Kemikaalikimara: Harmaantuminen haitta?

keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Harmaantuminen haitta?

Kirjoitin hiljattain hiusten värjäyksestä ja harmaantumisesta: "Harmaan vallankumous". Helsingin Sanomat on tarttunut samaan aiheeseen ("Harmaa hius kaipaa paljon kosteutta", 18.3.2009). Jutussa tuotiin hyvin esille, että värjäys ei ole välttämätöntä, mutta neutraali artikkeli ei kuitenkaan ollut.

Mitäpä tuumitte, kun TIETOKULMASSA otsikolla "Vanhemmat syypäitä" sanotaan näin:
"Harmaantuminen on iän tuoma ulkoinen haitta. Tutkimuksen mukaan se ei lyhennä elinikää eikä aiheuta muita sairauksia."
Siis ulkoinen haitta? Vanhemmat syypäitä? Värjäämällä ongelma peittyy muttei katoa? Onko kyseessä tieto vai toimittajan mielipide? Minusta harmaat hiukset ovat ulkoinen etu. Yhtä lailla voitaisiin sanoa, että tummat hiukset ovat nuoruuteen liittyvä haitta, joka poistuu iän myötä. Kyseessä on myös kulttuurisidonnainen asia. Siinä missä länsimaissa monet naiset peittelevät harmaitaan ja ikäänsä, esimerkiksi kaukoidässä vanhat (enkä tarkoituksella sano ikääntyneet) ihmiset ovat arvossa. Harmaat hiukset kertovat elämän kokemuksesta.

Artikkelissa kerrottiin aivan aiheellisesti yliherkkyyksistä. (Linkki kirjoitukseeni "Nuppi turvoksiin hiusvärillä") Helsingin Sanomien artikkelissa kerrottiin kemikaaleista, mutta hieman niukasti, mutta pääasia tietenkin on, että tiedostaa allergiariskin.
"Kestovärit sisältävät ammoniakkia ja muita kemikaaleja."
Ne muut kemikaalit vaan ovat terveysvaikutuksiltaan pahempia kuin ammoniakki, joskin ammoniakin poiston varjolla jotkut hiusvärivalmistajat viherpesevät tuotteensa. Esimerkkinä on tämä tuotesarja, joka ei sisällä ammoniakkia ja johon on lätkäisty "Certified organic incredients" leiman tuotteidensa kylkeen. Tuote sisältää niitä, mutta myös synteettisiä herkistäjiä. Englannnin kielen sana "organic" on muuten varsin kimurantti. Se kun tarkoittaa sekä luonnonmukaista että orgaanista. Eipä uppouduta kemiaan, mutta todetaan tässä yhteydessä, että orgaaninen yhdiste on mikä tahansa aine, joka koostuu hiiliketjuista. Hiusvärienkin täysin synteettiset, herkistävät kemikaalit ovat siis orgaanisia yhdisteitä, mutta eivät tietenkään luonnonmukaisia.
Helsingin Allergiayhdistyksen Päivi Kousa toteaakin:
"Tarkkana pitää olla myös ekologisten värien kanssa, koska nekin saattavat sisätltä allergisoivia aineita."
Artikkelin mukaan ekologisinta on antaa harmaiden näkyä ja hoitaa hiuksia shampoolla, hoitoaineella ja säännöllisillä leikkauksilla. Hoitoaine ei ole välttämätön, ei edes kamapaajani mielestä. Hiusten kuntoon vaikuttaa olennaisesti myös ruokavalio. Jutussa on taulukko toimenpiteistä harmaille hiuksille. "Mitä harmaille voi tehdä?"
Lisätään siihen vielä yksi kohta. Ihaile niitä peilistä!
Lue myös:

6 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Harmaat hiukset ovat upeat vanhemmalla ihmisellä, mummullani on ollut harmaa pää jo pitkään. Koitan opetella arvostamaan omia harmaitani. Ensimmäiset tulivat 27-vuotiaana, olin kolmen pienen lapsen yksinhuoltaja. En halunnut näyttää yhtään ikäistäni vanhemmalta, kun väsyneenä siltä jo varmasti näytin muutenkin. Nyt alkaa tuntua siltä että voisin antaa oman värin kasvaa vihdoin, olenhan jo keski-ikäinen, 35v. ;D Eipä ole montaa viikkoa viimeisimmän kestovärin laitosta, silloin jo vähän epäröin pitäiskö jättää koko touhu...

Kemikaalikimara kirjoitti...

Anonyymi:
Harmaat hiukset ovat todella upeat, varsinkin kun niissä on hyvä leikkaus. Jotenkin tuntuu siltä, että se harmaus on isompi ongelma tuossa kolmenkympin tienoilla. Myöhemmin ehkä tajuaa, että ikä ei ole hiusten väristä kiinni. Toivottavasti tajusit pointin, vaikka se vähän erikoiselta kuulostaakin.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Täydennän vielä tuota äskeistä. Tunnen monta hiuksiaan värjäävää, joista yllättävän moni on luopunut värjäämisestä (en ole pitänyt heille hiusväritietoiskuja :) )
Yhteistä näillä on, että se oma identiteetti ei ole kiinni nuoruuden hiusvärissä. Vaan tunnenpa toisenlaisiakin, yksi sanoi heti, että ei varmasti lakkaa värjäämästä. Ei vaikka herkistymisiä on tullut jo pari.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko vastata tähän jo pari vuotta vanhaan juttuun. Itselleni harmaiden tuleminen merkitsee sitä, että olen askeleen lähempänä kuolemaa. En tarvitse siis hiuksissani jatkuvaa muistutusta siitä, että joskus elämäni päättyy, koska tiedän sen ilmankin harmaita. Oman värituotannon loppuminen hiljalleen tuo minulle vain pahan olon, koska se merkitsee jonkin asian loppumisen kehossani. Minulle siinä ei ole mitään arvokasta, vaikka jossain aasiassa joku suvun matriarkka olisikin kuinka kunnioitettu harmaista hapsuistaan.

Vaikka väri vain peittää harmaat eikä poista niitä, olen paljon tyytyväisempi ulkonäkööni ilman luonnostaan mustassa kuontalossani pilkistäviä valkoisia raitoja. En pidä mustastakaan väristä, joten en kuulu niihin, jotka tummentavat hiuksiaan jatkuvasti, vaikka musta tietenkin sopii minulle. Sitä en kuitenkaan siedä, että harmaitaan peittäviä ihmisiä solvataan ja haukutaan feikeiksi, epäluonnollisiksi ym. Eiköhän se ole jokaisen oma asia, johon kenenkään ei tarvitse puuttua.

Hiusalan ammattilaisena en kuitenkaan tyrkytä väriä harmaantuville ihmisille, vaan kunnioitan jokaisen omaa suhtautumista harmaantumiseen. Ei se minun asiani ole päättää, koska minä ole oman kuontaloni kohdalla päättänyt, etten halua harmaiden pilkistävän enkä minä ole katselemassa asiakkaideni hiuksia kampaamon ulkopuolella, joten minulle asia on aivan yhdentekevää, kunhan he itse ovat tyytyväisiä hiuksiinsa.

En ole koskaan saanut allergista reaktiota hiusväreistä ja siksi värjään niin kauan kuin vielä henki pihisee. Jos joku päivä sattuisikin itselleni joku reaktio, niin sille ei voi mitään. Jos se olisi kohtalokastakin niin ainenkin lähtisin pois tästä maailmasta tehdessäni jotain sellaista mitä rakastan.

Toki asiakkaiden kohdalla noudatan turvamääräyksiä ja teen allergiatestin värillä ensin niille, jotka eivät ole värjänneet hiuksiaan koskaan. Eihän sitä koskaan voi varmaksi tietää, koska saman sarjan joku muu väri voi aiheuttaa reaktion, vaikka toinen ei aiheuttaisi. Kyllä minä silti ajoittain mietin, että miten järkevää on se myrkkyjen iskeminen omaan tai toisen ihmisen päähän, mutta kun miettii miten monelle haitalliselle aineelle ihminen altistuu haluamattaan muutenkin, on värjääminen siinä mielessä samantekevää, jos siis ei ole allergiaa väriaineille tietenkään.

Käsittääkseni kuitenkin nuo allergiset reaktiot ovat sen verran harvinaisia, että teen työtäni kuitenkin hyvällä omatunnolla, vaikka myrkkyjä ihmisten päihin sivelenkin. Pelkillä hiustenleikkauksilla ja kampauksilla ei kuitenkaan tällä alalla enää nykyään leipäänsä tienaa, vaikka niiden palvelujen varaan tämä ala aivan aluksi onkin kehittynyt. On kuitenkin hyvä, että kemikaalien haitoista ja mahdollisista negatiivisista reaktioista puhutaan ääneen, jotta jokainen voi itse valita mille kehonsa altistaa. Moni, jolle värillä on kuitenkin paljon väliä, ei välttämättä värjäämistä lopeta ellei sitten jossain vaiheessa oireita ilmene.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Kiitos pitkästä kommentistasi.
Allergiset reaktiot ovat suhteellisen harvinaisia, mutta mitä enemmän värjää, sitä suuremmaksi kasvaa riski. Joku voi värjätä vuosikymmenet, toisaalta taas teinille voi tulla muutaman kerran jälkeen paha reaktio. Sitä ei voi tietää.

Kirjoitan aiheesta, jotta ihmiset tiedostavat riskin. Sinä ammattilaisena sen tiedät. Eikä siinä mitään, jos pitää väristä niin mikäs siinä. Mutta on huolestuttavaa, jos esimerkiksi teinit vaihtavat kameleontin lailla väriä. Riski on hyvä tiedostaa myös siksi, ettei ajoita värjäystä juuri ennen tärkää matkaa tai tapahtumaa. Olisi sääli, jos lomareissu olisi pilalla turvonneen päänupin takia.

Harmaasta kirjoitan siksi, että monella se harmaa oikeasti olisi paljon kauniimpi kuin juurikasvullinen värjätty. Mutta ymmärrän senkin, että kaikki eivät harmaista pidä. Valinnanvapaus on tietysti jokaisella itsellään.

Jossuli kirjoitti...

Olen itse sen kynnyksellä että kasvattelisin omat harmaani joita alkaa olla valtaosa tukasta.
Olen 37 v. ja varmaan 80% hiuksistani on jo hopeanharmaata, sen huomasin 3-5 v. sitten kauhukseni miten hirveästi oonkaan viimevuosina harmaantunut!
Mutta samalla olen valmistautunut siihen hetkeen, koska annan niiden oikeasti kasvaa esille.
Vielä on 13 v. aikaa 50 v. ikään mutta olen jotenkin nyt rohkaistunut ottamaan vastaan luonnollisen värini, vaikka moni sitä kauhisteleekin.
Olen todellakin värjäillyt tämän takia hiuksia mahdollisimman lähelle omaa hiusväriäni, jotta joku päivä voisin alkaa kasvattamaan omaa väriäni esille.
Luin positiivisia kommentteja yli 30 v. naisilta jotka ovat antaneet harmaiden kasvaa, mikä rohkaisi.
Hyväksyisin itseni sellaisena kuin olen eikä tarvitse enää kauhistella juurikasvuani.
Voin silti olla kaunis, tuuhean ja pitkän tukkani kanssa, kun hopeisen harmaat hiukseni tulevat esille.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails