Kemikaalikimara: Nuppi turvoksiin hiusvärillä

maanantai 2. helmikuuta 2009

Nuppi turvoksiin hiusvärillä 
Hiusvärit ovat kosmetiikan voimakkaimpia ja herkistävimpiä kemikaaleja. Arviolta 80 % hiusväreistä sisältää herkistävää, synteettistä pigmenttiä parafenyleenidiamiinia (PPD) tai sen johdannaisia. Muita allergiaa aiheuttavia aineita ovat resirsoli ja siitä muokatut yhdisteet. Suhtaudun hyvin epäillen hiusväreihin, joiden väitetään olevan luonnollisia ja aiheuttavan vain vähän allergioita. Hiusten värjäys kun ei oikein onnistu ilman synteettisiä aineita tai ainakin värivalikoima on kovin pieni.
Markkinoilla on kuitenkin tuotteita, jotka mainostavat vähäisempää allergiariskiä. Esimerkiksi tämän Organic Colour Systems -tuotesarjan hiusvärit eivät sisällä resorsinolia tai pistävän hajuista ammoniakkia. Kun aikani pengoin tuotteen nettisivuja, löysin lauseen:
” There is a reduced risk of allergic reaction. We use the lowest level of PPDs (pigment) possible to effectively colour the hair. Our average is 0.6%, as opposed to the legal maximum within the EU of 6%. (We do still strongly recommend that you conduct a sensitivity test on your clients before using Organic Colour Systems).”
Tuote sisältää yleisesti herkistymistä aiheuttavan aineen tai sen johdannaisia. Jos on jo herkistynyt PPD:lle, tuotetta ei voi käyttää lainkaan, sillä seurauksena voi olla hyvinkin voimakas allerginen reaktio. Vastaavanlaisia ”vähäisemmän allergiariskin”tuotesarjoja on muitakin - siis jotka suosittelevat vahvasti herkistämistestin tekemistä ennen käyttöä...
Ammoniakittomat tuotteet ovat toki miellyttävämpiä käyttää kuin ammoniakkia sisältävät. Suurin terveysriski liittyy kuitenkin itse väriaineeseen. Mitä tarkoittaa, kun tuotteet sisältävät keskimäärin 0,6 % PPD:tä? Miten keskiarvo on laskettu? Jossain siis enemmän, jossain vähemmän – vähemmän arvatenkin vaalentavissa tuotteissa? Vertailu tehdään EU:ssa sallittuun maksimiin, ei esimerkiksi kilpaileviin tuotteisiin.
Harvoin hiuksiaan värjäävälle herkistymisriski on hyvin pieni, mutta mitä nuorempana aloittaa ja mitä useammin lookkiaan vaihtaa, sen suuremmaksi todennäköisyys kasvaa. Hiusvärien herkistävyys on ollut tiedossa jo vuosikymmenet, mutta haitallisia tuotteita ei saada pois markkinoilta. Malttavatko hiuksiaan, ripsiään, kulmakarvojaan tai partaansa värjäävät edes luopua tuotteista, sillä mitäpä nainen (tai mies) ei kestäisi…kuten ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen toteaa tässä kuvassa.

Lisää tietoa hiusväreistä
Lue myös

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Melkein yhtä pahan reaktion sain luonnonkosmetiikka- sarjan puhdistusaineesta, kasvovedestä, sy-voiteesta, seerumista ja kasvovoiteesta. Kasvoni turposivat, olivat punahelakat, silmät kutisivat ja ihokin oireili kutinalla. Tätä kesti kolme päivää.

Tarkkana täytyy olla siis kaikkien tuotteiden kanssa - eikä antaa parabeenittomuuden, luonnollisuuden ja turvallisuuden hämätä itseään.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Anonyymi: Kerrotko vähän tarkemmin, kiitos. Voit vaikka laittaa sähköpostin osoitteeseen kemikaalikimara(a t)gmail.com.

Unknown kirjoitti...

moikka kaikille, jotka ovat koittaneet naturigin hiusväriä, tai muita hiustuotteita (joita mainitsen kirjoituksessani), haluaisin mieluusti kuulla kokemuksistanne: http://nominationlife.blogspot.com/2011/04/kokemuksia-ja-kommentteja.html KIITOS:)

Yuseong kirjoitti...

Hei! Tutkailin tuossa blogiasi ja samalla kaikenlaisia hiusvärisivustoja ja vastaan tuli Organic Colour Systemsin uusi tuote No Limits. Sivun mukaan se on PPD:stä vapaa kevytväri. Onko sinulla tietoa näistä tuotteista tai siitä, mitä muuta ne mahdollisesti sisältävät?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails