Kemikaalikimara: Juomatölkit ja bisfenoli A

sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Juomatölkit ja bisfenoli A

Bisfenoli A on aine, joka mietityttää ja puhuttaa. Se on niin sanottu hormonihäiritsijä, sillä aineella on estrogeenin kaltaisia vaikutuksia. Bisfenoli A:ta voi irrota elintarvikkeisiin muun muassa säilyketölkeistä ja polykarbonaattisista muoviastioista. Kohua on herättänyt myös se, että polykarbonaatista tehdään vauvoille tuttipulloja.

Tuoreessa kanadalaistutkimuksessa tutkittiin alumiinitölkeissä myytäviä juomia. Tölkin sisältöön voi vapautua purkin sisäpinnalta bisfenoli A:ta, joka on yksi sisäpinnan lakkauksen raaka-aineistä. Tuotemerkkejä oli mukana 72 kappaletta - alkaen A&W Famous Root Beer'istä aina Diet Lipton Iced Tea sekä Sugar-free Diet Lemon- juomaan. Testistä löytyy yhteenveto täältä. Tutkimuksen on tehnyt sikäläinen kansanterveyslaitos, Health Canada.

Paljon vai vähän?

Kaikista tuotteista löytyi bisfenoli A:ta - eli sitä siis irtoaa tuotteisiin. Ainetta löytyi juomista 0,032 to 4,5 µg/L. Tarkkoja lukuja, mutta mitä ne tarkoittavat? Onko kymppi paljon vai vähän? Entäpä 1 µg/l bisfenoli A:ta? Hormonaalisen vaikutuksen aineita kun ei paljoa tarvita. Yksi mikrogramma on gramman miljoonasosa eli 0,000 001 grammaa. Saantia on arvioitu 60 kg painavalle ihmiselle, joka nauttii päivittäin yhden tölkin (355 ml). Näin laskettuna saanti juomista on vähäistä, sillä se on vain 0,0315 % kanadalaisten esittämästä hyväksyttävästä päivittäisestä saannista (TDI = tolerable daily intake). Jotta yltää TDI-tasolle, pitäisi juomia siemailla 940 tölkillistä.

Huoletta tölkkijuomia?

Kanadalaisten johtopäätöksissä juomatölkeistä saatavan bisfenoli A:n määrää pidettiin niin pienenä, että sillä ei ole terveydellistä merkitystä. Kanadalaiset ovat aiemmin kieltäneet polykarbonaatista valmistetut tuttipullot, joten heitä ei voitane bisfenoli A-asiassa pitää lepsuina. Tölkkitutkimuksen arvioinneista on kuitenkin esitetty kritiikkiä. Turvallisen saannin rajaa pidetään liian korkeana ja lisäksi lapsilla saanti painokiloa kohden on suurempi kuin aikuisilla. Itse kritisoin sitä, että tutkimuksessa ei huomioida virvoitusjuomien suurkuluttajia, jotka hulauttavat niitä päivässä parikin litraa. (Voihan tietysti olla, että suurkuluttajien oletaan tyhjentävät enimmäkseen pulloja eikä tölkkejä.) Tässä tutkimuksessa selvitettiin ainoastaan juomatölkkejä, mutta kokonaissaantia selvitettäessä tulee huomioida muutkin lähteet, kuten säilyketölkit ja polykarbonaatimuovista tehdyt astiat.

Minua häiritsee tällaisissa tutkimuksissa ja niistä kertovissa jutuissa se, että niissä ei mainita lainkaan yhtä varsin olennaista asiaa. Tässäkin tutkimuksessa pidetään päivittäistä 3,5 dl energiajuoma/limsa-annosta ilmeisesti ihan normaalina. Virvoitusjuomia juodaan janojuomana, ruuan kanssa ja ihan vaan huvikseen. Suomessakin puolentoista litran juomapullo on nykyään monelle päivän normiannos - vastaten siis käytännössä keskimääräistä päivittäistä nestetarvetta. Lomamatkallamme Yhdysvaltoihin nuorempi poikani kiinnitti erään ruokapaikan jonossa huomiota siihen, kun parille noin 5-vuotiaalle lapselle ostettiin ruokajuomaksi urheiluun tarkoitettua palautusjuomaa, Poweradea, joka on värjättyä hiilihapotonta sokerivettä terästettynä suoloilla. Haloo!

Päivittäisellä limujen kittaamisella ei ole mitään positiivisia terveysvaikutuksia - päinvastoin. Virvoitusjuomien kulutus kannattaa pitää niin pienenä, että ei tarvitse stressata terveysvaikutuksilla, koskivat ne sitten väriaineita, sokeria, makeutusaineita tai bisfenoli A:ta.

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails