Kemikaalikimara: EU:lta rajoituksia kosmetiikan kemikaaleihin

maanantai 9. helmikuuta 2009

EU:lta rajoituksia kosmetiikan kemikaaleihin



EU:lta on ilmestynyt direktiivi, jossa rajoitetaan joidenkin aineiden käyttöä kosmetiikassa.
Kielletyksi tulee dietyleeniglykoli (DIETHYLENE GLYCOL) ja fytonadioni. Dietyleeniglykolia ei kosmeettisissa tuotteissa saa jatkossa käyttää, epäpuhtauspitoisuudeksi sallitaan 0,1 %. Ainetta käytetään liuottimena ja viskositeetin alentajana.

Fytanadioni on hiusväreissä käytettävä liuotin. "Tiedekomitea katsoo, ettei fytonadionia ole turvallista käyttää kosmeettisissa valmisteissa, koska se saattaa aiheuttaa allergisia iho-oireita ja oireita saaneet henkilöt voivat joutua pidättäytymään tärkeän lääkeaineen käytöstä. Aine olisi tämän vuoksi kiellettävä."

Rajoituksia tulee dietyleeniglykolimonobutyylieetterin (DEGBE) ja etyleeniglykolimonobutyylieetterin (EGBE) käyttöön. Näitäkin käytetään hiusvärien liuottimina.

Minusta on merkillistä, että tiedekomitea ei puutu PPD:n herkistäviin ominaisuuksiin. (Lue postaukseni PPD:stä). Myös PPD:lle herkistyminen voi rajoittaa joidenkin lääkeaineiden käyttöä. Oma näkemykseni on , että on helpompaa puuttua hiusvärin liuottimeen kuin varsinaiseen väriaineeseen. Liuottimen voi korvata, mutta väriainetta ei - ainakaan nykyisellä tietämyksellä. Jos väriaine ja sen johdannaiset kiellettäisiiin, hiustenvärjäys vähenisi dramaattisesti - väriskaala kun kapenisi roimasti. Kyseessä on iso bisnes.

Tolueenin käyttöä kynsienhoitovalmisteissa rajoitetaan siten, että "syöpää aiheuttavien, perimää vaurioittavien ja lisääntymiselle vaarallisten aineiden ryhmään 3 kuuluvaksi luokiteltu tolueeni on yleiseltä toksikologiselta kannalta turvallinen silloin, kun sitä on kynsienhoitovalmisteissa enintään 25 prosenttia; olisi kuitenkin vältettävä tilanteita, joissa lapset hengittävät tätä ainetta sisäänsä."

Miten voidaan välttää kynsilakan kanssa tilanteita, joissa lapset eivät hengitä tolueenia? Jotta tätä ohjetta pystyttäisiin noudattamaan, tulisi alaikäisiltä kieltää kynsien lakkaaminen ja rakennekynsien laittaminen. Kyseistä direktiiviä lukiessa tuli mieleen (kemian DI) ystäväni, joka jo monta vuotta sitten oli tuuminut kynsiä lakatessaan: "On se kumma, että näitäkin saa vielä myydä." Liuottimien lisäksi kynsilakat sisältävät nimittäin herkistäviä yhdisteitä. Kova pintaa kun ei saa aikaan ihan kevyillä tuotteilla.

En muuten värjää hiuksiani, enkä lakkaa kynsiäni - koska olen sen arvoinen.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Sinä Anja pelkäät elämää. Jos kaikki uskoisi mitä lehdistä lukee, niin enää ei saisi syödä perunoita, ei ajaa autolla, ei lakata kynsiään ja lentäminenkin on vaarallista, siellä näet on avaruussäteilyä :)

Höpsis sinun kanssasi!

Kemikaalikimara kirjoitti...

En pelkää elämää, päinvastoin. Arvostan sitä ja ihmisten elämää suuresti. Niin arvokasta asiaa ei kannata tärvätä turhanpäiväisillä asioilla.
Kyseinen postaus liittyy muuten EU:n määräyksiin, ei lehtijuttuihin.

Suunnitelmissani on kirjoittaa riskeistä ja niiden suuruksista. Olen pohtinut yhdeksi esimerkiksi kynsilakan käyttämistä verrattuna muihin liuottimia ja herkistäviä aineita sisältäviin tuotteisii. Kynsilakka on terveyden kannalta varsin vähäpätöinen juttu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails