Kemikaalikimara: Kosmetiikan siloksaaneille suunnitellaan rajoituksia

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kosmetiikan siloksaaneille suunnitellaan rajoituksia

Euroopan kemikaalivirasto pohtii tänä keväänä (2016) laitetaanko sampoissa ja muissa kosmetiikkatuotteissa erittäin yleisesti käytössä oleville aineille rajoituksia. Kesäkuussa 2015 Kemikaalineuvonta tiedotti asiasta näin:
"Oktametyylisyklotetrasiloksaanin (D4) ja dekametyylisyklopentasiloksaanin (D5) käytölle henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa ehdotetaan rajoitusta niiden ympäristövaikutusten vuoksi. Poispestävät henkilökohtaiset hygieniatuotteet aiheuttavat pääosan D5:n päästöistä jäteveteen. D4:n päästöt samasta käytöstä ovat pienemmät, mutta se on lisätty rajoitusehdotukseen päästöjen vähentämisen lisäksi myös siksi, ettei D5:ttä korvattaisi D4:llä. Nyt ehdotetaan, että tuotteet eivät saisi sisältää kumpaakaan siloksaania yli 0,1 %."
Poispestävillä tuotteilla tarkoitetaan esimerkiksi sampoita, suihkugeelejä, partavaahtoja ja meikinpoistoaineita. D4 ja D5 ovat kosmetiikassa käytetyillä INCI-termeillä: Cyclomethicone,   Cyclotetrasiloxane tai cyclopentasiloxane. Silikoneja ja siloksaatteja on monia, mutta rajoitukset koskevat vain kahta. Sana "cyclo" viittaa rengasmaiseen rakenteeseen. Kyseiset aineet ovat kirkkaita, värittömiä, tuoksuttomia ja helposti haihtuvia nesteitä. Siloksaaneja käytetään helpottamaan hiusten selvittämistä ja tuomaan tuotteille voitelevaa tuntua. 


soap super close.jpg



Minkä taakseen jättää, sen lautaseltaan löytää

Teknokemian yhdistyksen sivuilla kerrotaan siloksaaneista näin:
"Siloksaanit (Siloxanes, Silicones)
Siloksaanit ovat synteettisiä yhdisteitä, joiden rakenne perustuu piihin ja happeen. Ne tunnetaan kosmetiikan kielessä myös silikoneina. Niitä käytetään laajasti kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa. Ne tuovat tuotteen rakenteeseen pehmeyttä ja helpottavat sen levittämistä. Siloksaaneja on tutkittu ja käytetty turvallisesti vuosikymmenten ajan. Tutkimukset ovat osoittaneet muun muassa sen, ettei siloksaani tuki ihohuokosia."
Siloksaanit ovat pysyviä ja stabiileja yhdisteitä. Pysyvyys ei yksinään tee aineesta haitallista. Esimerkiksi lasi on erittäin pysyvää, mutta se ei silti terveysriski (tässä kemikaaliyhteydessä ei oteta huomioon lasinsirpaleita). EU:n tiedekomitea on vuonna 2010 todennut, että D4 ja D5 käyttö kosmeettisissa tuotteissa on kuluttajille turvallista, siitä huolimatta, että D4:lle on viitteitä sen mahdollisesta haitasta lisääntymisterveydelle (category 3). Tiedekomitea mainitsee kuitenkin lopussa tarpeen ympäristöriskiarviolle.

Kemikaaliviraston käsitelyssä olevassa rajoitusehdotuksessa D4 ja D5 on todettu erittäin hitaasti hajoaviksi ja sen lisäksi erittäin biokertyviksi (vPvB) . Näiden lisäksi D4:llä on ominaisuuksia, joiden perusteella se saa myös luokittelun hajoava, biokertyvä ja myrkyllinen (PBT).  Sampoista ja muista tuotteista ne joutuvat vesistöihin ja kertyvät siellä vesieliöihin, kaloihin, hylkeisiin ja tietenkin myös ruokaketjuun. Kemikaalikimaran lanseeraama lause: "Minkä taakseen jättää, sen lautaseltaan löytää" pätee tässäkin.

EU:n rajoitus siloksaanien käytölle on iso juttu, sillä aineita käytetään paljon. Tanskalaisessa vuonna 2014 julkaistun raportin mukaan Länsi-Euroopassa siloksaaneja käytetään 296 000 tonnia vuodessa ja maailmassa 850 000 tonnia (luvut vuodelta 2005 ja sisältää myös muita kuin D4 ja D5). Pelkästään Tanskassa käytetään vuodessa siloksaaneja yli 1000 tonnia ja  D4:a ja D5:a yhteensä 72 tonnia. Silikoniteollisuus tiedottaa omista lähtökohdistaan todistellen, että aineista ei ole haittaa. Voi vain arvata, millainen lobbaus asiasta on menossa. Kosmetiikka on vain yksi käyttökohde. Suoraan vesistöihin joutuivat ensimmäisenä syyniin, mutta todennäköisesti muitakin käyttökohteita aletaan tarkastella kriittisesti. Pohjoismainen ympäristömerkki ei salli aineiden D4, D5 ja D6 (cyclopentasiloxane, cyclotetrasiloxane, cyclohexasiloxane) käyttöä kosmeettisissa valmisteissa, myös autojen ja veneenhoitotuotteissa siloksaanit D4 ja D5 ovat kiellettyjä.

Kemikaaliviraston riskinarviokomitea on maaliskuussa 2016 tukenut D4 ja D5 rajoitusehdotusta. Jäämme odottamaan lopullista päätöstä.. Jälleen yksi esimerkki siitä, miten aluksi oletetaan aineen olevan harmiton, mikä paljastuu myöhemmin harhaksi.  Tarkistin omat sampooni. Ei löytynyt siloksaaneja. Hyvä niin. 

3 kommenttia :

Plussapallo kirjoitti...

Minä kun olen aina erityisesti etsinyt hiustenhoitoaineita, joissa on tuota cyclomethiconea. Se tuntuu olevan sellainen sopivan kevyt noista hiuksen pintaa sileäksi maskeeraavista silikoneista, joka ei läsäytä hiuksia raskaan ja likaisen tuntuisiksi. Mutta eiköhän sitä ilmankin pärjää jos aine kielletään!

Juuri kirjoitti...

Harmittaa, koska kyseessä on kuitenkin kuluttajan kannalta toimiva ja turvallinen aine, mutta ympäristön vuoksi pitänee löytää jotain korvaamaan nämä. Onneksi silikonittomia hoitoaineita on helpompi löytää kuin sulfaatittomia shampoita!

Elma kirjoitti...

Onkohan tähän asiaan tullut jo kieltoa?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails