistä listan myrkyllisiksi todetuista kengistä ja saappaista ja Bingo! Sieltähän ne löytyivät, Liisalle joulun alla ostamani saappaat! Tytön oireilu alkoi noin kuukausi saappaiden ostamisen jälkeen. "

Jalkineiden kosteudenestoa varten tarkoitetut "siliga gel" pussit sisälsivätkin homeenestoainetta dimetyylifumaraattia DMF. Silica gel ei ole haitallista kyseisessä käytössä. Syödä sitä ei kuitenkaan saa.
Espanjassa myrkkykenkien aiheuttaimista allergiaoireista kärsiviä arvioidaan olevan tuhansia. Oireita on eri tasoisia. Lievistä oireista kärsivä ei välttämättä tunnista ihottumaansa kenkien aiheuttamaksi. Espanjan markkinoilta on vedetty pois jalkineita enemmän kuin julkisuuteen on tiedotettu. Lehti lopettaakin juttunsa:

"Sekä vaatteiden että kenkien maahantuojien keskuudessa tuntuu olevan oikea psykoosi, eikä aiheetta."

Olin hieman hämmästynyt, kun selasin RAPEXin tapahtumalistaa, sillä Espanjassa vaikutti tosiaan olevan menossa varsinainen kenkäsirkus. Olé-lehden artikkelin lukeminen selvensi tilannetta.

Kiinassa tuntuu olevan toisenlaiset toimintatavat. Tuotteita tehdään halvalla, turvallisuudesta ei niin väliä. Tällaisilla toimintatavoilla valvontaa tosiaan tarvitaan ja skarppina saavat olla sisäänostajatkin. Arvatkaa, miten toimin kuluttajana?

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails