Kemikaalikimara: Polttomerkityt lapset

tiistai 10. maaliskuuta 2009

Polttomerkityt lapset

Kuva: The Mirror.co.uk
3-vuotiaan Viennie-pojan käsivarsi. Mustalla hennalla tehty Bart Simpson näkyy pitkään.

Täydennän vielä kirjoitustani koskien hiusväriallergioita. Löysin hyvän artikkelin, jossa kerrotaan PPD:n aiheuttamista riskeistä lapsille. (Tässä lisää argumentteja niille vanhemmille, joiden lapset ruinaavat lupaa hiusväreihin tai hennatatuointeihin.) Artikkeli on ilmestynyt pediatrisen alan lehdessä "Pediatric Annals 32:2 (helmikuu 2008).
American Contact Dermatis Society valitsi vuonna 2006 parafenyleenidiamiinin PPD:n "vuoden allergeeniksi", jotta tietoisuus aineen haitallisuudesta lisääntyisi. Lapset altistuvat aineelle tilapäisten tatuointien, niin sanottujen, hennatatuointien kautta. Tatuointien tekijät lisäävät hennaan PPD:tä, jolloin väristä tulee tummempi ja kestävämpi. Seoksesta käytetään nimitystä musta henna. Alkuperäinen, aito henna on kasvijauheena vihertävää ja hennatatuoinnin lopputulos punertavasävyinen. Aito henna aiheuttaa yliherkkyyksiä tosi harvoin. Hennatatuoinnin voi ottaa esimerkiksi lomakohteessa. Jälki voi olla tosi ikävän näköistä, sillä väri on iholla tosi kauan. Herkistymisriski kasvaa niin suureksi, että Suomessa suositellaan, että hiuksia ei värjättäisi, jos on joskus ottanut mustan hennatatuoinnin. Suositus koskee kaikkia - myös aikuisia.

PPD:tä ja sen johdannaisia sisältävien hiusvärien herkistävyys tiedetään. (PPD ei ole ainoa lajisssaan, muitakin allergisoivia aineita väreistä löytyy.)
Jos saa hiusväriallergian, lookkia on pakko etsiä toisin keinoin. Kyseisen hiusvärin käyttö nimittäin loppuu siihen paikkaan. Isompi murhe voi kuitenkin olla ristiallergiat. Samalla saattaa herkistyä auringonsuoja-aineena käytettävälle PABA:lle ja tietyille lääkeaineille.

Colipa (The European Cosmetic Association) on laatinut suosituksia muun muassa kosmetiikan merkinnöistä. Hapettavien hiusvärien ohjeissa sanotaan (kaikkien muiden varoitustentekstien lisäksi) "Vanhemmille tiedoksi: Tuotetta ei ole tarkoitetu lapsille". Miksi siis altistuttaa alaikäisiä moisille aineille - oli kyseessä sitten hiusväri tai hetken iloksi tarkoitettu tatuointi. Ei kai kukaan halua polttomerkitä lastaan?

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hieno tulla 1995 Tampereelta Helsinkiin kampaamoon, jossa työnantajani sanoi, että alle 15 vuotiaillle ei laiteta värejä muuta kuin raitoina. Olen edelleen samaa mieltä. Pääasiassa kamppaamot eivät olekkaan hiusvärien kannnalta ongelmia, muuta kuin kampaajille. Kotivärjäyksissä epäonnistunut tulos korjataan hakemalla samalla uusi väri ja altistamalla hiuspohja monta kertaa voimakkaammalle ärsytykselle. Kotivärejä pidetään myöps usein pitkiä vaikutusaikoja, että musta tulisi mustemmaksi. Myös emulgointi jää usein tekemättä ja väriä on päässä useita päiviä samoin, kuin mustia hennatatuointeja.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Anonyymi: Minusta nuorten ei kannattaisi värjätä hiuksiaan lainkaan. Nuorethan ovat muutenkin niin ihannan kauniita. Miksi sitä raikkautta pitäisi muuttaa keinotekoisesti.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Äh karkasi...
Värit ovat oikeasti aivan turhaa kemikaalikuormaa. Ei nuoria pidä sellaisella lastata.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails