Kemikaalikimara: Voiko se olla totta?

keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Voiko se olla totta?

Olin aluksi hieman skeptinen, kun Tiina Raevaara pyysi minua kirjoittaamaan luvun kemikaalikeskustelusta Skepsiksen kirjaan. En ole kyseisen järjestön jäsen, mutta suhtaudun kriittisesti asioihin ja mielelläni käytän mahdollisuuden kertoa nettikeskustelujen ja median esittämistä kummallisuuksista.


Kirjan nimi on osuvasti: "Voiko se olla totta?" Kirjan takakannen tekstissä kitetytetään sisältö näin:
"Tiedon valtaväylällä on synkkiä sivupolkuja. Internetin piti tuoda maailman kaikki tieto kaikkien ulottuville, muta verkossa jylläävät pseudotiede, salaliittoteoriat ja suoranainen humpuuki. Ihmisten eristäytyminen samanmielisten some-kupliin takaa, ettei korjaava tieto koskaan eksykään silmien eteen. Miten luotettavan tiedon voi löytää kokemusasiantuntijoiden ja tunteisiin vetoavan populismin joukosta?
Tässä kirjassa eturivin skeptikot tarjoavat tieteen näkökulmia meille tarjottavaan informaatiovirtaan sekä neuvoja, kuinka siihen kannattaa suhtautua. Verkkomaailman ottaessa yhä suurempaa otetta elämästämme tietoa ja tiedoksi naamioitua huuhaata on tarjolla aina vain enemmän. Skeptisyys ja kriittinen suhde annettuun tietoon on tärkeämpää kuin koskaan."
Kirjassa käsitellään muun muassa enkeliterapioita, terveydenhoitoon markkinoitavia humpuukituotteita , enneunia ja ihmisten halua uskoa yliluonnolliseen. Omassa osuudessani kerron kokemusasiantuntijoista, median yliampuvista ja harhaanjohtavista tiedeuutisista sekä siitä, luotettavaakin tietoa voidaan käyttää väärin. Tästä esimerkkinä on Kemikaalivirasto ECHAn kemikaalitietokanta, joka on ammattilaisellekin vaikea käyttää, saati maallikolle, jolla ei ole osaamista arvioida, mitä kemikaaleista annettu tieto tarkoittaa käytännössä.Kävimme kirjan toimittaneen Tiina Raevaaran kanssa Radio Rockin Harri Moision ja Kim Sainion haastateltavana. Keskustelut voi kuunnella alla olevan linkin takaa:
Sunnuntaina 8.10.2017 kello 16.20 aiheesta keskustelevat Turun kirjamessuilla (Kuisti, B-halli) Tiina Raevaara, Vesa Linja-Aho ja Anja Nysten, haastattelijan kustantamo Ursan Tuukka Perhoniemi. Tervetuloa!

Ps. Olen saanut kirjoituspalkkion tekstistäni kertakorvauksena. Kirjan myynti ei vaikuta jo saamaani korvaukseen millään tavalla. 

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails