Kemikaalikimara: Vauvat värikylvyssä

lauantai 27. elokuuta 2016

Vauvat värikylvyssä

Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto järjestää paitsi vauvojen ja isompien lasten värikylpyjä, mutta myös valtakunnallista Vauvojen värikylpy -ohjaajakoulutusta. Pidin keväällä Porissa luennon värikylpyohjaajille työpajoissa käytettävistä materiaaleista. Kun taiteilijat ovat pieniä lapsia, materiaalien pitää olla turvallisia. Kaikkein pienimmät kun maistelevat ihan kaikkea. Niinpä monet maalausvärit ovatkin elintarvikkeita. Materiaaleina käytetään myös muun muassa kankaita, pahveja, erilaisia papereita ja sellofaania. Isompien lapsien työpajoissa voidaan askarrella monenlaisista kotoa löytyvistä esineistä ja asioista. Siinä kohdassa onkin syytä olla tarkempana. Kaikki muoviesineet tai esimerksi elektroniikka eivät sovellu lasten leikkeihin tai askarteluun. Sain kutsun tulla mukaan seuraamaan työpajatyöskentelyä. Eihän sellaista mahdollisuutta voi jättää käyttämättä.

Porin taidemuseossa pidettiin 15.7.2016 työpaja pienimmille 4-11 kk ikäisille. Taiteilijoina olivat Lenni, Veini, Mila, Pihla ja Aksel. Ohjaajana toimi kuvataiteilija Annukka Olli. Ensin käytiin katsomassa näyttelyä, aasialaista videokuvaa - tai kuka nyt mitäkin sitten katsoi. Hämärässä oli vähän jännää.


Videoiden katselun jälkeen pideltiin ja taputeltiin aluksi pahvilaatioita, joista pienemmät jätettiin maalausalustoiksi. Väreinä käytettiin veteen sekoitettua lääkehiiltä, aprikoosisosetta, mustikoita ja kookoshiutaleita. Värejä annettiin yksi kerrallaan. Lopuksi vielä suihkautettiin vähän vettä. Luovuuden sai päästää valloilleen - ja niin tapahtuikin. Paitsi vauvoilla, myös aikuisilla on syytä olla sellaiset vaatteet yllä, ettei ole väliä, jos ja kun sotkeentuu. (Joskin vain vauvoilla oli vaihtovaatteet mukana.) Kuvat kertokoot puolestaan, millaista se oli.


Koko työpajan kesto oli näyttelykierroksineen 45 minuuttia. Taiteilijat työskentelivät todella keskittyneesti. Toisenkin voi kuulemma olla. Jos jollain alkaa pinna kiristyä, saattaa se tarttua muihinkin. Mutta tällä porukalla tämä oli tosi kivaa. Valmiit työt pakattiin lopuksi muovipusseihin kuljetettavaksi kotiin kuivattavaksi. Niistä voi sitten askarella vaikka kortteja.Vauvat pesulle ja vaatteiden vaihtoon.

Porissa on kertaluonteisten työpajojen lisäksi jaksoja useammalla työpajakerralla. Huomasin tätä kirjoittessani, että Porin syksyn työpajoihin on juuri nyt menossa ilmoittauminen, joka päättyy 28.8.2016. Joten hopi hopi, jos kiinnostaa! Tarkista järjestetäänkö sinun kotipaikkakunnallasi vauvojen värikylpyjä. Eikä mikään estä järjestämästä taidesessiota kotona. Suosittelen!

Porin lastenkulttuurikeskus

Ei kommentteja :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails