Kemikaalikimara: Kemikaalikimara jatkuu

maanantai 20. huhtikuuta 2009

Kemikaalikimara jatkuu

Suuret kiitokset vastauksistanne esittämääni välikysymykseen. Jossain vaiheessa tuli tunne, että pidän monologia, jonka kiinnostavuudesta en tiedä mitään. Epävirallisin äänin 16-0 Kemikaalikimara jatkaa. Kommenteissa oli 14 vastausta ja sähköpostissa kaksi, joista toisessa tiukka vaatimus JATKA! En uskalla uhmata.

Toivelistalta löytyivät:

Kosmetiikka ja siitä erityisesti deodorantit, hiusvärit, silikonit ja hiukset, silmänympärysvoiteet, kosmetiikan tarpeellisuus yleensä. Silikonipostaus on ollut jo muutenkin mietinnässä ja aineistoa haettuna. Pieni yllärikin asiaan liittyy.

Pyykipesuaineiden zeoliitti, teflonpannut. Teflonpannut ovat jo työn alla. Zeoliitti pyörii vielä koneessa.

Elintarvikkeista akryyliamidi ja makeutusaineet, paistamisessa käytetyt rasvat sekä astioita koskien leikkuulautojen öljyäminen. Huomioin nämä ruokaan liittyvissä teksteissä.

Jo ennen tätä kyselyä saamassani viestissä sain sähköpostitse harvinaisen hankalan kysymyksen, joka on askarruttanut minua suuresti. En tiedä kattavaa vastausta. Tarvitsen apuanne ja hyviä ideoita. Mutta tästä lisää myöhemmin.

Totuudentorvi?

Muutamassa viestissä minua pyydetään kirjoittamaan totuus kyseessä olevista asioista. Vaikka olenkin torvi, totuudentorven soittaminen sujuu minulta huonosti. Suhtaudun itse varsin kriittisesti, jos joku on kertomassa totuutta ja varsinkin silloin, jos mainitaan kiistaton totuus. Ihmiskunta tekee mokia, on tehnyt ennen meitä ja tekee meidän jälkeemme. Emmekä me tässä välissä ole yhtään sen parempia. Totuus on yleensä kyseisen ajanjakson vallalla oleva käsitys asiasta - enemmän tai vähemmän väärin. Se mitä nyt pidetään itsestään selvänä, voi olla kolmenkymmenen vuoden päästä jotain aivan muuta. Keräsin Kemikaalikimaraan vintage-mainoksia entisistä möhläyksistä. Meidän on nyt helppo ihmetellä esimerkiksi lyijymaalien tai asbestin käyttöä, mutta aikanaan ne ovat olleet hyviä tuotteita, joiden haitat ovat paljastuneet vasta jälkeenpäin. Tietysti käsittelen myös aiheita, joissa asiat tehdään pieleen, vaikka haitat on tunnistettu ajat sitten. Ymmärrän silti esitetyt toiveet totuudesta. Pyrin täyttämään ne kirjoittamalla asioista monelta kantilta ja nykyisen vallitsevan käsityksen mukaan sekä parhaani mukaan ennakoimaan tulevaa.
Nettipoliisi?

Anonyymi mieshenkilö esitti tämän toiveen:
"Jatka ehdottomasti. Blogi on paitsi kiinnostava, myös erittäin tarpeellinen, sillä netti on väärällään erilaisten "itseoppineiden" kirjoittamaa enemmän tai vähemmän vääristynyttä tietoa aiheesta. Näitä asiaa oikeasti tuntevan ammattilaisen näkökulmia ei ole koskaan liikaa. Itseäni ei tuo kosmetiikka miehenä kauheasti kiinnosta, mutta sitäkin enemmän toivoisin jatkossakin kommentointia ja oikaisuja muissa blogeissa tai medioissa esitettyjen virheellisten väittämien suhteen."

Arvostan itseoppineita, sillä ajattelevia ja asioista kiinnostuneita ihmisiä tarvitaan aina. Itseoppineisuudessa vain on välillä kompastuskivenä yksipuolinen näkemys ja se, että ei tiedetä, mitä ei tiedetä. Aloitin tämän blogin, jotta saan esiin sellaisia aiheita, joita ei muualla paljon käsitellä - ne kun eivät kaikkien mielestä ole kovin raflaavia, vaikka ne muuten olisivat tietämisen ja varomisen arvoisia. Toisaalta sekä Kemikaalikimara-kirjan että tämän blogin yksi tarkoitus on oikaista yleisiä virheellisiä käsityksiä. Nettipoliisin homma sen sijaan on tosi työläs. Sitähän saisi kirjoittaa päivät pitkät ja yöt päälle, mutta ymmärrän toiveen. Lehtiartikkeleita, ohjelmia, uutisia ja muuta mediaa aion kyllä kommentoida jatkossakin. Kosmetiikka muodostaa vain yhden osan kemikaalikuormastamme, joten tässä blogissa kosmetiikka saa sille kuuluvan paikan - se on yksi aihe lukuisten muiden aiheiden joukossa.

Huomioin esittämänne toiveet kirjoituksissani, mutta aikataulusta en osaa sanoa mitään. Näitä juttuja kun tuntuu syntyvän hieman sekalaisessa järjestyksessä. Minulla on kirjoituksia aivan raakileina tai keskeneräisenä odottamassa tarmon puuskaa viimeistelyyn. Sitten päivän lehdessä onkin mielenkiintoinen kemikaaliaiheinen uutinen tai päähäni putkahtaa muuten vain aivan uusi asia, josta haluan kirjoittaa heti. Joten kärsivällisyyttä niille, jotka odottavat kirjoitusta jostain tietystä aiheesta. En unohda niitä, ne ovat jonossa, jonka järjestys tosin vaihtuu lähes päivittäin. Joku voisi puhua naisen logiikasta. Kyseessä on kuitenkin kaaoksen hallinta.

Päässäni vallitsevasta sekalaisesta järjestyksestä on Kemikaalikimarassa lopputuloksena hauska yksityiskohta. Luin talvilomalla 2007 Una Nuotion kosmetiikkaa käsittelevää kirjaa "Kerro, kerro kuvastin", sillä kirjoitin tuolloin kosmetiikkaa käsittelevää lukua. (Käytin kirjaa taustamateriaalina, en lähteenä.) Aivan loogisesti siirryin tämän jälkeen autokemikaaleihin, tuulilasinpesunesteisiin, autovahoihin ynnä muihin. Älkää kysykö miksi, ne vain alkoivat pyöriä päässäni. Tuulilasi-lehdestä autonvahausohjeita lukiessani iski déjà-vu-ilmiö - olen lukenut tämän saman aivan äskettäin eri yhteydessä. Kirjan sivulla 209 on rinnakkain, miten auton herkkää pintaa ja naisen ihoa pitää hoitaa - ihan samalla tavalla!

Tässä yksi rinnastus:

Auto: "Maalipinta kaipaa säännöllistä hoitoa ja huolenpitoa. Ilman tätä pinta haalistuu ja kiilto häviää. Aikaa myöten myös maalin suojauskyky heikkenee ja pintaan alkaa ilmaantua ruostepilkkuja. Tärkeintä maalipinnan hoitoa on säännöllinen pesu."

Nainen: "Tärkein toimenpide ihonhoidossa on sen puhdistaminen. Ellei ihoa puhdisteta aamuin ja illoin, siitä tulee pintakuiva, väriltään harmaa ja ihoon kehittyy epäpuhtauksia."

Tämän jälkeen tietysti on lisää lähes identtisiä ohjeita puhdistamisesta. Miehet ihmettelevät naisten kasvojen ja naiset auton puunausta, vaikka manuaalit voisi vaihtaa päittäin.

Kuva: davidsonscott15, Flickr, lisensoitu Creative Commons lisensillä

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails